Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1997321 пати)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12930 на: 22 Мај 2023, 11:42:24 am »
Одлучи со што ќе ги мењаш или веќе зема Примаси 4+? Или BFGoodrich Advantage?
одлучен сум за Примаси 4 + но првин да ги продаам овие прајм 4
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12931 на: 23 Мај 2023, 08:01:05 am »
А како приметуваш дека се потврди Ventus Prime 4? Како се манифестира тоа? Те прашувам зошто и јас сакам да земам ама димензија 205-60/16

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #12932 на: 23 Мај 2023, 10:26:05 am »
Se oseka pomeko upiva neramnini na pat Michelinot primacy, komfor na visoko nivo upravlivost na sredno nivo.
Od gruga strana pak Prime 4 odat kako po shina i normamno toa se odrazuva vo pomal komfor. No ne se kamen trvdi.

Michlenot e edinstvena guma koja koga ke probas mozes skoro da ja previtkas vnatre prema nadvor so raka.
Ne mi e jasno kako taka uspevaat istovremeno i dobro da drzat.
Isto dosta lesno se vitka i Pilot Sport 5ka.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12933 на: 23 Мај 2023, 19:17:51 pm »
Se oseka pomeko upiva neramnini na pat Michelinot primacy, komfor na visoko nivo upravlivost na sredno nivo.
Od gruga strana pak Prime 4 odat kako po shina i normamno toa se odrazuva vo pomal komfor. No ne se kamen trvdi.

Michlenot e edinstvena guma koja koga ke probas mozes skoro da ja previtkas vnatre prema nadvor so raka.
Фала за инфо брат. Мене ми е многу битно да е удобна и тивка гумата, ама иако Ventus Prime 4 е нешто покрута, ќе надокнади тоа што ќе земам повисока димензија, така да мислам дека ќе терам со Ventus prime 4.
Патем, од каде можам да ги набава освен во Stop&Go? Таму ниту ги имаат ниту можат да ги донесат.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #12934 на: 23 Мај 2023, 23:01:54 pm »
Пиши ми на @Prcot, и ќе ги добиеш по фер цена :)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
« Одговори #12935 на: 23 Мај 2023, 23:17:32 pm »
А како приметуваш дека се потврди Ventus Prime 4? Како се манифестира тоа? Те прашувам зошто и јас сакам да земам ама димензија 205-60/16
ventus prajm 4 daleku se od tvrdi gumi, no za mene se za nijansa potvrdi od mishelinot. Go nemam toa custvo na mekost pri neramnini ili isekotini na asfaltot ili na nekoja sitna dupka. Mishelinot tie neramnini ili dupki gi vpiva gospodinski. Ova e shto se tice udobnosta. Inaku hankukot e precizna guma osobeno za na suvo, cak vo ovaa pole e ponapredna od mishelinot no za kogo kako. Za tvojata dimenzija voopshto ne se dvoumi za hankuk zatoa shto 205/60/16 bi trebalo da e daloku po udobna i komforna za razlika od 205/55/16
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12936 на: 23 Мај 2023, 23:24:38 pm »
Пиши ми на @Prcot, и ќе ги добиеш по фер цена :)

Фала комшо, ќе го побарам Прчко утре да го питам, ако е во можност да ми порача од некаде, одма ќе зеам два пара

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #12937 на: 24 Мај 2023, 12:31:28 pm »
Дилема: GoodYear Vector 4 Seasons Gen3, Michelin Crossclimate 2 (или +), Continental AllSeasonContact или Bridgestone Weather Control A005 DriveGuard Evo?
Димензијата е 205/55 R16, 94 V.
Локалниот вулканизер ги фали Bridgestone како најдобри, ама па и дилер е нивни :) Иста цена му се како и GoodYear-от.
До сега еве скоро 58К ги возам првите, GoodYear, и би идел пак на истите, зашто сум доста задоволен, не ме изневериле никогаш, дури ни на снег. Колата е иначе Голф Спортсван и се вози најчесто на автопат, затоа само ова е изборот од премиум гуми.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12938 на: 24 Мај 2023, 19:16:46 pm »
Некаде по тестовиве и навистина Bridgestone испаднаа најдобри. Ама јас би или Мишелинот или Гудјерот.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12939 на: 25 Мај 2023, 13:46:55 pm »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #12940 на: 26 Мај 2023, 22:14:30 pm »
Прашање до поискусните возачи.
Колку км се поминуваат со "меки" гуми?
Имам зимски гуми Petlas SnowMaster W651 3 од нив се 2018 производство, 1 е 2019. Дали е безбедно да се возат гуми постари од 4 години и до колкава длабочина на шара може да се возат "безбедно"?
Мислам дека шарата е над 5-6мм(ќе измерам) и странично имаат микропукнатини поради што се ставени на доста широк бандаж и се возени летно време(така возел претходниот газда) и од агресивно средство за бандажи.

Мислам дека тоа подвлеченото не остава многу есто за размислување... Освен ако возиш исклучиво градска вожња по прописи, тогаш на твое место можеби би исцедил уште година-две користење. Но за било кое побрзо возење, не.

Чисто мое лаичко размислување.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
« Одговори #12941 на: 27 Мај 2023, 23:00:34 pm »
Дилема: GoodYear Vector 4 Seasons Gen3, Michelin Crossclimate 2 (или +), Continental AllSeasonContact или Bridgestone Weather Control A005 DriveGuard Evo?
Димензијата е 205/55 R16, 94 V.
Локалниот вулканизер ги фали Bridgestone како најдобри, ама па и дилер е нивни :) Иста цена му се како и GoodYear-от.
До сега еве скоро 58К ги возам првите, GoodYear, и би идел пак на истите, зашто сум доста задоволен, не ме изневериле никогаш, дури ни на снег. Колата е иначе Голф Спортсван и се вози најчесто на автопат, затоа само ова е изборот од премиум гуми.
Здраво.
Јас бев на иста дилема пред некој месец, и се одлучив да земам GoodYear Vector 4 Seasons Gen3, но не најдов кај нас пар 4 произведени барем иста година. Димензија 215/60 r16.
Земав Michelin Crossclimate 2 од Олимпико, сите со исти ДОТ од 2022 год.
Веќе неколку месеци ги возам и сум презадоволен.
Интересно, гумите се потивки сега отколку кога ги земав. Најверојатно им требаше време да 'легнат' :)
Continental AllSeasonContact треба да се побучни од предходниве 2, затоа ми беа на 3то место.
Bridgestone Weather Control воопшто не ни беа во игра, нити пак некогаш помислив да ги земам.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #12942 на: 28 Мај 2023, 09:15:21 am »

primacy na suvo se tivki i imaat komfor ama ne se za u krivini ne drzat bas najdobro, pri visoki brzini.
zatoa pak na dozd se epten dobri, isto ko na suvo da vozis ne gubi upravuvacki svojstva.
plus ne se abat dolgo trajat.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12943 на: 30 Мај 2023, 00:27:05 am »
Препорака за средна класа зимски гуми со димензија 185/65R15?
Гледав во stop&go има Laufenn на попуст по цена од 3220 од гума што е ок цена. За таја димензија не видов некоја добра гума.
Едит:
Колата ја купив со Petlas W651 2018та и возени ми се летно време кога заглавив во кал и зимно време само еднаш на мраз, пробав да дадам нагло гас но немаше пролизгување. Имам и нови летни гуми Laufenn кои по секакви кривини сум ги пробувал и не пролизгале. А на мраз имам еднаш само пролизгано со Michelin Alpin на Opel Antara 4x4. Друго искуство со гуми немам, па оставам на Вас.
« Последно менување: 30 Мај 2023, 00:35:37 am nestor04 »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12944 на: 30 Мај 2023, 00:55:19 am »
Laufen не е баш "средна"...

Топла препорака за барем Hankook.

На тие димензии, разликата е мала во цена, а значителна во перформанси.
Министерство за транс, поп и виски.