Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2257094 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #3555 на: 09 Април 2014, 23:53:11 pm »
Па битно е, да. Особено да е тивка. И секако ефтина.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #3556 на: 09 Април 2014, 23:57:59 pm »
Како и да е, Dunlop Sport BlueResponse се покажува како одлична во повеќе димензии и брзински индекси.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
« Одговори #3557 на: 10 Април 2014, 12:18:13 pm »
Conti-то имаат најдобра оцена за dry и wet handling. Негативност е пребрзото трошење. Јаки муда. Изгледа на тестов е битно да биде тивка и да трае 10 години :)

Се зависи што бараш од гумата, ама и кога ќе видиш дека за 3 години пак мин. 300-500 еур за 4 комада (зависно од димензијата) и не е така неважна особина.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3558 на: 10 Април 2014, 14:13:23 pm »
Добро де, вози си Michelin Energy Saver+, и по 60-70.000 имаат легална шара, ама затоа на мокро се крш уште од старт.
http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2014_Sommerreifen_Test_195_65_R15_Details.aspx?testId=152&recordId=3236
Ја бирам да кочам и да имам тракција, макар и да платам нешто поскапо.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #3559 на: 10 Април 2014, 14:19:27 pm »
А користел некој од вас Тигар од новиме модели, т.е. одкако се под Мишелин групацијата?
Прво гумата е ефтина, за наши услови и патишта е одлична, добро држи, кочи, тивка е. Можеби е малку по тврда од некој светски брендови и можеби на мокро по перформанси е послаба, но мислам дека за цената по која се нуди на пазаров е супер...
Hitris е одлична, Sigura  е замена на некој начин за 621.
На пример Тигар 635 беа топ гуми...На суво држеа ненормално добро...Штета што ги заменија со новите...Стварно беа одлични.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #3560 на: 10 Април 2014, 14:20:41 pm »
Знам задоволни људи од зимските "Wintera" или "Winter 1", не знам како се викаа точно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3561 на: 10 Април 2014, 14:26:39 pm »
Порано се викаа Winter A, а сега се Winter 1.
Јас сум супер задоволен од нив и од грипот кој го имаа на снег. Имав и Јокохама, зимски, кој во поглед на грип на снег имаа забележително полоши перформанси.
Али имаа поудобно возење.

Него муабетот ми е за летните..Јас на колата имам и 635, кој планирам скоро да ги менувам, наредна година, здравје, а напред имам Сигура. Сигурата ми е малку полизгава од 635-от но на влажно време...Но ако влезеш у вир одлично го сече...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 527
« Одговори #3562 на: 11 Април 2014, 02:36:07 am »
4 години поминавме со Barum Bravuris 2, и одлично се покажаа, ама време е за нови. Зимава зедовме Nokian WR D3, што исто ми се допаѓаат, па поради тоа, се мислам за Nokian Line. Некој да не има искуство со нив ?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3563 на: 11 Април 2014, 08:10:31 am »
Како и да е, Dunlop Sport BlueResponse се покажува како одлична во повеќе димензии и брзински индекси.

Јас генерално од Dunlop сум максимално незадоволен. Имам чувство дека е полоша гума и од TRAYAL, не се сеќавам која шифра ја имаше, некоја си SP Sport, ама беше максимално лизгава на суво, кочење да не помислиш, а ако падне дожд, нјубаво со автобус да си одиш. Е сега ова е базирано искуство од модел на гуми од пред точно 20 години, кои ги возевме на опел вектра. Од тогаш никогаш Dunlop не сме го есапеле како гума која постои.

Зимава зедовме Nokian WR D3, што исто ми се допаѓаат, па поради тоа, се мислам за Nokian Line. Некој да не има искуство со нив ?

Со зимските D3 имам супер искуство. Ги имамавме на службените возила во претходната фирма и беа одлични. Поготово на снег изненадуваа. За дожд беа така така...Другиве се релативно нов модел, така да незнам кој има искуство со нив.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #3564 на: 11 Април 2014, 08:37:01 am »
Dunlop имаше извадено специјално лоша серија на гуми. Ги вградуваа во Lancer.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3565 на: 11 Април 2014, 09:16:48 am »
Dunlop имаше извадено специјално лоша серија на гуми. Ги вградуваа во Lancer.

Ооооуууу да... Значи со „лоша“, ти се вреѓа никнејмот... Тие беа специјално КАТАСТРОФАЛНА серија на гуми.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3566 на: 11 Април 2014, 09:23:36 am »
Истото мислење го имам и за Пирели, како и за Данлопот. Пирелито после некое време се искривија како да се 100 годишни гуми.
На тестови можат да ги величаат колку сакаат, но овие два бренда за мене се еднакви на Матадор, Марангони и ред други такви ноу нејм гуми...

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #3567 на: 11 Април 2014, 10:12:32 am »
Јас имам извозено Dunlop различни моделина ралични коли во тек на 20 години (SPORT MAXX, SP 01, Sport Blue Response). И во тоа време исто имам позитивни искуства со Continental. Останатите варијанти за летни гуми не ги коментирам освен што на тие Michelin Energy Saver (не знам дали е + или -) нема шанси да ги возам се додека стои истата ставка за неабење.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3568 на: 11 Април 2014, 10:17:04 am »
Sport Maxx, SP Sport 9000, SP Sport 2000, одлични гуми на мои возила. Самарата беше картинг со SP Sport 2000-ки :D Punto-то не можеше по кривини да го мрднеш со SP Sport 9000. Sportmaxx-ot ги возев на Стилото, одлични беа и тие. Одлични и на суво и на влажно време.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3569 на: 11 Април 2014, 10:18:58 am »
Далеку од тоа дека сите модели на Данлоп се лоши. Убоо си кажа ЛП, за серија на гуми на Данлоп што ги вградуваа во Лансери, што беа абнормално катастрофални (SP Sport 2050m).