Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2262730 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #2580 на: 10 Август 2013, 11:52:40 am »
Хаха, си имам јас супер гумички, благодарам сепак :)
На есен да не ја правиш грешката и да научиш уште една лекција: летно време летни гуми, зимно време зимски гуми.

Знам дека веројатно буџет е во прашање но како што си научил дека битно е да имаш добра гума, уште побитно е да имаш добра зимска гума зимно време. Немој ни да понислиш да почнеш (ако ти е тоа намерата :D ) со муабетите дека претпазливо возење и добар возач го решаваат тој проблем. ;D

Отсутен Alexa

• Почетник
  • *
  • Пораки: 38
« Одговори #2581 на: 10 Август 2013, 11:57:28 am »
:D lekcijata za toa deka zimskata guma od rajot e izlezena, ja nauciv lani. U bivsata firma imavme VW Caddy so zimski gumi na nego (novi). Otkako prv pat go izvozev na prelanskiot sneg, se nasmeav, i nasmevkata uste mi stoi na licevo :DDD. Se nadevam deka ke stokmam uste 300 jurci za zimski set. :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2582 на: 10 Август 2013, 12:15:01 pm »
:D lekcijata za toa deka zimskata guma od rajot e izlezena, ja nauciv lani. U bivsata firma imavme VW Caddy so zimski gumi na nego (novi). Otkako prv pat go izvozev na prelanskiot sneg, se nasmeav, i nasmevkata uste mi stoi na licevo :DDD. Se nadevam deka ke stokmam uste 300 jurci za zimski set. :D
Наполно се сложувам. Истото ми се случило.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #2583 на: 10 Август 2013, 12:41:17 pm »
@Ducky: По симптомите повеќе ми звучи како некој лагер отколку гуми.

Едит, да се дообјаснам: Викаш свирење, ама како авион на полетување. Може и да не е лагер, пошто лагер кога е при крај бучи, ама со прилично длабок звук, не е свирење/цвилење. Како и да е, барем е лесно да се провери тоа.
Не ќе да е лагер. Познат ми е звукот на лагер, баш како што викаш по длабок звук има. Мене ова ми личи како да е од гумите.
Нов сум на форумов, претпоставувам има тука мајстори. Препорачајте некој.

Отсутен Alexa

• Почетник
  • *
« Одговори #2584 на: 10 Август 2013, 12:53:04 pm »

Едит, да се дообјаснам: Викаш свирење, ама како авион на полетување. Може и да не е лагер, пошто лагер кога е при крај бучи, ама со прилично длабок звук, не е свирење/цвилење. Како и да е, барем е лесно да се провери тоа.
Не ќе да е лагер. Познат ми е звукот на лагер, баш како што викаш по длабок звук има. Мене ова ми личи како да е од гумите.
Procitaj 2-3 strani nanazad, se nadevam ke najdes pomos vo postovite ;) pocni da biras ponudi za gumi i srekno

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #2585 на: 10 Август 2013, 13:01:09 pm »

Procitaj 2-3 strani nanazad, se nadevam ke najdes pomos vo postovite ;) pocni da biras ponudi za gumi i srekno
Мишелин, 4 месеци стари, под гаранција се мислам две години. Таман работа да размислувам за нови. Сакам да се осигурам дека е до нив за да им отидам во Олимпико зошто таму може и да се прават наудрени дека не е до гумите.

Отсутен Alexa

• Почетник
  • *
« Одговори #2586 на: 10 Август 2013, 13:07:35 pm »
ako e lager, zvukot ke bide konstatno ist, ista vibracija, ist ton, samo ke zabrzuva ili zabavuva, zavisi, neli dali ke zabrzuvas ili zabavuvas.
a poso skopskive ulici se so razlicen asfalt, jas na mojava pred da gi smenam, primetiv deka na pogrub asfalt recisi i da ne svirea, dodeka na onoj mazniot, kako ludi svirea.
sakam da kazam ako e razlicen zvukot, toa, po mene e predznak deka e do gumite.. megutoa majstor si e majstor (pak ke gi spomenam PSS kaj zajcev rid)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #2587 на: 10 Август 2013, 21:28:06 pm »
Znaci decki da se pofalam.  ;D Namesto Debica-ta koi gi nemale vo momentot, se cuv do deckoto od PSS i za 250 denari poskapa guma po parce mi ponudi, letna se razbira, Hankook Ventus Prime 2. Cena 17200den za site cetiri. Proizvodstvo 2013, pisuva deka se made in hungary.
Ne se mislev ic, gi staivme, mi ja ispraa kolata,perejki so vapot mi go izgubija kapaceto pozadi za vlecenje, i sea iam dupka  >:(, megutoa zvukot za koj mislev deka e od lager, ednostavno go snema. C-Max-ov ednostavno spie, mnogu "polesno" se odnesuva, kako da sum izvadil biska od 250 kila od gjepek.
Plus imaat usluga za koja nemam zborovi, stvarno se top momcite vo PSS.

Ke poentiram so toa deka, ne se izbrzuvajte da nosite zaklucoci deka e lager vo prasanje, duri denes sfativ sto znaci dobra guma za eden avtomobil.

Со здравје да си ги возиш гумчињата.
Ама со цената те заклаа малку.
Во Стоп н Го истите ги има за 15 000 ден- 4 парчиња.

Јас ги имам истите и во иста димензија. Доста сум задоволен во однос на вложено - добиено.

Отсутен Alexa

• Почетник
  • *
« Одговори #2588 на: 10 Август 2013, 22:26:52 pm »
Znaci decki da se pofalam.  ;D Namesto Debica-ta koi gi nemale vo momentot, se cuv do deckoto od PSS i za 250 denari poskapa guma po parce mi ponudi, letna se razbira, Hankook Ventus Prime 2. Cena 17200den za site cetiri. Proizvodstvo 2013, pisuva deka se made in hungary.
Ne se mislev ic, gi staivme, mi ja ispraa kolata,perejki so vapot mi go izgubija kapaceto pozadi za vlecenje, i sea iam dupka  >:(, megutoa zvukot za koj mislev deka e od lager, ednostavno go snema. C-Max-ov ednostavno spie, mnogu "polesno" se odnesuva, kako da sum izvadil biska od 250 kila od gjepek.
Plus imaat usluga za koja nemam zborovi, stvarno se top momcite vo PSS.

Ke poentiram so toa deka, ne se izbrzuvajte da nosite zaklucoci deka e lager vo prasanje, duri denes sfativ sto znaci dobra guma za eden avtomobil.

Со здравје да си ги возиш гумчињата.
Ама со цената те заклаа малку.
Во Стоп н Го истите ги има за 15 000 ден- 4 парчиња.

Јас ги имам истите и во иста димензија. Доста сум задоволен во однос на вложено - добиено.
bas mi olesna sega sto dobiv info od prva raka za gumava :))).
inaku bev i vo stop & go, najniska cena bese 5000 denari, i ne se sekavam dali bese hankook-ot. gi prasav dali seuste vazi julskata ponuda za 15000 - 4 gumi. cinicno mi se nasmea momakot, i mi rece deka sega se 16000 (ili 17k, ne me fakaj za zbor) (ova vcera).
iskreno, ona sto me natera da se odlucam za PSS, najverojatno bese pristapot vraboten-klient i samata usluga, sovetodavnost sto ja imaa riste i spase mislam deka se vikaa deckite od servis.
sega se sega mnogu merak mi se prai za gumive, cel den samo naogam izgovori da otidam do vamu, do tamu, da gi provozam. u sabota idam za ohrid i edvaj cekam da iskusam blagodet, i normalno da go spodelam na forumov.
pozdrav

Отсутен Alexa

• Почетник
  • *
« Одговори #2589 на: 11 Август 2013, 11:37:25 am »
Dobar den momci,denes prijavuvam novo pozitivno iskustvo od gumive. Ne deka se Hankook, tuku deka se novi.
Prost primer: so starite gumi vozam, naiduvam na semafor koj svetnuva zolto (nakaj crveno) i pocnuvam da kocam naglo. Sfakam deka nema da uspeam da zastanam pred semafor, t.e. deka ke zastanam negde kaj kriva palanka i avtomatski resavam da prodolzam da vozam, nadevajki se deka "ke go fatam na zuto".
Samo sto ne otidov da proveruvam kocionen sistem...
Ist slucaj sabajlevo so Hankook-ot.
Rezultat dijametralno sprotiven.
Slobodno mozam da kazam deka patot na kocenje e skraten za dobri 60-70%. da da, dobro procitavte. eve 70% moze e mnogu ama 65% garantiram.
Ete kolku da ja spodelam i ovaa pridobivka, pa berete pamet (i kes) :D  :D

(inaku starite mi bea goodyear, napred zimski, pozadi letni. so niv go kupiv autoto). i da... od nemukaet i neznaenje ne gi smeniv barem obratno cela godina :D

Imajte prijaten nedelen den.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #2591 на: 11 Август 2013, 13:35:19 pm »
Има вакви дени и кај нас... Може вулканизерска работилница да отовориш :)

(inaku starite mi bea goodyear, napred zimski, pozadi letni. so niv go kupiv autoto). i da... od nemukaet i neznaenje ne gi smeniv barem obratno cela godina :D

Imajte prijaten nedelen den.

На долната слика убаво се гледа предноста во кочење на убав свеж пролетен ден (20 степени) на летни гуми. Замисли како е тек на 50-55 степени...

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #2592 на: 11 Август 2013, 13:47:57 pm »
Не ми е јасно зашто 90% од коливе низ Охрид се со зимски гуми.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #2593 на: 11 Август 2013, 13:55:31 pm »
СтудиТ навечер...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2594 на: 11 Август 2013, 18:39:11 pm »
Не ми е јасно зашто 90% од коливе низ Охрид се со зимски гуми.

толку знаат