Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1994024 пати)

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #6495 на: 05 Мај 2016, 23:44:43 pm »
Сега за бензин собира, колку да се повози низ Битола. :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14719
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6496 на: 05 Мај 2016, 23:49:33 pm »
Ne mi go cepkajte fnuceto go rasturi Puntoto od.vozenje i toj e posledniot(ili eden od poslednite) so bi stedel ako nestoto ne go biva.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #6497 на: 05 Мај 2016, 23:58:44 pm »
Секој ден го гледам, не е слезен од пунтото го отепа од возење.....
А и мајката им ја расплака на дркачите со не премиум гуми....

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #6498 на: 06 Мај 2016, 09:55:09 am »
Шала на страна, да се разбереме, јас не велам дека Тигар се најдобри гуми, нормално тука се Конти, Мишелин, Дунлоп ... али дека ако ги ставиш и ќе отидеш на прва кривина, тоа муабет за мали деца. Едноставно цената беше премногу добра за да не се проба, а во животот некогаш и треба нешто ново да се проба ;)

Истиот муабет беше за кинескиот скутер кога го земав, муабети абе штрафови летале.... Еве го 30.000 км and still going strong ...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #6499 на: 06 Мај 2016, 10:02:28 am »
Штом може човек да си дозволи да си купи нови гуми е чиста премија. Совесна работа и е за поздрав.

А за напинањето за премиум гуми... немам коментар. Ако може човек да си дозволи, зошто да не. Ако не, има поевтини варијанти кои сосема доволно ќе си ја вршат работата. Особено на постари возила кои имаат макс 120/130 кс.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6500 на: 06 Мај 2016, 10:11:02 am »
Штом може човек да си дозволи да си купи нови гуми е чиста премија. Совесна работа и е за поздрав.

А за напинањето за премиум гуми... немам коментар. Ако може човек да си дозволи, зошто да не. Ако не, има поевтини варијанти кои сосема доволно ќе си ја вршат работата. Особено на постари возила кои имаат макс 120/130 кс.

Lele konstatacijava e, aplauz
Ako nemozes da si dozvolis novi gumi (Tigar vo slucajov), nemozes da si dozvolis ni kola da vozis. Pa vo mnogu slucai cetiri novi gumi (od tipot na Tigar) kostaat isto kolku i registracija koja ja plakas sekoja godina-gumi ednas na 4-5 godini, a moze i poveke-zavisi koj kolku vozi.
I najsmesno mi bese deka "skart" gumi dobro ke si vrsele rabota na koli so 120/130 ks. Takvi koli se vozat po 160-180km/h, pa i 200 neretko.
Bravo.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #6501 на: 06 Мај 2016, 10:23:48 am »
Не знам дали си ироничен или не.

Ако не си забележал, во Македонија барем половина од возилата возат на опинци. Другата половина купува половни и тоа најчесто несоодветни. Така да, секој што ќе издвои пари за нови гуми кај нас е за поздравување. Без разлика непремиум или премиум.

А за брзина на возењето, на тие брзини кои ги имаш напишано, ништо не те спасува од беља на македонските патишта.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #6502 на: 06 Мај 2016, 10:46:06 am »
Just....ignore it :) saves time and nerves. Штета што го немаш фатено екс-членот Бугар со неговите реплики :) ... ова ќе ти беше a walk in the park :)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #6503 на: 06 Мај 2016, 10:49:24 am »
Битно да се омаловажат сите budget брендови, дека многу јаки патишта имаме за премиум гуми.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
« Одговори #6504 на: 06 Мај 2016, 10:55:25 am »
Пред една година сите плукаа на форумов по NEXEN. Сега малце се смени ситуацијата почнаа луѓево да ги купуваат.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6505 на: 06 Мај 2016, 11:11:13 am »
Никој ништо не омаловажува. И на FUEGO ТВ може да гледаш филмчиња, ама кога ќе земеш SONY 60", поубаво се гледа. Исто и со гумите. Ако може да си дозволам SONY, ќе си глеам на SONY ама да не се убедуваме дека исто било како на FUEGO. Проблемот не е во тоа што се омаловажуваат ефтините брендови, туку тие што возат ефтини брендови пробуваат да не` (или повеќе себеси да се) убедат дека исто било. Па кога ќе им кажеш дека не е исто, се љутат... Инаку, секој со своите можности, потреби и убедувања. Тука сме да споделиме искуства и мислења.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #6506 на: 06 Мај 2016, 11:20:02 am »
Тој што пробува да се убеди греши, дека  е исто не е исто, меѓутоа дека се до толку лоши колку што некој пишува за budget гумите не се, туку брендовите се малку преплатени, исто како што го плаќаш името SONY.
Еве моето искуство, пошто гледам никој не споделува, се мислев помеѓу Nokian и General Tire, разликата беше 1500ден по гума. После денови читање reviews на интернет се испостави дека моделот Altimax Sport е подобар од Nokian-от ( не ми текнува кој модел го нудеа ). Поминав 1000км на дожд, суво и на високи брзини, никаков проблем и сум задоволен.

Гумите, какви и да купиш па и најскапите ако вози шоферот како кочијаш, џабе се.

Сега чекам коментари од убедување дека гумите кои сум ги купил биле лоши а никој не ги ни пробал за да суди.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6507 на: 06 Мај 2016, 11:25:13 am »
Напротив, никој не вика дека лоу баџет бренд не може да погоди добра гума, но ако ги земеш сите производи за патнички возила на Continental, и сите производи на General Tire, кај премиумот ќе најдеш многу малку на број производи кои се лоши, додека кај General Tire, обратно. Еден или два продукти ќе бидат ОК. Самиот бренд ти е или не ти е гаранција дека ќе добиеш добар производ. А дека ќе се погоди некоја ефтина гума добра, ќе се погоди....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #6508 на: 06 Мај 2016, 11:35:29 am »
Апсолутно нема утка кај премиум брендовите, само кој колку сака да жртвува од буџетот е целата борба.
Моделот кој го одбрав јас беше топ 1 од целата палета на General Tire, не е Континентал ама и цената на Континентал е дебело повисока.

Какво и возило да користи човек секогаш да го одбира најдоброто за купување не верувам дека ќе му е сеедно на џебот па колку и да тежел тој.

Али како беше онаа старата, за мерак и за сељак нема лек :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6509 на: 06 Мај 2016, 11:46:58 am »
Секој секогаш го одбира најдоброто што може да си го приушти. Секако, постојат луѓе кои бираат по цена, а за истата цена или + некое денарче, можеби може да добие гума конкурентнта по перформанси на топ брендовите, само ако изгубу некоја минутка време да прочита искуства од други и некои тестови. Таков беше случајот со Semperit пред некое време. За доста помалку пари, се добиваше солидна гума по перформанси.
Ако погледнеш последниот тест на ADAC, нема зошто да не избереш Kumho пред Michelin: https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2016_Sommerreifen_Test_185_65_R15.aspx?ComponentId=254855&SourcePageId=31821
Или ESA Tectar https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2016_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId=254870&SourcePageId=31821

Можда ќе траат пократко, можеби се поподложни на „цицки“ праење од дупки, може ќе им се скамени гумата после 2 години, ама си ги вредат парите...