Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266713 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #2430 на: 02 Јуни 2013, 09:24:44 am »
ako ti vrsat nekakva rabota imam dve letni michelin 195/65-15 stari se okolu 8 god ama ne se mnogu vozeni imaat sara na niv. ke ti gi poklonam jas gi izvadiv od kola so poslednava promena.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #2431 на: 02 Јуни 2013, 11:20:25 am »
ako ti vrsat nekakva rabota imam dve letni michelin 195/65-15 stari se okolu 8 god ama ne se mnogu vozeni imaat sara na niv. ke ti gi poklonam jas gi izvadiv od kola so poslednava promena.

mene mi zboris? ako da, ondak fala ti :) lani zemav 195ki i momentalno niv gi vozam so 15kite ali sakam da gi stavam 16kite.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #2432 на: 03 Јуни 2013, 18:37:25 pm »
незнам дали приметувате дека огромен број возила се уште со зимски гуми

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #2433 на: 03 Јуни 2013, 19:21:43 pm »
800 денари е промена на сите 4 гуми, од зимски - летни, доколку имаш само еден сет бандажи. Не е казниво да се вози со зимски, така да.. икономија си праат. :)

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #2434 на: 03 Јуни 2013, 19:28:04 pm »
Не, туку се нема пари да се купи сет зимски и сет летни гуми. Јас сум мегу тие кој зиме-лете терам со зимски гуми.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2435 на: 03 Јуни 2013, 19:41:47 pm »
Не, туку се нема пари да се купи сет зимски и сет летни гуми. Јас сум мегу тие кој зиме-лете терам со зимски гуми.

полека у кривини и низ град

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #2436 на: 03 Јуни 2013, 19:43:10 pm »
И јас познавам многу икономисти што возат само зимски. И до некаде ги оправдувам, некако и ја кога бил припморан, би возел лето со зимски, наместо зиме со летни..
Помали се разликите помеѓу зимски и летни во лето, отколку во зима.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #2437 на: 03 Јуни 2013, 19:45:26 pm »
Лол @ економија и возење со зимски во лето над 1000км. Наместо на 7 години ќе ги мењаш на 3.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #2438 на: 03 Јуни 2013, 19:45:59 pm »
Toчно. Затоа не е економија, туку икономија :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #2439 на: 03 Јуни 2013, 20:10:15 pm »

полека у кривини и низ град

На суво немаат гајле, на мокро се опасни, пред некој ден во кружен тек ми избега предниот дел, срека не возев брзо.
Башка и на отворен пат патуваме со нив, така да на суво колку толку добро се однесуваат.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #2440 на: 03 Јуни 2013, 20:13:38 pm »
Подобри се од energy saverot на Michelin. Досега волку ABS на кочење немам користено.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #2441 на: 03 Јуни 2013, 20:16:04 pm »
Ја возам напред TRYAl, некоја српска марка се, господ знае, а позади Sava eskimo. Предните се 3 сезона, а задните 6 сезона и предните во однос на задните се стварно крш во поглед на перфоманси

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2442 на: 03 Јуни 2013, 20:28:39 pm »
Подобри се од energy saverot на Michelin. Досега волку ABS на кочење немам користено.

details?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #2443 на: 03 Јуни 2013, 20:57:26 pm »
Ги имам гумиве на клоата земени на старо со неа. Имаат шара колку и континтнталот Premium Contact  не Маеганот што се возат, не се за фрлање одма ама да речеме дека некој би ги држел 5kkm на бандаш. Не знам колку се стари ме мрзи да читам  оти сакам да ги сменам веднаш.

Првиот пат на сосема безризично застанување на семафор на право на суво при малку покатегорично сопирање се упали ABS от, па помислив дека сензорите не ги бива и дека ABS-от окинува лошо. Ама потоа се испостави дека при секое малку поризично закочување гимите веќе го губат контакотот со асвалтот ИНСТАНТНО.

Исто е и со влегувањето во кривини. На оваа кола би очекувал далеку повеќе предниот дел да „подзабегува“ но задницата си ја пролизгувам без да се потрудам. Притисокот го штимам на две - три недели и
 не бега многу. Да не речам во теоретски температурни граници.

Освен на едни руски гуми на Самарата не можам да се присетам на нешто полошо да сум возел последниве 15 годни.

Значи не знам колку заштедуваат гориво, колку не се абат и траат. Тие параметри не ме интересираат ако има и најмал компромис во сигурноста, држењето и кочењето на сува и влажна подлога. А во ценовниот ранг верувам дека ќе се најдат многу гуми подобри од овие „енерџи кис мај ес“ гуми.

Ах да имав и една случка во петокот на Илинденска. Возев зад еден Голф (GV регистрација, ненавикнат на скоскиве испади очигледно) ама сосема ок тераше. Нешто под 80, ремномерно крузам на зелен бран, не баш прописно одалечен но не залепен. Една група дечишта (10+) излегоа од автбус од лева страна и се стрчаа да помина на десната. Тој скоро ги беше одминал ама некако се штрецна и закочи поенергично (не беше некоја драма). Мислам дека готов бев да влезам кај него во браник со максимално притискање на кочница. Среќа малце избегав надесно и тој на мојата десна стране беше веќе во прикочивање па се спаси браникот. Реално според приликата со нормали гуми веројатно ќе имав барем 2-3m толеранција.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2444 на: 03 Јуни 2013, 21:00:18 pm »
kolku mm imaat (ne sum zapoznaen so tvoite gumi na meganot : )
koja godina se? Bitno e.
znaev deka energy saverite se sranje, ama ocekuvav poveke od michelin, no da ne ispadne deka gumive imaat 80.000km pominato.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need