Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1781391 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2352
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12795 на: 07 Април 2023, 08:27:39 am »
Еко контакт и премиум контакт.
Сеа која серија, појма немам, не ни се замарам.
Само знам дека НИКАД више.

Форд Ка со 4 години стари Пирели држеше дупло боље, него со континенталот гланц нов што ги искина брат ми после 2 дена. Со Сава ескимото се смени цела кола кога ги ставив и држеше мноооооооооооооооогу подобро. За кочење муабет да не правам ич.

Не реков дека е најлоша гума, ама една мочана зимска Сава кога ја јаде во сите битни параметри за мене, посери му се.

Ако те разбрав убаво, тука споредбата ти е помеѓу летна Континентал и зимска Сава Ескимо?

Кога се работи за зимски гуми, ги имам возено Континентал ТС 860 и Сава Ескимо, за мене лично голема разлика помеѓу гумите, во корист на Конти, во сите параметри битни за мене во зима (мокро, суво, подмрзнато, снег).

За 2 дена да исцепаш гума дека е Конти е малку преувеличено, и не само за овој бренд туку и за најлошата можна гума што ја има на нашиот пазар, освен ако имале некоја фабричка фалинка.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 217
« Одговори #12796 на: 07 Април 2023, 09:27:39 am »
Еко контакт и премиум контакт.
Сеа која серија, појма немам, не ни се замарам.
Само знам дека НИКАД више.

Форд Ка со 4 години стари Пирели држеше дупло боље, него со континенталот гланц нов што ги искина брат ми после 2 дена. Со Сава ескимото се смени цела кола кога ги ставив и држеше мноооооооооооооооогу подобро. За кочење муабет да не правам ич.

Не реков дека е најлоша гума, ама една мочана зимска Сава кога ја јаде во сите битни параметри за мене, посери му се.

Ако те разбрав убаво, тука споредбата ти е помеѓу летна Континентал и зимска Сава Ескимо?

Кога се работи за зимски гуми, ги имам возено Континентал ТС 860 и Сава Ескимо, за мене лично голема разлика помеѓу гумите, во корист на Конти, во сите параметри битни за мене во зима (мокро, суво, подмрзнато, снег).

За 2 дена да исцепаш гума дека е Конти е малку преувеличено, и не само за овој бренд туку и за најлошата можна гума што ја има на нашиот пазар, освен ако имале некоја фабричка фалинка.
Јас на Киата возам Conti TS 870, претходно имав Sava Eskimo S3 + кој не беа баш во нај нај состојба. Да бидам искрен нема споредба помеѓу двете гуми апсолутно во ниеден параметар. Колата ми има многу поубава вожња и кога ги користам летните гуми Kleber Dynaxer HP4.  Првпат возам премиум гума и можам да кажам дека има многу разлика во однос на буџет гумите (На пежото имам возено Michelin Energy Saver, Bridgestone Ecopia EP150, Nokian I-line, додека зимски на него Sava Eskimo S3 и моментално зимски има Kumho WP51). Стојам на тоа дека Premium гума е Premium гума и дефинитинвно прави разлика во кочење, grip на асфалт и останати работи. Здравје следна летна на Kiata дефинитивно ке биде Conti Premium Contact 7.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #12797 на: 07 Април 2023, 21:43:50 pm »
Ја возам Континентал премиум контакт и мислам дека премногу се паѓа у несвест коа ќе се спомне Континентал. Од Синтурато П7 бев позадоволен.

Ма да све се тоа нијанси у прашање. Која и да е од премим производители нема промашај.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12798 на: 07 Април 2023, 23:32:22 pm »
Тоа сакав и јас да кажам пошто гледам сите го величат Континентал а во реалност е ништо посебно.
Абе ти сакаше да кажеш и дека нови гуми напред се ставаат па не беше во право.
Не го величиме ние континентал, туку научни тестови покажуваат дека е најдобар бренд за гуми на скоро сите негови модели.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12799 на: 07 Април 2023, 23:40:57 pm »
Континентал на 2 возила сум возел и никад више.

И јас. Фантастични перформанси, ама заради брзото абење малку ме фаќа страв да ги возам како порано...

Е сега... има еден проблем, не ме сфаќај здраво за готово.
Можеби се трошат толку брзо и заради јаката финта од МултиБренд што врежале 8 наместо 3 и можно е да се од 2013-та, а не 2018-та произведени. :)))

Ќе се самоцитирам за каузата.

Неколку параметри:

- возило 18цм ground clearance
- димензии 215/60/16, поскапо од сите стандардни 17" димензии
- Continental веќе е скап, Michelin е у пичку матер висока цена
- ги возам како Арнолд. Равенката за тоа е отприлика 1.16 x Сивоња

Навистина ми смета ова со цениве, последниве 2 години па ептен...
Од таа причина никогаш нема да ставам Michelin.

Моментално Firestone/Hankook (ако начекаш...) е идеална опција по сите параметри, за тоа возило.

АМА, комплетно ги разбирам сите што ги величаат Continental (PremiumContact), како што велиш.
Ако се вози културно, тоа е и те како саглам пневматик, повеќе од одличен за парите.

Лично, не верувам дека ќе се сменам, стар сум за тоа срање...
Ако биде и тоа - пак ќе се вратам на Continental, та ич. :)
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12800 на: 07 Април 2023, 23:53:57 pm »

Земи Сава не биди ѓеј

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3850
« Одговори #12801 на: 08 Април 2023, 00:14:51 am »
Тоа дека нови гуми се ставаат позади господ да слезе не може да ме убеди.
Може за прости возачи или почетници тоа да важи дека не може секој да фати oversteer, а за нас брзо што возиме ако understeer-аш летна бато или пример не можеш да докочиш.

Не ви е лесно и на вас брзо што возите :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5932
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12802 на: 08 Април 2023, 00:16:22 am »
Ако си брз+предна влеча џабе ти се добри гуми назад.
Кај мене никако астрава не може да направи oversteer без рачна, мада и рачната е проблематична на тој модел (и покрај сѐ што е сменето).

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12803 на: 08 Април 2023, 01:17:55 am »

Земи Сава не биди ѓеј

Имам на јапонецов летни, не сум многу импресиониран.

За зимските имам само добри зборови (при возење нормално).
За возење како Арнолд, многу ми е мило што лупнав кеш на Bridgestone.

Затоа го спомнав Firestone како идеална опција - ни ваму, ни таму, ама сериозно долго тераат...
Имам жив сведок, еве прашај го Риќи-бој @riki_staff
Му дадов Firestone Roadhawk од 2015-та, мамето ѝ е ебано по кривини, дупки, тампон и што ти не...
Нека каже колку се изедени...

Continental, 3-4 години понови и само малку повеќе возени, веќе се мислам да ги менувам...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12804 на: 08 Април 2023, 01:22:07 am »
Да ве замолам ако има некој гума 185-65-15 колку за резервна да ми ја дај не прај лошо  ;D
Немаше ни резервна гума, ни клуч за тркала, (Да знаев од Мерцедесот ќе си ја задржев оригинална со потпирач за тркала, со дигалка со "крцкало" итн.) ни ништо во колава што ја купив , дел по дел, штрафче по штрафче солидно возило стана, арно ама ко купував резервна гума ми дадоја 185-55-15, не ни забележав, по 2 дена се вратив кај Џомеро не сакаше да ја смени, "помини утре", "јави ми се", преку 10 пати му звонев секој ден ама то е..

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #12805 на: 08 Април 2023, 01:31:49 am »
Имам зимска Hankook ако ти врши работа, мислам дека е или 60 или 65...

Удри ПП утре после 14:00 да буричнам подрум...
2019-та е мислам...

Скроз здрава е, ја тргнав само заради тоа што госпожата ја скина другата од парот предни на тротоар :))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12806 на: 08 Април 2023, 01:34:53 am »
Извини на прашање, но дали си во близина на Прилеп?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12807 на: 08 Април 2023, 03:07:11 am »
Абе ене го кај е Прилеп не заебавај.

Отсутен ChigaljMAX

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #12808 на: 08 Април 2023, 08:33:17 am »
Здраво.
Која од компаниите кои продаваат гуми во својата понуда го има брендот Semperit?

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #12809 на: 08 Април 2023, 11:01:14 am »
Тоа дека нови гуми се ставаат позади господ да слезе не може да ме убеди.
Може за прости возачи или почетници тоа да важи дека не може секој да фати oversteer, а за нас брзо што возиме ако understeer-аш летна бато или пример не можеш да докочиш.

Некако многу курч, малку знаење...