Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1836091 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2292
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12675 на: 20 Март 2023, 16:02:52 pm »
Ова вториот линк е за white walls на олдтајмерите.

И што ако?
Тоа го пишува и на други сајтови од производители, ако се чуваат такви гуми (со бели ознаки) без бандажи една врз друга, да не се измрчка белото. Затоа и имаш ; меѓу двете реченици. Toa после ; е како напомена.

Битното е дека е ОК да се чуваат наредени една врз друга.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #12676 на: 20 Март 2023, 16:38:50 pm »

И што ако?
Тоа го пишува и на други сајтови од производители, ако се чуваат такви гуми (со бели ознаки) без бандажи една врз друга, да не се измрчка белото. Затоа и имаш ; меѓу двете реченици. Toa после ; е како напомена.

Битното е дека е ОК да се чуваат наредени една врз друга.

Не сфаќам што не ме разбра :) токму тоа го кажувам јас. Белото да не се оштети, пожолти, изгребе :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12677 на: 20 Март 2023, 18:11:35 pm »
Ако гумите ти се на бандаж и напумпани 2+ атмосфери која е поентата да се замараш дали ќе ги ставиш хоризонтално или вертикално? Им ставаш 40 кила тежина не им стават 4 тона фор факс сејк.
Стави си ги како што ти одговара во просторот и чао пријатно.

Ако се издишани или не се наместени на бандаж и планираш долго време да ги чуваш тогаш замарај им се, намести ги така како што најмалку би се деформирале.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12678 на: 20 Март 2023, 20:45:34 pm »
Се препорачува и ставање на интерком или домофон или како и да се вика,како зљ бебињата шо се става да ги слушнеш ако се разбуди.
Шо знаеш во тој период дур седат во гаража или во визба можи ќе почнат да пуштаат гласови,па да ги извадиш на воздух малку,да ги прошеташ,сонце да ги угрее,витамин Д да примат.

Ко ќе ми текни како настегани,испреплетени се траснпортираат...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12679 на: 20 Март 2023, 22:56:04 pm »
Е, не е така. Ако стојат вертикално, целиот притисок и тежина ќе бидат сконцентрирани на една точка 8 месеци и неминовно е на ѕидовите таму и на целата гума да настане деформирање и потенцијално пукнатини. Додека ако се складираат хоризонтално, тежината е распоредена подеднакво на целата површина на гумата и тоа на страницата на гумата, која сама по себе е најјакиот дел на гумата.

Освен, ако вертикално складираните не се ротираат минимум еднаш месечно.
Или да се постават на наменска „полица“ со празен средишен дел, па контактот на гумата со површината на која лежи да е сведен на минимум.

Така што, убаво си прашува човекот и убаво му одговорија и цитираа веќе — на бандажи - хоризонтално, без бандажи - вертикално. Јас дури и хоризонтално ги складирам 2х2, не сите 4 во еден столб и им ги заменувам позициите на средина од 8-те/4-те месеци.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12680 на: 21 Март 2023, 08:07:38 am »
Комедии, степенот на деформираност на напумпана гума во вертикална положба од сопствена тежина на бандаж е еднаква на 0.000....
А од друга страна викаат сама гума во вертикална положба да се чува, каде со голо око се гледа како тони горниот дел оти е флексибилна.

Празни гуми треба во бестежински простор да се чуваат. Јас моите ги чувам во ISS, тамам ми ги слегуваат на 6 месеци ко ќе се менуваат смените.
Не ни ги балансирам, гумите спијат.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
« Одговори #12681 на: 21 Март 2023, 08:24:36 am »
Се препорачува и ставање на интерком или домофон или како и да се вика,како зљ бебињата шо се става да ги слушнеш ако се разбуди.
Шо знаеш во тој период дур седат во гаража или во визба можи ќе почнат да пуштаат гласови,па да ги извадиш на воздух малку,да ги прошеташ,сонце да ги угрее,витамин Д да примат.

Ко ќе ми текни како настегани,испреплетени се траснпортираат...
Koa ke gi nakrckaat pa posebno vo kontejner ela izvadi gi....

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10184
« Одговори #12682 на: 21 Март 2023, 09:01:57 am »
Не, сè во ред, пресреќен сум што имате различно мислење некои, замисли да немавте, да беше едноумие...

Само, не разбирам зошто сте станати такви гомна со погани устишта! Зошто мора да јадете бурек и не знаете нормално да збориме како луѓе. Што со тие коментари такви!? Толку ли ви е сè извештачено и искривено во животот, па не знаете нормално човечки да комуницирате!? Толку ли сте евтини па наоѓате евтини задоволства во подлост и евтин хихирику божем-хумор!?

Бре што ненормален народ! Стока одвратна брееее... македонче глупаво примитивно!  >:(
Исто како за Ковид, некој кажал/напишал протоколи  и некој треба слепо да се придржува.

Така и со гуми, така и со плочки и дискови нови, итн...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5690
« Одговори #12683 на: 21 Март 2023, 09:32:49 am »
Јас конвертирав еден дел од визбата во без гравитациона соба и таму ги оставам,  како се осеќаат така си се местат.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12684 на: 21 Март 2023, 09:35:47 am »
Абе арен беше муабетот се додека ти не почна под микроскоп да бараш пукнатини и а го занемаруваш стресот на гумите кога се на возило.
Многу на душа си ставаш за нешто што не прави скоро никаква разлика.  :)

Вчера ги сменав моите и си ги исправ, сакам чисто да ми биди, денес ќе ги намачкам со тоа за поцрнување и ги складирам вертикално.
И патики за работа ставам точно над две празни гуми да не ми сметаат, ако се искриват да се изгорам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12685 на: 21 Март 2023, 17:42:03 pm »
Не, сè во ред, пресреќен сум што имате различно мислење некои, замисли да немавте, да беше едноумие...

Само, не разбирам зошто сте станати такви гомна со погани устишта! Зошто мора да јадете бурек и не знаете нормално да збориме како луѓе. Што со тие коментари такви!? Толку ли ви е сè извештачено и искривено во животот, па не знаете нормално човечки да комуницирате!? Толку ли сте евтини па наоѓате евтини задоволства во подлост и евтин хихирику божем-хумор!?

Бре што ненормален народ! Стока одвратна брееее... македонче глупаво примитивно!  >:(

Ти на Стево Пендаровски некој роднина да не си му па вака што зборуваш за сопствениот народ?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2423
« Одговори #12686 на: 22 Март 2023, 09:35:37 am »
Drustvo nekoj iskustvo so slednive gumi :
 toyo  PROXES COMFORT ili fulda ECOCONTROL HP 2  ?

https://kupigumi.mk/product/215-55r17-98w-proxes-comfort-xl/   

https://www.novigumi.mk/shop/site/patnichki/215-55r17-94v-ecocontrol-hp-2/ 

Fulda nikogas ne sum vozel, od toyo bev zadovolen. Gledam 215/55/17 , budzet do kaj 30 000 za 4 letni, sekoj predlog i iskustvo e dobredojden :)
za passat B8
@goranoh Јас за Фулда можам да ти кажам дека сум сосема задоволен, ги возев на Сеник 4 сезони (претходно, пред мене, се возени сигурно уште најмалку 3 сезони), во димензија 205/55/16. Мојот стил на возење е сосема умерен, таква е и колата, така да не се тестирани до некоја граница на издржливост. За мене, моментално на нашиот пазар е најдобра понуда во однос на платено-добиено.
Сега менував гуми и доколку планирав да ја задржам колата подолго време без дилема пак ќе земев Фулда, ама се решив за промена, чисто да ги пробам Сава какви се.
Е сега во мојата димензија разликата во цената е помала, Сава 3750, Фулда 4000, можеби кај тебе е поголема ценовната разлика.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2423
« Одговори #12687 на: 22 Март 2023, 09:53:02 am »
Кога веќе пишав за Сава, да се доискажам до крај и да му се заблагодарам на @t0m1cA за неговата препорака за вулканизерот во Илинден М&M вулканизер, стварно најдобра цена во Скопје (па споредено и со Куманово), за мојата димензија 205/55/16, цена за Сава Интенса ХП2 беше 3550 (кеш), односно 3650 (картица, заради провизијата спрема банката), бесплатна монтажа и балансирање.
Како што пишав погоре, се мислев пак да одам на Фулда (во Транзит е најевтина и со монтажа и балансирање ќе ме чинеше 4000 денари), ама сакав да сменам и да видам какви се летни Сава, па ќе пренесеме искуство.

Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен goranoh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
« Одговори #12688 на: 22 Март 2023, 11:11:59 am »
Drustvo nekoj iskustvo so slednive gumi :
 toyo  PROXES COMFORT ili fulda ECOCONTROL HP 2  ?

https://kupigumi.mk/product/215-55r17-98w-proxes-comfort-xl/   

https://www.novigumi.mk/shop/site/patnichki/215-55r17-94v-ecocontrol-hp-2/ 

Fulda nikogas ne sum vozel, od toyo bev zadovolen. Gledam 215/55/17 , budzet do kaj 30 000 za 4 letni, sekoj predlog i iskustvo e dobredojden :)
za passat B8
@goranoh Јас за Фулда можам да ти кажам дека сум сосема задоволен, ги возев на Сеник 4 сезони (претходно, пред мене, се возени сигурно уште најмалку 3 сезони), во димензија 205/55/16. Мојот стил на возење е сосема умерен, таква е и колата, така да не се тестирани до некоја граница на издржливост. За мене, моментално на нашиот пазар е најдобра понуда во однос на платено-добиено.
Сега менував гуми и доколку планирав да ја задржам колата подолго време без дилема пак ќе земев Фулда, ама се решив за промена, чисто да ги пробам Сава какви се.
Е сега во мојата димензија разликата во цената е помала, Сава 3750, Фулда 4000, можеби кај тебе е поголема ценовната разлика.

da, kaj mene razlikata e okolu 1600 po guma. Najeftina ponuda na Sava 215/55/17 sto ja najdov zasega e ovaa

https://www.novigumi.mk/shop/site/patnichki/215-55r17-98w-intensa-uhp-2-2/

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3555
« Одговори #12689 на: 22 Март 2023, 12:11:41 pm »
Кога веќе пишав за Сава, да се доискажам до крај и да му се заблагодарам на @t0m1cA за неговата препорака за вулканизерот во Илинден М&M вулканизер, стварно најдобра цена во Скопје (па споредено и со Куманово), за мојата димензија 205/55/16, цена за Сава Интенса ХП2 беше 3550 (кеш), односно 3650 (картица, заради провизијата спрема банката), бесплатна монтажа и балансирање.
Како што пишав погоре, се мислев пак да одам на Фулда (во Транзит е најевтина и со монтажа и балансирање ќе ме чинеше 4000 денари), ама сакав да сменам и да видам какви се летни Сава, па ќе пренесеме искуство.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Со здравје да си ги возиш! :D