Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2310685 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4148
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #4980 на: 05 Април 2015, 20:21:11 pm »
Мацко зимај Hankook Ventus S1 Evo 2, барај само ако имаат со XL страници. Мислам дека и така ќе влезат во буџетот.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7132
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4981 на: 05 Април 2015, 20:51:00 pm »
Што е разликата Саше? Гледам не ми понудија од нив, ако најдам некој да ја однесе колата ќе ги сменам сега, ако не кога ќе се вратам ќе одиме заедно.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5766
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4982 на: 05 Април 2015, 21:07:31 pm »
V12 evo 2 bi trebalo da e odlicna guma.
XL verzija e so pojacan stranicni dzidovi i e podobra za poagresivno vozenje.

Jas bi igral so Hankookot.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4983 на: 05 Април 2015, 21:41:39 pm »
Ознака XL кај гумата значи дека е за теренско возило.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #4984 на: 05 Април 2015, 21:59:22 pm »
The "XL" (extra load) tire can be ordered for a vehicle that had a standard load tire as its Original Equipment. This is accomplished in the manufacturing process by adding additional material to the shoulder of a tire for extra strength. These reinforcements (usually accomplished with polyamide belting found where the sidewall and tread meet) are designed to minimize any tire deflection and reduce potential damage due to road impact. These strong tires will be branded with an "XL" or "RF" in their descriptions.

Will the XL tire have an effect on my comfort?

The "XL" tire will change the perception and feel of the vehicle. Tires that are engineered with reinforced sidewalls typically fall into the performance tire category. These tires have a rubber compound formulated to accentuate performance but not necessarily detract from the ride quality.   

A driver should consider XL tire options when plus sizing any wheel packages or if more feedback from the tire is desired. Drivers seeking a firmer ride and enhanced car control would not need to be concerned with the XL warning when comparing different tires to match their driving expectations. As a matter of fact, this type tire will enhance the overall vehicle stability and handling. Also, the selection of a more aggressive tread compound will increase grip in the wet and dry.

For drivers desiring a softer feel and are willing to forgo the car’s stability in cornering, the standard load tire will be a more appropriate choice.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4985 на: 05 Април 2015, 22:21:51 pm »
Или на кратко, врска нема со теренско возило :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #4986 на: 05 Април 2015, 23:22:51 pm »
Но има со товарно ;) воглавном. Инаку не гледам логика...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен olikomerc

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 247
« Одговори #4987 на: 05 Април 2015, 23:26:57 pm »
Nokian Line имаат супер оценки

fb.com/olikomerc

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4148
« Одговори #4988 на: 05 Април 2015, 23:45:30 pm »
Кај XL верзиите страниците на гумата се за нијанса поцврсти. По моја логика и шанста за оштетување на страничниот ѕид на гумата со тоа е помала. Кај Мацко колата ја вози и жена му која не верувам дека пази на дупки, ивичњаџи и остали препреки кои се чести низ улиците на нашиве градови и меѓуградски патишта како што пази он. Така да ако има можност нема зијан да земе XL. Потоа кај него колата е BMW E87 со М подвозје кое е дополнително спуштено. Сите BMW коли од фабрика идат со RFT гуми кои се по дифолт со доста поцврсти ѕидови од обичните гуми така да и колата е на некој начин предвидена за гума со потврд ѕид. Не дека ќе осети некоја разлика ако не стави XL гума, но му препорачав ако ја имаат во таа димензија да си ја земе. Обично доплатата е околу 3-5% од вредноста на гумата(Барем така беше кога зимав јас).

Инаку XL ознаката врска нема со теренски возила. На пример Ауди препорачува сите модели со Quattro погон да носат гуми со XL ознака.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3157
« Одговори #4989 на: 05 Април 2015, 23:53:12 pm »
Која Мишелинова гума е еквивалент на CPC5, и дали е таа подобра од контито - трае нормално, мека вожња, добар грип, или да зeмам конти?

За 195/65/15 и домаќинска вожња прашувам - зимски сет имам, овие би биле за до 10.000 км годишно, т.е. низ летната сезона.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #4990 на: 06 Април 2015, 00:10:20 am »
Primacy е еквивалент на Premium Contact...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5857
« Одговори #4991 на: 06 Април 2015, 08:39:46 am »
Се изначитав негативности за мишелин енерџи сејвер. Вчера возев Ауди А3-ка 1.9 тди( душа од моторче)  со енерџи сејвер, 65 ки. Колата не мрдаше, 130-40 Скопје-велес на кривините мака немаше, назад Гевгелија- Скопје 180км/х ниту да бучат многу ниту ништо. На дожд исто, пошто врнеше дел од времето.  Значи иста гума може да дава различни перформанси кај различно возило и димензија.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4992 на: 06 Април 2015, 11:29:36 am »
Primacy е еквивалент на Premium Contact...
Арно ама ја нема у неговата димензија...

Абе кој ги знае овоие енерџи сејвер, кај мене ич не се погодија, поготово на мокро знаеа да провртат у трета кога ќе дадеш гас, како 250 коња да е колата, а не 100. А гледам доста луѓе ги фалат.
 Е сега на овој асфалт што е по автопативе одлични беа, не пуштаа нагло, него имаш осет, додека на асфалт како што има накај железара да речеме беа како да возиш на бандаши без гума.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #4993 на: 06 Април 2015, 11:34:29 am »
205/60/16 ќе му „легнат“ убаво: http://www.michelin.co.uk/tyres/michelin-primacy-3
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20893
« Одговори #4994 на: 07 Април 2015, 22:23:40 pm »
Која од "гумариве" нуди најдобри услови за чување гуми/тркала и за која цена?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.