Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1994194 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #6150 на: 09 Март 2016, 18:02:42 pm »
БОГАМИ.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #6151 на: 09 Март 2016, 19:04:42 pm »
Кај мене на комбето :)

Zafira B 1.9 CDTI
Front tyre pressure :   2.5 bars
Rear tyre pressure :   2.3 bars
Front tyre pressure (loaded vehicle) :   2.7 bars
Rear tyre pressure (loaded vehicle) :   3.1 bars <- Кога одам со жената за Битола :D :D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #6152 на: 09 Март 2016, 19:05:07 pm »
Фило а си пробал ли да ги стаиш 2.0 и да возиш без да видиш како изгледа?

Ако да, шо ти вика колата?

Не е за џабе пишано тоа онака произволно, некој тоа го тестирал, ако гледам јас како изгледа гумата не треба да ги ставам на 2.0 предните бидејќи ако ја погледнам од близу од страна мислам дека гумата е троа подиздишана ама ако погледнам од напред изгледа баш како втората слика. И така дава најдобри перформанси и удобност.

Друга работа, не знам колку ти се стари тебе гумите ама нешто те лаже изгледот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6153 на: 09 Март 2016, 19:08:04 pm »
Кај мене на комбето :)

Zafira B 1.9 CDTI
Front tyre pressure :   2.5 bars
Rear tyre pressure :   2.3 bars
Front tyre pressure (loaded vehicle) :   2.7 bars
Rear tyre pressure (loaded vehicle) :   3.1 bars <- Кога одам со жената за Битола :D :D

Ако на празно ги напумпаш 2.5 и 2.3, кога ќе го натовариш возилото, што ќе настане со притисокот во гумите? Чисто онака, од аспект на физика :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #6154 на: 09 Март 2016, 19:21:52 pm »
Ако на празно ги напумпаш 2.5 и 2.3, кога ќе го натовариш возилото, што ќе настане со притисокот во гумите? Чисто онака, од аспект на физика :)

Притисокот останува ист, ама бидејќи има повеќе тежина возилото, а нема доволно притисок во гумите, заради таа додатна тежина, гумите се деформираат т.е се зголемува површината на гумата што прави контакт со асфалтот.

Има физички формули за ова ако сакаш ќе ги најдам :)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #6155 на: 10 Март 2016, 00:02:18 am »
Кај и да е деновиве ќе ги вадам зимските па ќе треба да земам нови летни но со новиве модели изборов ептен тежок ми е :) Да немаше нови модели ќе си земев F1 Ass2 без размислување. Во зависност од достапноста на гумиве треба да се избере нешто од следниве три модели.

GoodYear Eagle F1 Assymetric 3

Continental Sport Contact 6

Michelin Pilot Sport 4
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #6156 на: 10 Март 2016, 00:19:43 am »
Предлог за нови летни гуми 195/65р15? Нешто да не е премногу скапо, ама да не е ни чкарт, некоја средна класа ... :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6157 на: 10 Март 2016, 07:36:02 am »
Кај и да е деновиве ќе ги вадам зимските па ќе треба да земам нови летни но со новиве модели изборов ептен тежок ми е :) Да немаше нови модели ќе си земев F1 Ass2 без размислување. Во зависност од достапноста на гумиве треба да се избере нешто од следниве три модели.

GoodYear Eagle F1 Assymetric 3
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Continental Sport Contact 6
Michelin Pilot Sport 4

Последните, ако нема SuperSport во твојата димензија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6158 на: 10 Март 2016, 11:57:54 am »
Предлог за нови летни гуми 195/65р15? Нешто да не е премногу скапо, ама да не е ни чкарт, некоја средна класа ... :)

Dunlop Street Response2 - 3,450
Dunlop BluResponse - 3,500
Good Year Efficient Grip – 3,620
лански цени од пнеуматик ама таа е цената што се бара/добива

имаш и пирели за околу 3500

континентал и мишелин ти се околу 3900-4000

ханкок беа мислам 2950 од стоп&го (имав запишано на ливче, телефонски, на маил но реплај битола, и после ќе речи некој поарно на телефон, ама на мејлот/фејзбук и ден денес стојат пораките)

е сега можам да ти пишам и за тигар, сава, корморан, спортива, клебер итн ама сето то ти е ниско буџетна гума од 2500ден по гума.
имаш матадор за слична цена кај руска црква чоеко такви држи.

мислам и дебика некој модел има во пнеуматик до 3000ден по гума, само не знам шо гума е, да си видиш по тестови...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6159 на: 10 Март 2016, 12:11:08 pm »
Ф1 викаат дека имаат многу добар ролинг резистнс. Јас би одел на тие за Аудито ако не се претерано скапи. А континентал се врв нормално. Мишелинот не се во оваа класа.

Пошто возиш брзо може да осетиш некое подобрување во потрошња со Гудјиарот. Ама од тие две нема утка.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #6160 на: 10 Март 2016, 13:53:46 pm »
Денеска мало истражување на цените.
Michelin Pilot Sport 4 235/45R17 97Y XL = 8.600 Денари за гума(Мотоцентар и Пнеуматик)
Good Year Eagle F1 Assymetric 3 235/45R17 = 7.700,00 Денари за гума(Стоп-Го, ќе стаса за 15 дена)
Continental SC6, до Мај не стасува, после тоа не се знае така да одпаѓа од игра.

Заради одличното искуство со F1 највеќе сум за таа, но доста ја фалат по интернетов новава Пилот Спорт 4. Ако некој налета на некој тестови по интернетов нека ги постира. Едвај чекам да ставам нови гуми и да ги испробам :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #6161 на: 10 Март 2016, 15:02:47 pm »
Прашај на гуми.мк, претстави се во мое име :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #6162 на: 11 Март 2016, 01:37:37 am »

ханкок беа мислам 2950 од стоп&го (имав запишано на ливче, телефонски, на маил но реплај битола, и после ќе речи некој поарно на телефон, ама на мејлот/фејзбук и ден денес стојат пораките)

е сега можам да ти пишам и за тигар, сава, корморан, спортива, клебер итн ама сето то ти е ниско буџетна гума од 2500ден по гума.

мислам и дебика некој модел има во пнеуматик до 3000ден по гума, само не знам шо гума е, да си видиш по тестови...

Фала за опширниот одговор. Баш ке слезам до Мотоцентар да видам шо понуда имат. Кај руска црква матадор мислам дека е по 2540денари гума. Цената ми изгледа примамливо ама искуство со такви гуми немам. Дебика не во никој случај, на 128ката кладов и ете после 10 000 се веќе чорба. Сава ги имам за зимски и сум задоволен. :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #6163 на: 11 Март 2016, 08:05:59 am »

Фала за опширниот одговор. Баш ке слезам до Мотоцентар да видам шо понуда имат. Кај руска црква матадор мислам дека е по 2540денари гума. Цената ми изгледа примамливо ама искуство со такви гуми немам. Дебика не во никој случај, на 128ката кладов и ете после 10 000 се веќе чорба. Сава ги имам за зимски и сум задоволен. :)
Јас се токмев да земам Nokian Line (195 50 15) од Мотоцентар за 3100, па после испадна дека тие не биле 3100 туку 4000, и дека од април ќе имало нови Nokian iLine за 3100, ама за нив нема ни тестови ни ништо. Прочитав овде еден член стави Матадор Хектора 3, a на tyrereviews имаат солидна оцена, па и јас нарачав од тој кај Руска црква. Досега зимски возев Матадор, презадоволен од нив. Се надевам дека и летните ќе се погодат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6164 на: 11 Март 2016, 09:33:23 am »
Те возат ко школски автобус.

Во мотоцентар 3100 се 175 65 14 Nokian Line, па верувам и новите iLine. Нема шанса за таа димензија да добиеш нокиан за 50 евра од гума.