Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1993024 пати)

Отсутен Redneck

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12525 на: 18 Декември 2022, 10:20:20 am »

.
Сега ќе се јават "експертите" да го демантираат Мишелин...

Sent from my moto g(60) using Tapatalk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #12526 на: 18 Декември 2022, 11:13:08 am »
Цитат
Ако е тркач и летно време ги злоупотребува тогаш да, ќе се изедат за 2-3 години, ама ете моите 6-та сезона оваа година ќе пишам импресии само нека заврне снег. За цивилно возење низ град нема проблем, си тераат гумите. За 6 сезони дали 25-30% од шарата фали, а вака визуелно не се гледа пукање или друга амортизација на гумите.

Какви глупости, ќе излезат целосезонските гуми подобри од летните гуми на жежок асфалт кои патем кај мене се поштедени од минусните температури и ниедни не издржале повеќе од 5 лета по 10.000км.

Кај мене ниедна летна не издржала 50ккм. Ама ева за еЏпертксата комисија овде, штом ќе падне снег ќе направам нови снимки со CrossClimate+ на кои ќе им биде четврта зима а возени се две лета. За да знам и јас дали вреди пак пари да давам за целосезонски.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #12527 на: 18 Декември 2022, 11:27:58 am »
Од кога ја имам колата во Германија, Октомври 2020, следните две лета беа доста топли, и тоа со долги жешки периоди, слично како и во Македонија. Плус 2021 во летниот период, крај на јули бевме до Хрватска, па во Македонија и Грција и назад почеток на Септември, беше и по 45 степени по пат, и поминавме 5000 км. Гумите се Good Year Vector4Seasons, имаат скоро 50К поминато, шарата ја мерев пред некој месец беа ептен малце потрошени, и со перформанси се сеуште одлични. Сеуште нема јак снег кај мене паднато па да ги тестирам и во такви екстремни услови, но на малце снег немаа гајле пред некој ден. На пролет планирам да ги менувам, ќе имаат преку 55К сигурно, мислам дека им е доста, со оглед на тоа дека се вози скоро цело време по автопати, не би сакал да ги тестирам до колку максимално можат да издржат со добри перформанси. Пак ќе идам на целосезонски, може и со истиот модел, ама ќе гледам и тестови, може ќе има промени следна сезона во резултатите. Последниве години нема голема разлика во климата во Македонија и во Германија, а и целосезонските гуми се се подобри, и да живеев во Македонија секако прв избор ќе ми беа целосезонски, за да не се замарам со менување летни/зимски, а сепак да имам одлична гума.

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #12528 на: 18 Декември 2022, 12:13:39 pm »
Kako be isto vreme vo Germanija i Makedonija :)
Pa sonce tamo imate li videno?

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4396
« Одговори #12529 на: 18 Декември 2022, 12:26:58 pm »
Сменета е климата, еве има и други форумџии ќе пишат нивна перцепција. И не е исто, али не е толку многу поладно и со свежи лета како што ја знаеме Германија од порано.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12530 на: 18 Декември 2022, 14:35:54 pm »
Деновиве е поладно во Де одколку во Мк. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12531 на: 18 Декември 2022, 14:38:54 pm »
Сега ќе се јават "експертите" да го демантираат Мишелин...

... in 3...2...1...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12532 на: 18 Декември 2022, 23:11:05 pm »
Цитат
Ако е тркач и летно време ги злоупотребува тогаш да, ќе се изедат за 2-3 години, ама ете моите 6-та сезона оваа година ќе пишам импресии само нека заврне снег. За цивилно возење низ град нема проблем, си тераат гумите. За 6 сезони дали 25-30% од шарата фали, а вака визуелно не се гледа пукање или друга амортизација на гумите.

Какви глупости, ќе излезат целосезонските гуми подобри од летните гуми на жежок асфалт кои патем кај мене се поштедени од минусните температури и ниедни не издржале повеќе од 5 лета по 10.000км.

Кај мене ниедна летна не издржала 50ккм. Ама ева за еЏпертксата комисија овде, штом ќе падне снег ќе направам нови снимки со CrossClimate+ на кои ќе им биде четврта зима а возени се две лета. За да знам и јас дали вреди пак пари да давам за целосезонски.
Абе уште полани го дрвеше со целосезонските дека биле најбољи од сите, си го возел овака, онака, за на крај да се испостави дека само зимно време си ги возел.
 Сега  за разлика од летните, пошто ги возиш целосезонските и летно време кај да е ќе ти издржат 70.000  :)

И немој пак со она видеото од Маврово, и јас во слични услови со Тигарот си возев до Маврово, ама во малку поинакви услови додека паѓа тазе снегче и ненатабан патот скроз друга прикаска.

Веќе е излишно да се збори на тема целосезонски како врвна технологија, единствено ме чуди зошто производителите на гуми сеуште произведуваат зимски, односно летни гуми.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #12533 на: 19 Декември 2022, 00:51:17 am »
Престани да вадиш муабети за пред кооперација и читај убаво што сум пишал. Една година скокнаа лето и возени се две лета. Сега ќе продолжат уште едно зимо и едно лето. После тоа одат  у цементара на дробење.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12534 на: 19 Декември 2022, 09:02:31 am »
Престани да вадиш муабети за пред кооперација и читај убаво што сум пишал. Една година скокнаа лето и возени се две лета. Сега ќе продолжат уште едно зимо и едно лето. После тоа одат  у цементара на дробење.

Sent from my DN2103 using Tapatalk
Јас навистина не можам да те разберам?
Значи овака:
Ме цитираш за некои работи што сум пишал со
Цитат
Кај мене ниедна летна не издржала 50ккм
За веднаш потоа (ниту нов ред) да почнеш да "дробиш" за целосезонските како си ги возел летно време и ќе си ги тестирал итн

Или ми контрааргументираш, притоа имајќи на ум дека полани теравме сличен муабет дека целосезонските ти немале проблем, но дали намерно или ненамерно имаше испуштено да кажеш дека целосезонските ги возиш само зимски период.

Или пиши си го истото без да ме цитираш, најверојатно немаше да ти реплицирам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #12535 на: 23 Декември 2022, 13:23:31 pm »

Пак сличен тест со излижани гуми. Но, неостарени. Односно неколку месеци стари. Нажалост не се дрзнале да земат 3 години користени гуми со 16000км, туку 6 месеци користиени со 16000км што е многу поретка варијанта. Згора на тоа тестирањето е само на суво - што го прави скоро ирелевантно.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #12536 на: 23 Декември 2022, 16:36:49 pm »

Пак сличен тест со излижани гуми. Но, неостарени. Односно неколку месеци стари. Нажалост не се дрзнале да земат 3 години користени гуми со 16000км, туку 6 месеци користиени со 16000км што е многу поретка варијанта. Згора на тоа тестирањето е само на суво - што го прави скоро ирелевантно.
Не ми треба тест, санки не сум возел половни.
Или па купени нови и остарени низ возење.
Сто пати е зборувано.

Значи последниве години, се повеќе идиотизам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #12537 на: 23 Декември 2022, 17:03:26 pm »
EV гуми, и иднината на возење тенкови.

20% поголема потрошувачка на гумата има Електрично возило. Многу интересно и за загадување и пм честички од гумата, и од ценовна гледна точка. Башка камен апсорпција на нерамнини.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12538 на: 23 Декември 2022, 20:06:11 pm »
20% поголема потрошувачка на гумата има Електрично возило. Многу интересно и за загадување и пм честички од гумата, и од ценовна гледна точка. Башка камен апсорпција на нерамнини.
Зошто камен апсорпција? Потешка е колата, тоа надокнадува за дополнителната ригидност на гумата.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #12539 на: 25 Декември 2022, 22:26:52 pm »
Zimsite ja ptar razlikata na ugornica so sneg, v krivina ako vlagas pobrzo na sneg, za na ramno kaj shto e cisten snegot i so letni kje pominis.