Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1800545 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3873
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13800 на: 23 Декември 2024, 08:31:48 am »
Колку км имаш со сетов што ти е сега? Ако се под 5000 менувај само една и не се замарај. Така барем јас би направил.

Ги купив пред месец дена со се бандажите, шара имаат 5.5мм, дот 21, планот ми беше зимава да се истера па догодина здравје да се мисли за нов сет..

Во тој случај јас би земал 2 нови задни, па догодина само 2 нови предни. Многу битно е да земеш ист производител и модел на гума, зошто од производител до производител знае да има одредени варијации во висината на гумата (барем така имам читано на нет).
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2389
« Одговори #13801 на: 28 Декември 2024, 23:32:09 pm »
Сакам да земам целосезонски гуми во димензија 185/65/15.
Од она што видов набрзина:
- Матадор 3600
- Сава 3900
- Клебер 3100 (ама дот 2021)
Не ме загрижува годината на Клеберот затоа што за 4 сезони ќе си го отслужат, ама дали е најдоброто решение?
Некој друг предлог во тој ценовен ранг, фала
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #13802 на: 29 Декември 2024, 09:15:56 am »
Јас земав tracxmax allseason од турбомакс 185/60/15 по цена од 3300 (со монтажа) денари. Гумите се мноооогу подобри од претходните Матадор (и тие купени нови). За на суво и мокро се одлични, а на снег ги немам пробано за да кажам. Топло ти ги препорачувам

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #13803 на: 30 Декември 2024, 14:41:09 pm »
Фала Жиле, ме замисли со твојот предлог, моментално на Ананас 2600 денари на акција.

Сега предлог, доколку сам си купам гуми, каде најдобро да отидам да ми ги монтираат со балансирање?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7852
  • Плинаш!!!
« Одговори #13804 на: 30 Декември 2024, 15:09:07 pm »
Да се корегирам со цената. Еве слика од пост во мојата тема. Те советувам да се јавиш и во турбомакс да си прашаш за цена, а верувам дека и монтажата ќе ти биде во цената.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5554
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #13805 на: 30 Декември 2024, 15:59:47 pm »
Фала Жиле, ме замисли со твојот предлог, моментално на Ананас 2600 денари на акција.

Сега предлог, доколку сам си купам гуми, каде најдобро да отидам да ми ги монтираат со балансирање?
Vulkanizer Smilevski.
Nekolku vozila odnesov i nemalo utka na balansiranje do sega.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1039
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #13806 на: 30 Декември 2024, 16:08:52 pm »
@Filip MK

DOT2021 ne e problem ako se skladirani propisno. gumi do 8 god starost mozat da se koristat bez problem.
zavisi kolku km ke vozis godisno ali proveri dali gumite allseason ja imaat oznakata 3PMSF bez ovaa oznaka ne kupuvaj i da se dot2024.
nekoi modeli imaat samo M+S bez "3PMSF".
toa proveri.
izbegnuvaj kineski noname.
pozadi matador sava i kleber stojat premium brenodovi na pr kleber e pod michelin, matador pod continental i sava pod goodyear.
sekoja mesavina na gumata imaa svoja prednosti i mana zavisi kade saka da se pozicionira proizveduvacot dali za dozd, suvo ili sneg.
zatoa moj predlog e da gi sporedis direktno modelite i za tebe licno da vidis koj profil ti odgovara povekje spored tvoite vozni karakteristiki vo tekot na godinata.
ako na pr koga e snezno skoro i da nigde da ne mrdas togas poenite na sneg se za tebe ne tolku vazni bi idle na suvo i dozd performansi

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13807 на: 30 Декември 2024, 17:55:27 pm »
@Filip MK

DOT2021 ne e problem ako se skladirani propisno. gumi do 8 god starost mozat da se koristat bez problem.
zavisi kolku km ke vozis godisno ali proveri dali gumite allseason ja imaat oznakata 3PMSF bez ovaa oznaka ne kupuvaj i da se dot2024.
nekoi modeli imaat samo M+S bez "3PMSF".
toa proveri.
izbegnuvaj kineski noname.
pozadi matador sava i kleber stojat premium brenodovi na pr kleber e pod michelin, matador pod continental i sava pod goodyear.
sekoja mesavina na gumata imaa svoja prednosti i mana zavisi kade saka da se pozicionira proizveduvacot dali za dozd, suvo ili sneg.
zatoa moj predlog e da gi sporedis direktno modelite i za tebe licno da vidis koj profil ti odgovara povekje spored tvoite vozni karakteristiki vo tekot na godinata.
ako na pr koga e snezno skoro i da nigde da ne mrdas togas poenite na sneg se za tebe ne tolku vazni bi idle na suvo i dozd performansi

Брат, не можам да проценам дали си вистински човек или вештачка интелигенција која и не е толку многу интелигентна. Чудно некако пишуваш, не се зафркавам.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2227
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13808 на: 30 Декември 2024, 18:39:48 pm »
После ја не чинам 😂😂😂

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1863
« Одговори #13809 на: 30 Декември 2024, 19:38:24 pm »

Види чуј се со деки од гумигуми (провери и што гуми цена ќе ти препорачс како референца можеш да ме користиш кире со сивата б класа) во автокоманда веќе трета промена кај него немало утка никаква блиску ти е башка кај пожарна во автокоманда е локациски

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #13810 на: 31 Декември 2024, 10:45:23 am »

Види чуј се со деки од гумигуми (провери и што гуми цена ќе ти препорачс како референца можеш да ме користиш кире со сивата б класа) во автокоманда веќе трета промена кај него немало утка никаква блиску ти е башка кај пожарна во автокоманда е локациски
Локациски е во близина на Алфи/Меркур, тел контакт да не имаш?

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1863
« Одговори #13811 на: 31 Декември 2024, 12:07:05 pm »

https://maps.app.goo.gl/iGQLPaQnmck6s7mX7
тел: 078500485 деки

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #13812 на: 08 Јануари 2025, 23:00:19 pm »
Ако си возел премиум лента гума нема да го имаш тоа со овие. Јас на Волвото преминав од Michelin PS 225/17на СС+205/16. Апсолутно нема компарација како се однесува колата. Но не сум имал проблеми или ризици со изненадувања. Прва работа е да ги „забричиш“ малце едно 50км. После се проценува како одат.

Мора да си кажам за да не премислам некој. Гумите се ок, сум имал скината чаура, па тоа правело проблеми.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #13813 на: 09 Јануари 2025, 11:21:37 am »

https://maps.app.goo.gl/iGQLPaQnmck6s7mX7
тел: 078500485 деки
Мора да кажам дека Деки ми даде многу коректна цена на Матадор, ама сакав друга гума да пробам, не ми се допаѓа како се однесуваат Матадор на Пунто 2 сабајле на влажен и лизгав коловоз после 2-3 сезони.

Савата беше безобразно скапа со 4200 денари, како што и самиот ми кажа.

Со колата ќе се поминува претежно локал, меѓуградска и можеби 2 екскурзии надвор од земјата и сакав нешто поквалитетно. Изборот падна на BF Goodrich Advantage allseason, малку поскапа од Савата ама мислам дека е подобра гума од Савата за најмалку класа. Гумите ќе се плаќаат на 12 рати па разликата месечно е помала од користа која ја очекувам од гумата.

Еве по некоја слика:

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 452
  • The best or nothing.
« Одговори #13814 на: 09 Јануари 2025, 11:39:41 am »
Си зема гранде пунто. Не ја даваш проверена комбинација.
Со здравје да се вози.