Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2439393 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #2220 на: 28 Април 2013, 14:13:50 pm »
Смичка, во право е Филип. Во одредени ситуации потесна гума држи подобро од поширока.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2221 на: 28 Април 2013, 14:14:03 pm »
@filip

ме мрзи да ти ги читам долгиве постови
нешто се трудиш да докажеш дека тенка гума "држи" исто па дури и повеќе од поширока гума?

aко тебе те мрзи да читаш, мене ме мрзи да пишувам

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #2222 на: 28 Април 2013, 14:23:06 pm »
@Filipv, пошироки гуми даваат подобро држење на патот и пократок пат на кочење. Твојот модел е премногу „статички“.  Да, кога колата стои, ита е нагазната површина. Но кога кочи, на предните тркала на потенките гуми може и да нема доволно контакнта површина за да ја запре колата, за разлика од пошироки гуми кои многу подобро ќе се справат со тоа.

АKO тежината одозгора е иста ТОГАШ при кочење нагазната површина ќе се зголеми подеднакво и кај пошироката и кај потенката гума (кај пошироката гума нагазната површина ќе се рашири по лонгитудиналната оска помалку, кај потенката гума повеќе)

Единствена можна предност на пошироки гуми е малку подобрена латерална тракција на сув асфалт, малку зголемена моќ на држење кривина при големи брзини, но за тоа се плаќа превисока цена на значајно намалена тракција на влажна и растресита подлога. И естетиката, да, пошироки гуми дефинитивно изгледаат боље.

АКО тежината одозгора е поголема (поголем мотор, на пример) ТОГАШ треба поширока гума и ТОГАШ потенка гума значи нестабилност, подолг пат на кочење итн итн

Нема да навлегувам во тероија, ќе побарам кај што некој друг се занимавал. Моето лично искуство е дека секогаш без ниту еден исклучок, а на сите возила кои што сум ги поседувал сум имал промена од потесни на пошироки гуми, пошироките гуми носеле поголема стабилност и помал пат на кочење. Со теорија - занимавај се ти.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #2223 на: 28 Април 2013, 14:25:48 pm »
па боље не пишувај

тенка гума држела повеќе од широка
мавање со глава во ѕид работава

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2224 на: 28 Април 2013, 14:28:18 pm »
http://www.caranddriver.com/features/effects-of-upsized-wheels-and-tires-tested

Само види ги растојанијата на кочење како се намалуваат. од 133 на 126 фита. Тоа е 3 метри разлика чоече! Larger tires for me, секогаш!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #2225 на: 28 Април 2013, 14:28:53 pm »
А потрошувачката на гориво после промена на гуми од потесни кон пошироки ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2226 на: 28 Април 2013, 14:31:48 pm »
Реално е за нијанса поголема, но ништо битно.  И онака кога плаќаш поголеми гуми се „опростуваш“ од моментот „штедам“.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #2227 на: 28 Април 2013, 14:32:14 pm »

Само види ги растојанијата на кочење како се намалуваат. од 133 на 126 фита. Тоа е 3 метри разлика чоече! Larger tires for me, секогаш!
Овде мењале и бандажи, па се качила и тежината по тркало, а и потрошњата. Инаку ќе било се во позитива.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2228 на: 28 Април 2013, 14:34:59 pm »
Реално и со исти димензии на бандаши кога сум ставал поширока гума, најчесто имало мало зголемување на потрошувачката. Можеби зошто имале поголем ролинг резистенс гумите, ама пак ќе кажам. Зимаш поголема димензија - не се секираш за потрошња, пошто при плаќање на гумата, веќе си ја „фрлил“ заштедата во потрошња.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #2229 на: 28 Април 2013, 15:06:32 pm »
со поширока гума побрзо влагаш у кривини па затоа поише троши :D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2230 на: 28 Април 2013, 15:15:29 pm »
И јас сум стално за поширока гума, меѓутоа сето тоа да биде во граници на нормала. Дел од теоријата на Филип има смисла меѓутоа сето тоа лесно се регулира со притисокот на гумите. Затоа за различни димензии има различен пропишан притисок
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2231 на: 28 Април 2013, 15:36:26 pm »

1. Ако загледаш внимателно, ќе видиш дека таа разлика од  6 фита (што е 1.8, а не 3 метри) не е меѓу најшироката и најтенката, туку меѓу најшироката и помалку проширената.

2. Ако загледаш внимателно, ќе видиш дека 195/65 р15 и 205/55 р16, патот на кочење е нешто пократок кај првата, потенка гума.

3. од стотка  до нула разлика од помалку од 2 (два) метри и тоа при најголемата , а не типичната разлика меѓу овие гуми  не е доволно значајна да го оправда значајно зголемениот ризик од губење тракција при растресита подлога и аквапланинг.

Со други зборови, за маргинални добивки во ретки сценарија се плаќа цена од не-маргинални загуби во не-ретки сценарија.

Кој како сака.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #2232 на: 28 Април 2013, 15:38:42 pm »
Филип, имаш некое линкче во врска со акваплејнингов? Баш сакам да прочитам можно е да си во право за тоа.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2233 на: 28 Април 2013, 15:52:27 pm »
Филип, имаш некое линкче во врска со акваплејнингов? Баш сакам да прочитам можно е да си во право за тоа.

Овака, набрзинка, гугл ова го најде:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroplaning_%28tires%29
"The longer and thinner the contact patch, the less likely a tire will aquaplane. Tires that present the greatest risk are small in diameter and wide."

http://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=16
"...deeper water, higher speeds, lighter vehicles, wider tires, less tread depth and less efficient tread designs will cause tires to hydroplane at lower speeds..."

http://www.popularmechanics.com/cars/how-to/saturday-mechanic-blog/hydroplaning-tires
"Hydroplaning is a function of tire footprint, all other things being equal, a tire with a wider footprint will tend to hydroplane more. If the low-profile tire is wider, it will indeed hydroplane more easily. If the tire is low-profile, but has the same tread width, no."

http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=528339
"With street tires, the wider the tire, the more prone to hydroplaning it will be. "

тенка гума држела повеќе од широка

ти боље да читаш, бидејќи таква изјава не сум дал.

мавање со глава во ѕид работава

Ако со „мавање со глава во ѕид“ алудираш на „инаетење“, те канам да приметиш дека досега на форумов секој пат кога некој правилно ми укажал на моја грешка, сум прифаќал веднаш дека грешам и сум се заблагодарил на поправката. Такво нешто се случило барем 2-3 пати. Тоа не е инаетење туку баш обратно. Ја затоа идам по форуми - да учам нови работи и да сменам мислење ако има потреба, но и да го сменам мислењето на другиот доколку има потреба. Тоа е форум, затоа служи, уште од античко време па се до модерниве интернет форуми.

Тоа што тебе понекогаш ти личи дека се инаетам, само зборува дека митот кој го напаѓам е прилично длабоко всаден и дека ти е полесно да претпоставиш дека ете тој некој си таму филип само сака да се инати по форуми, отколку дека можеби тоа што го знаеш не е баш така.

Па така, неоправданите обвинувања дека се инаетам на некој начин и ми годат - ми кажуваат дека добро гаѓам, во средината на митот.
« Последно менување: 28 Април 2013, 16:32:31 pm filipv »

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #2234 на: 28 Април 2013, 17:03:51 pm »
Така, така. Сепак димензиите на гумата не се секогаш такви само заради масата на возилото, игра улога и цената и тн. Произведувачот пропишува димензии кои што се препорачани за возилото што не значи дека ако Поло (пример) дошло со 165ки за тој модел тоа е идеалната димензија.