Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2223149 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1185 на: 23 Август 2011, 16:11:35 pm »
ima i kebapi roki ke delime kilo mi lezi skara, a pari veke nemam...
sega sum ko lihvar  :( sobiram sto sum dal po luge, a ne sum zaboravil, ili sum zapisal
 mnogu mrazam da se javuvam za svoe zatoa veke ne davam  :( pa sea rabota da najdeme samo mnogu dobro se skrila mame i ...  ;)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1186 на: 23 Август 2011, 17:12:26 pm »
sega sum ko lihvar  :( sobiram sto sum dal po luge, a ne sum zaboravil, ili sum zapisal
 mnogu mrazam da se javuvam za svoe zatoa veke ne davam  :( pa sea rabota da najdeme samo mnogu dobro se skrila mame i ...  ;)

Прашај го Фаланга, ако се сеќаваш, пред да идеш на одмор ти понуди работно место. Можда не е толку платено како и во А1, ама не е ни толку ризично :)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1187 на: 23 Август 2011, 17:18:49 pm »

Ако ја најдеш кажи и навака, се крие нек си ебе векот, ;)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34297
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1188 на: 23 Август 2011, 18:45:46 pm »

Прашај го Фаланга, ако се сеќаваш, пред да идеш на одмор ти понуди работно место. Можда не е толку платено како и во А1, ама не е ни толку ризично :)
Наскоро можеби ќе имам место и за општ компјутерски техничар. Ќе ви кажам кога ќе дојде време.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1189 на: 23 Август 2011, 19:04:30 pm »

Наскоро можеби ќе имам место и за општ компјутерски техничар. Ќе ви кажам кога ќе дојде време.
И да кажеш.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #1190 на: 23 Август 2011, 19:19:04 pm »
Понесен од темава најмала измерена потрошувачка решив да направам еден експеримент. Прво почнав со мењање брзини на ниски одбртаи според километражата тоа изгледаше вака: 1-ва колку да појдам, 2-ра 25 км, 3-ра 45 км, 4та 45-50км и 5-та 50км. Закључок: Прво што осетив кај моторот дека се мачи и во кабината се осеќа непријатна атмосвера (вувувувуу). Второ наместо да се намали портошувачката таа рипна на рекордни 6,5л на сто што мене лично никогаш не ми покажало толку. Втор обид ми беше со просечно возење мењање на брзини 1600рпм-1800рпм когаго ресетирав бордот за авериџ потрошувачката се симна на 4,3 на сто.
Поздрав!!!

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #1191 на: 23 Август 2011, 19:34:35 pm »
sega sum ko lihvar  :( sobiram sto sum dal po luge, a ne sum zaboravil, ili sum zapisal
 mnogu mrazam da se javuvam za svoe zatoa veke ne davam  :( pa sea rabota da najdeme samo mnogu dobro se skrila mame i ...  ;)

da znam,
 ke mu pratam CV vo PM pa ako sum adekvaten za nesto....
ako ne neka mi e so sreka mi brkaat i nesto vo drzavno ali .....
nece para postenog coveka :D :D :D ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1192 на: 23 Август 2011, 19:52:59 pm »
Понесен од темава најмала измерена потрошувачка решив да направам еден експеримент. Прво почнав со мењање брзини на ниски одбртаи според километражата тоа изгледаше вака: 1-ва колку да појдам, 2-ра 25 км, 3-ра 45 км, 4та 45-50км и 5-та 50км. Закључок: Прво што осетив кај моторот дека се мачи и во кабината се осеќа непријатна атмосвера (вувувувуу). Второ наместо да се намали портошувачката таа рипна на рекордни 6,5л на сто што мене лично никогаш не ми покажало толку. Втор обид ми беше со просечно возење мењање на брзини 1600рпм-1800рпм когаго ресетирав бордот за авериџ потрошувачката се симна на 4,3 на сто.
Поздрав!!!
Си го претерал. Ти и нормално менуваш на ниски вртежи (1600-1800), a камоли помалце. Да имаш 5-6000 кубици можда. Турбо дизелот е најефикасен на 2200 вртежи при 50% оптеретување. Значи грубо кажано можеш благо да стискаш на гас и да менуваш на 2200 вртежи, се додека не стигнеш до посакуваната брзина. Потоа менуваш по потреба. За возилата на бензин и плин таа граница е 3000 вртежи. Овие бројки важат за 99% од колите.
« Последно менување: 23 Август 2011, 19:56:05 pm Deni »

Присутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
« Одговори #1193 на: 24 Август 2011, 07:55:38 am »
sabajlevo na 60 ja opnav 5-ta, so 1700 obrtai mi odi kolata :D
vo skopje nema prostor za takvo vozenje neznam kako ima vo bitola koga 5 ulici ima i sigurno se potesni i pocesto nekoj ti izleguva kaj so moras da zakocis ili neso ova ona

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1194 на: 24 Август 2011, 08:24:31 am »
sabajlevo na 60 ja opnav 5-ta, so 1700 obrtai mi odi kolata :D
vo skopje nema prostor za takvo vozenje neznam kako ima vo bitola koga 5 ulici ima i sigurno se potesni i pocesto nekoj ti izleguva kaj so moras da zakocis ili neso ova ona

За време на "rush hour" нема, иначе си има :)
Додуша, за време на „раш аур“ (:)), поише стоиш него ли што возиш, така да, не се рачуна :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1195 на: 25 Август 2011, 13:23:14 pm »
Денеска тупам со прости/глупи прашања, ама кој не прашал, не знае.

Дали колата е поекономична за возење (на отворено) при нејзиниот највисок обртен момент, да речеме на 4400 rpm?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1196 на: 25 Август 2011, 13:32:27 pm »
Jok nikako ;D Toa samo vo slucaj da imas dizel i najvisokiot moment da e ~2000rpm

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1197 на: 25 Август 2011, 13:34:35 pm »

Има работа бе Роки само кажи дали си спремен да работиш...? ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1198 на: 25 Август 2011, 13:35:44 pm »

Дали колата е поекономична за возење (на отворено) при нејзиниот највисок обртен момент, да речеме на 4400 rpm?
Никако. Колата треба да е при највисок обртен момент кога ЗАБРЗУВА. А кога одржуваш брзина треба да е во НАЈВИСОКОКАТА брзина во која не се мачи. Значи на дизел менуваш на 2500 од прилика, и не симнуваш под 1750. А на бензинец менуваш на 3500 од прилика и не симнуваш под 2000.
Постојат графици на ефикасност на моторот, и тие се 3Д и многу тешки за читање. Ама генерално моторот е најефикасен кога испорачува ПОЛОВИНА сила, односно 50% од максимумот. Значи ако при 3000 вртежи (на бензинец) колата има 60кс, ти треба да користиш 30кс. Со други зборови треба да не ја газиш педалата за гас туку да ја допираш само.
Малце комплицирано е...

Вака нешто е графикот на добиена сила при потрошено количество гориво, за скоро сите атмосферски беензинци.

Значи секогаш треба да си во кругот 250. Брзината на моторот да е 1500-3500 вртежи и да се користи околу 70% од расположливиот момент (да не се гази до даска). Во тоа подрачје моторот ќе развива најголем однос вложено(гориво)-добиено(сила). Ова е за забрзување или искачување, кога ќе забрзаш  и веќе сакаш да одржуваш, менуваш брзина за моторот да е што поблиску до 2000 вртежи.
« Последно менување: 25 Август 2011, 13:37:27 pm Deni »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1199 на: 25 Август 2011, 13:37:11 pm »

Не... Што пониски вртежи, тоа поголема економичност. Али да не идат ниски до степен на малтретирање на моторот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.