Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2256528 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12135 на: 02 Април 2022, 16:01:40 pm »
...
Hankok bajagi gi digna cenite poslednive 2 godini i se smetaat samite za premium brend.

Gledam kleberot sharata ista kako Michelin :)
i jas to gledam kaj sto samite se smetaat, tamu i nekoj pocna dagi smetaat... jas se spasiv od zimskite ovaa godina upm, dvapati so niv se lizgav...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #12136 на: 02 Април 2022, 16:07:49 pm »
Добра е ventus prime 3 и јас имам на неколку возила возено, убаво се понашала на поагресивно возење и со задна влеча, ама овај клеберот ме помати по тестови е тука некаде, чак и поарен и потивок. @M3V8 под Мишелин се, некоја постара мишелинка е под друго име :) Ќе ги наместам клеберот понеделник ќе видиме како ќе се покажат.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #12137 на: 03 Април 2022, 21:26:57 pm »
Мерев пред малце длабочина на шара на гумите, и ме изненади бројката од околу 7 мм. Гумите се all season Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, и имаат поминато 32К км, па заради тоа очекував нешто помала бројка да видам. Уредчето со кое мерев е ова и го споредив дома со метро, 10 мм си се 10 мм :) Гумите се возат во Германија, каде нема толку екстремни температури, освен лани летото кога бевме до Македонија и Грција и поминавме околу 5К км по топол асфалт. Иначе држат добро, немам приметено некое пролизгување или нешто слично. Ги ротирав кога имаа 15К, па планирам следниве недели повторно да ги ротирам. Да не имал некој слично искуство со оваа гума или можеби читал коментари од други корисници, на што би се должело нетрошењето на гумата, и до колку илјади км биле безбедни за возење?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12138 на: 03 Април 2022, 21:34:39 pm »
Мерев пред малце длабочина на шара на гумите, и ме изненади бројката од околу 7 мм. Гумите се all season Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, и имаат поминато 32К км, па заради тоа очекував нешто помала бројка да видам. Уредчето со кое мерев е ова и го споредив дома со метро, 10 мм си се 10 мм :) Гумите се возат во Германија, каде нема толку екстремни температури, освен лани летото кога бевме до Македонија и Грција и поминавме околу 5К км по топол асфалт. Иначе држат добро, немам приметено некое пролизгување или нешто слично. Ги ротирав кога имаа 15К, па планирам следниве недели повторно да ги ротирам. Да не имал некој слично искуство со оваа гума или можеби читал коментари од други корисници, на што би се должело нетрошењето на гумата, и до колку илјади км биле безбедни за возење?
Ако претежно ги возиш на отворено, на кривини не претеруваш со брзината и ретко вртиш волан во место, нема да се трошат.
Јас со Michelin Energy E3B исто така поминав 80.000км и имаше уште 5,5мм шара а гумата почна да испукува. Ги поклонив на комшиката, сеуште ги вози на КИА РИО и имаат уште како што гледам 3-4мм шара, стари се сега веќе 12 години.

Ако сакаш да ги истестираш дали се безбедни, види дали има испукување на гумата, заврти или прикочи нагло види дали ќе има пролизгување.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #12139 на: 03 Април 2022, 21:44:15 pm »
Не претежно, него 95% од километрите се на отворено. Дури и на работа кога идам просечна брзина ми е 75 км/ч, и секако не возиме агресивно, ни брзо за тукашните патишта, а ни волан не вртиме во место :)
Колата и дома и на работа е паркирана под сенка, те во гаража, па не ги пече сонце, освен нели кога се иде нагде на друго место. Не сум ги прегледувал детално, ќе ги проверам дали се испукани, а и ќе врне неделава па ќе може и кочење да се провери.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #12140 на: 03 Април 2022, 22:31:17 pm »
Ако претежно ги возиш на отворено, на кривини не претеруваш со брзината и ретко вртиш волан во место, нема да се трошат.
Јас со Michelin Energy E3B исто така поминав 80.000км и имаше уште 5,5мм шара а гумата почна да испукува. Ги поклонив на комшиката, сеуште ги вози на КИА РИО и имаат уште како што гледам 3-4мм шара, стари се сега веќе 12 години.

Ако сакаш да ги истестираш дали се безбедни, види дали има испукување на гумата, заврти или прикочи нагло види дали ќе има пролизгување.
Ako moze brojce od komcikata, zainteresiran sum za gumite.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #12141 на: 04 Април 2022, 17:50:35 pm »
Земав Kleber Dynaxer HP4,имав среќа шо им реков дека кога ќе стигнат Бт ќе земам и ги земав по цената која ја беа тогаш 3860 демонтажа монтажа итн.. Од денес сите гуми се поскапени, овие коштаат 4250 сеа со монтажа.
Временските услови не се баш Бт за тестирање на летни,7ц е со дожд, ама први импресии позитивни, мн тивки, иако ладно е за летни и водлесто добро лепи, на газење до крај само милисекунда уклучи есп. до кај 160 ги пробав немаше некоја мака, добро си ја завршиле работата за балансирање во мотоцентар.  Вчера снимав децибели на некоја апликација и по едно видео на 60кмх и 100 кмх, да се стопли и исуши патот ќе го повторам на истите места  со исти кмх да видам разликата на видео колку е. Предходно возев  Сава с3 од 2010та  возена зима лето последните 3 год. ,,веќе лизгаше на секое тргање колата, на влажно како на подмачкано движеше и звукот внатре беше Лада Нива :D
Еве некој слик од овие, производство 0522, made in Romania.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #12142 на: 04 Април 2022, 17:53:53 pm »
Како бре така сто на нови гуми?  ???
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #12143 на: 04 Април 2022, 17:58:24 pm »
@loopz Ами да видам дали ќе сто на сто, ако не сто ќе седа назад вмагацин :D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #12144 на: 04 Април 2022, 18:16:21 pm »
Абе нели први километри нешто полека возење, лево-десно?

Или му ја закачи фтора уште на спуштање од дигалка?
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #12145 на: 04 Април 2022, 18:37:02 pm »
Второто, прва му ја закачив уште на бегање од таму, ни коњи ни кардан нема за фтора реното :)

Отсутен bozoo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 136
« Одговори #12146 на: 04 Април 2022, 18:52:05 pm »
Искуство со BF Goodrich Advantage?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #12147 на: 04 Април 2022, 19:03:19 pm »
Dolgoocekuvaniot test :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #12148 на: 04 Април 2022, 20:08:18 pm »
Како бре така сто на нови гуми?  ???
Боље сто со нови, него сто со ќелави :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #12149 на: 05 Април 2022, 12:19:44 pm »
Возел некој Kleber Dynaxer HP4 да сподели искуство, се мислев меѓу нив и Hankook ventus prime 3, ама ханкокот се поскапи 4250 со монтажа, клеберот се 3860 со монтажа. На тестови се тука негде двете, со ханкокот имам искуство, солидна гума е, ама вероватно ќе бидат над година стоени а и некако безвезе односот  во Стоп н го Битола, скриени како штурци внатре како да не му се работи. Moтоцентар поуслужливи, сакав да ги монтирам клеберот ама сеа стигнала пратката Ск, Битола ќе има понеделник, вероватно со 2022 производство ќе се.
Јас ги имам истите и сум задоволен. Не сум ги тестирал до толку екстремно да видам до лимит колку би држеле во кривина или на дожд меѓутоа од тоа што го имам поминато досега со нив одлични се. Најдобра особина им е што се многу тивки. Пред да ги купам гледав тестови барав по нет и одлуката падна за нив. Единствено мислам дека ке имаат кратот Lifespan односно имаат голем tyre wear. Околу цената јас ги земав 2900 со попуст ама редовна им беше тогаш околу 3200-3300. Отидоа со цените сите....