Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2433202 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #705 на: 03 Јули 2012, 15:58:38 pm »
1. +1 Дени,
2. +1 Дени,

и во двата случаи има пропишано во документација колкав да биде притисок на празно, и колкав да биде притисок на натоварено возило. (На извадена гума не се провервуа и штелува притисок).
BTW, Кај алфата има уште еден мноооооооогу интересен податок:
Цитат: alfa manual
IMPORTANT Tyre pressure should be
increased by 0.3 bars when driving at
sustained high speed.
With winter tyres
the pressure should be +0.2 bar higher
than the rating specified for standard
tyres. Do not use inner tubes with tubeless
tyres.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #706 на: 03 Јули 2012, 16:20:11 pm »
Чудно, ако јас ги проверам гумите на ладно и покажат препорачан притисок, нели по логиката на нештата кога ќе возиш на автопат, од самата центрифугална сила и триење со асфалтот, гумата ќе се загрее, со тоа и воздухот во неа што како краен резултат би било зголемен притисок ???

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #707 на: 03 Јули 2012, 17:02:17 pm »
Има тука виша математика.

Јас баш неколку пати прашувам кога мењавам гуми дали е исто на кола кога е тркалото и надвор, како пумпаат. Стално викаат исто. Што знам...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #708 на: 03 Јули 2012, 17:36:57 pm »
Чудно, ако јас ги проверам гумите на ладно и покажат препорачан притисок, нели по логиката на нештата кога ќе возиш на автопат, од самата центрифугална сила и триење со асфалтот, гумата ќе се загрее, со тоа и воздухот во неа што како краен резултат би било зголемен притисок ???
Точно. И тогаш е зголемен. Не е воопшто комплицирано. Ако возиш на автопат се деформира гумата брзо и крева температура. Кочниците креваат тампература, амортизерот крева температура. И гумата крева температура. Притисокот магринално се зголемува.

Секако многу малку се зголемува.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #709 на: 03 Јули 2012, 18:25:06 pm »
Не е така маргинално, со 150 на саат во летно време од белград накај скопје, на лагуната на брат ми се зголеми за 0.4 бари во предните, 0.3 во задните гуми :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #710 на: 03 Јули 2012, 18:34:07 pm »
Заборавив да пишам во одговорот, решение е да се пумпаат со азот гумите (демек има постабилен притисок од температурните влијанија). Сеа и ова колку е вистина ...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #711 на: 03 Јули 2012, 18:54:43 pm »
Шо знам, ај за хај перформенс трак јусиџ, можда... ама за нормално возење...мене ми е доволно 78% азот, останатото нека биде О2 и CO2.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #712 на: 20 Јули 2012, 10:23:36 am »
Друштво едно прашање а може и препорака да ми дадете.Што ке кажете за Dayton гумиве, ги бива?, не чинат? Гледав на интернет имаат најниска цена а демек биле од BRIDGESTONE изработени. Се работи конкретно за 205 55 р16 дајте совет во однос цена(пониска) / квалитет(солиден).
Сите шмркаат , никој не е настинат ?!

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #713 на: 20 Јули 2012, 11:25:36 am »
Јас гледав Dayton кога купував зимски, по нет имаа горе долу ОК, но на крај купив Nokian, мала разлика во цена...види по ADAC или по некои други тестови дали ги има
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #714 на: 20 Јули 2012, 19:41:38 pm »
Што ке кажете за Dayton гумиве, ги бива?, не чинат?

Само марката на гумите не е доволен индикатор за нивниот квалитет.

На пример, мишелин има и поевтини и поскапи. Поевтините се тиња, а поскапите се супер.

Или  volkswagen... има и Polo, ама има и Phaeton. Самото име на произведувачот скоро ништо не кажува.

Значи, пиши и кој модел, не само произведувачот и димензијата.

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #715 на: 20 Јули 2012, 21:38:15 pm »
Dayton d320  ете тоа го пишува.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #716 на: 20 Јули 2012, 21:53:27 pm »

Одлична гума, + ако се работи за нови ич не му се мисли. Сигурно нема на трки да идеш. Бај д веј освежи ја малку темата со нови слики од твоето лепотанче !

Отсутен passanger

• Јуниор
  • **
  • [O__o]===[][]===[o__O]
« Одговори #717 на: 20 Јули 2012, 22:27:12 pm »
Да да нови сакам па ке видиме како ќе се одвиваат работите, слики од лепотанчето немам ставено бидејки нема никакви промени а имам планови па за тоа се чувам . Ама планови ,планови ................дај бозе да има реализација (ех да не беа ова жениве цела љубов на колата ќе ја посветев хехехе)

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #718 на: 22 Јули 2012, 22:45:58 pm »
+1 :D
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #719 на: 22 Јули 2012, 22:55:31 pm »
Se spremam da kupuvam gumi treba da soberam ponudi, ako me izleze nesto interesno moze da cekam do idnata sezona koga ke gi izvadam zimskite.
Nekoj iskustvo so stop&go da ne ima ?