Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266653 пати)

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #1395 на: 07 Ноември 2012, 17:05:06 pm »
Ова е заебана работа кај повеќето 4х4. Кај Туарег и Кватро, НИКАКО не смееш да возиш и макар 1мм помала/поголема шара на една гума,

Од кај ти оваа информација?

Од упатства, лични проблеми, што сум слушал/гледал...

Пример на кватро се кине гума, гумите се пример 80% нови, не може да се стави гланц нова на тоа место, мора нови 4. Или "бричење" на новата гума да дојде на 80% (ако вулканизерот може да го направи добро)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #1396 на: 07 Ноември 2012, 18:32:45 pm »
pa ne e bas do tolku drasticno, primer iav napred 225/40/18 pozadi 235/40/18 i znaese ako ima nekoja vdlabnatinka da se vkluci onaka za nisto ESP-to, za glupost a sea koga mi se site 4 isti nemet problem ;)

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #1397 на: 07 Ноември 2012, 18:38:18 pm »
Диференцијалот ќе го поебеш, не знам за твојата кола како е препорачано, ама за сите 4х4 големината МОРА да е иста освен ако фабрички доаѓа поинаку

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1398 на: 07 Ноември 2012, 18:40:13 pm »
Ова е заебана работа кај повеќето 4х4. Кај Туарег и Кватро, НИКАКО не смееш да возиш и макар 1мм помала/поголема шара на една гума,

Од кај ти оваа информација?

Од упатства, лични проблеми, што сум слушал/гледал...

Пример на кватро се кине гума, гумите се пример 80% нови, не може да се стави гланц нова на тоа место, мора нови 4. Или "бричење" на новата гума да дојде на 80% (ако вулканизерот може да го направи добро)

На службената Nissan Navara еднаш ставивме различна задна десна гума (пошто немаше друго чаре) и одма се упали предупредувачка сијаличка на дешбордот.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1399 на: 07 Ноември 2012, 18:45:42 pm »
И ги сменивте сите 4?
Што директор ке имавте :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1400 на: 07 Ноември 2012, 18:48:27 pm »
И ги сменивте сите 4?

Не, земавме нова Pirelli Scorpion.

Иначе, можеби ќе те интересира: осигурањето не важи за теренско службено возило на лизинг доколку е петљано со гумите. 6 месеци мора летни, 6 месеци мора зимски гуми. Исти. Иначе, ако се учукаш во февруари со летни гуми или во август со зимки, ништо не ти признаваат.

Што директор ке имавте :)

Директор што се разбира у коли.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #1401 на: 07 Ноември 2012, 18:57:42 pm »

Иначе, можеби ќе те интересира: осигурањето не важи за теренско службено возило на лизинг доколку е петљано со гумите. 6 месеци мора летни, 6 месеци мора зимски гуми. Исти. Иначе, ако се учукаш во февруари со летни гуми или во август со зимки, ништо не ти признаваат.

Истово е и кај мене, приватната кола ми е на странски табли (нема врска со фирма), според закон не сум должен во зима да имам зимски гуми ама ако имам дешавка во зима на летни гуми осигурањето не ми признава ништо. Колата не е на лизинг, кредит, осигурањето е најобично.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1402 на: 07 Ноември 2012, 19:08:47 pm »
Видиш, браво за директорот што ви се разбира во коли...Вие ич не сте попримиле од него...Штета
За разлика од вашиот директор, мојот појма нема ни гориво кај се става, ама па затоа имаме гуми секогаш исти и тоа по 4...Ако треба да се смени една, не се мења, се мењаат сите 4...
Ама тоа дека не се разбира, ама така прочитал во упатствата :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1403 на: 07 Ноември 2012, 19:21:08 pm »
Видиш, браво за директорот што ви се разбира во коли...Вие ич не сте попримиле од него...Штета

зошто мислиш дека не сме попримиле? што е проблемот?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1404 на: 07 Ноември 2012, 21:48:03 pm »
Проблемот е што ви треба по една пиче по можност помладо на двајцата! Пошто пичkе нема, не буди лаком - узми к...ц, па га д...ј шаком :D У сабота вечер че се изначукаме и ќе ги испегламе ставовите ;D

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1405 на: 07 Ноември 2012, 21:58:41 pm »
Абе ризично е да користите гуми...ви реков, штетни се по здравјето!
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1406 на: 07 Ноември 2012, 22:26:38 pm »
Да не има некој вишак ...

1 гума 235/45/17
1 гума 225/50/17
Рики, ако се за Леонот си ги измешал димензиите.

225/45/17

Ако експериментираш нешто друго, тогаш игнор :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #1407 на: 07 Ноември 2012, 22:35:23 pm »
[За 4х4 возилата, Пнеуматик препорачува замена на сите четири пневматици во комплет, што подразбира иста големина, шара, намена, индекс на носивост/симбол на брзина, освен во случаи кога производителот дозволува различни предни гуми од задните.

...eftino bogami.

Ова е заебана работа кај повеќето 4х4. Кај Туарег и Кватро, НИКАКО не смееш да возиш и макар 1мм помала/поголема шара на една гума, тотално ќе го сјебеш системот. Кај РАВ4 (за другите Тојоти не знам) препорачано е 4 исти со исти профил, но може 2х2 (на оска) со различен профил, не влијае на системот.

Znam..i ne vazi samo za SUV-a.
Jas ne samo sto ne smeam da gi kombiniram na oska tuku i treba da pazam ramnomerno da se trosat.
Bidejki pod difolt prednite pobrzo se trosat,po odredeno vreme treba da pravam trampa so zadnite...

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #1408 на: 07 Ноември 2012, 22:40:21 pm »
И јас ги ротирам напред назад , трошењето горе долу е рамномерно ама со ротација и го продолжуваш векот на гумата (претежно она абење кога паркираш итн)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1409 на: 07 Ноември 2012, 23:04:01 pm »
Проблемот е што ви треба по една пиче по можност помладо на двајцата! Пошто пичkе нема, не буди лаком - узми к...ц, па га д...ј шаком :D У сабота вечер че се изначукаме и ќе ги испегламе ставовите ;D

А да си ми жив и здрав :)

п.с.Кажи и на сопругата возачка да си понесе :)