Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2258562 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11820 на: 21 Октомври 2021, 17:04:09 pm »
во европа гуми јас ги ставив. 100денари по гума се поскапи од аутомакедонија, ама за мене беше поедноставно и побрзо таму, отколку во ауто. Слични се со бриџстонот, само бриџот се за дожд подобри, а овие за снег и мраз. За суво ваљда слични се
Види ги новите Вредештајн Кватрак, одлични се. Или чекај ги новите Мишелин, доста ветувачки.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10593
« Одговори #11821 на: 21 Октомври 2021, 17:53:17 pm »
Еве што се случува со гумата (како материјал).

Значи, зимската се карактеризира со мека гума, за разлика од летните кои се стврднуваат на ниски температури.
Но зимските ако се возат на високи температури имаат премеки карактеристики. Не е кажано во видеото, но по возењето на летни температури, гумата од зимските се стврднува (иако е помека за на лето) и засекогаш ја губат мекоста што е потребна за на снег

И тука доаѓаме до олсизнот чија гума е некаде на средина, исто како и дизајнот на шарата.
По неколку печења на летни температури, за на снег ќе бидат дискутабилни.
Впрочем, лично го имам искусено намалувањето на грипот за на снег кога возев олсизн, и еден куп другари, роднини и комшии.
Од ланското снегче (на со денови очистени главни сообраќајници) имам за раскажување неколку случки на заглавување на коли низ споредни неочистени улици, при што сум излегувал од кола да помогнам со буткање, и се испоставивало дека колите се екипирани со олсизн.

Или поинаку да се изразам, ако се вози по рамни делници (Ѓорче -Аеродром) и не е толку страшно, секако ќе бидат подобри од летните, но ако е потребно за некоја угорница, боље остави ја колата дома дур не се стопи снегчето.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #11822 на: 21 Октомври 2021, 18:00:17 pm »
Ол сизон имале или народниот ол сизон М+С?

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11823 на: 21 Октомври 2021, 18:06:56 pm »
Site alseason ili po evropski allweather imaat m+s i planina so tri vrva. Od najeftina pa do Michelin i Conti.

P.S. Site gumi namaluvaat performansi, pa taka i alsiznot. Ako ne cinat posle nekolku godini ke vi pisam. Do sega se odlicni.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #11824 на: 21 Октомври 2021, 18:16:04 pm »
Site alseason ili po evropski allweather imaat m+s i planina so tri vrva. Od najeftina pa do Michelin i Conti.

P.S. Site gumi namaluvaat performansi, pa taka i alsiznot. Ako ne cinat posle nekolku godini ke vi pisam. Do sega se odlicni.

Има гуми што се м+с а не се ол сизон. А тоа дека сите гуми нечинат после неколку години е точно, ама и да имаш 2 пара гуми и двата нема да ти чинат после некоја година, исто ти се фаќа.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11825 на: 21 Октомври 2021, 18:25:02 pm »
Amerikancine se ludi. Tie allseason gi vikaat letni so nekoja sharka, a klasicnive allseason gi vikaat allweather.
Site sto gi imam gledano pa duri i windforce ili nankang nekoj takvi, pa sava, matador, fire i bridgestone, tigar, conti, vredestein, micheline, hankook, t.e. site sto se prodavaat kaj nas ili na evropski pazar imaat m+s i planina so snegulka. Bez taa oznaka licno neam videno vo mkd allseason guma. A koga kupuvav lani plus minus se sto se prodavase vo toj moment go vidov.

p.s. so sekoja guma imas plus i minus i nekakov kompromis. Treba da vidis sto i kako licno ti odgovara, sto e za tebe najdobro. Znaci subjektivno najdobro, a objektivno najdobro valjda ne postoi

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10593
« Одговори #11826 на: 21 Октомври 2021, 18:47:59 pm »

Има гуми што се м+с а не се ол сизон. А тоа дека сите гуми нечинат после неколку години е точно, ама и да имаш 2 пара гуми и двата нема да ти чинат после некоја година, исто ти се фаќа.
Да, губат, но едно е зимските да изгубат мал процент за на снег бидејки не се малтретираат на +40, и друго е алсизнот да го изгубат и тоа нешто што го имаат за на снег.

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #11827 на: 28 Октомври 2021, 06:53:10 am »
Само да споделам дека CrossClimate 2 наспроти првичните најави дека кај нас ќе пристигнеле тек на пролет, веќе ги има кај дилерите.

Јас веќе порачав еден сет, викендов ако сигнам ќе ги монтирам, па се надевам дека во наредните денови ќе може да поделам некаква информација.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4115
« Одговори #11828 на: 28 Октомври 2021, 09:08:52 am »
Само да споделам дека CrossClimate 2 наспроти првичните најави дека кај нас ќе пристигнеле тек на пролет, веќе ги има кај дилерите.

Јас веќе порачав еден сет, викендов ако сигнам ќе ги монтирам, па се надевам дека во наредните денови ќе може да поделам некаква информација.

За почеток да споделеше од кој дилер од „дилериве“ нарача?

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #11829 на: 28 Октомври 2021, 18:46:42 pm »
Ехе, детално ги разгледав резултатите на тестовите од Auto Build, за летни и зимски гуми и allseason. Allseason се супериорни за кочење на сув и влажен коловоз, како и за aquaplaning на права линија. Ова се 90% од времето во зима кај нас. Дури и на снег, дел од некои all season имаа подобри резултати.

Е сега летните гуми беа супериорни во однос на кочење на суво и тоа значајна магина, освен CrossClimate 2 кои беа единствените all season гуми кои беа во горниот дел.

Иначе ги зедов од Олимпико, мада и во Мото Центар ги има, ама не во бараната димензијата. МотоЦентар мислам дека имаа останато само 205/55/16 и ако добро се сеќавам и ако продавачот немаше згрешено, мислам дека беа со цена околку 5500 по гума.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11830 на: 28 Октомври 2021, 20:13:34 pm »
„Allseason се супериорни за кочење на сув и влажен коловоз“

За ова што го пиша, сега очекувај си соодветен напад овде. А добро ти кажав ништо да не пишеш за гумите, да не го поминеш потешкиот пат јас што го поминав, ама јбг, млад си ќе научиш.

Во мото ги има, цена плус минус таа е

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11831 на: 28 Октомври 2021, 20:21:59 pm »
Јас пред  прошлиот викенд прашував во Олимпико и немаше во димензијата што барав.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11832 на: 28 Октомври 2021, 20:23:31 pm »
https://kupigumi.mk/product/205-55r16-91w-crossclimate-2/

Ова ти е Мотоцентар во принцип. Незнам која димензија ја имаш, ама еве 205/55 Р16 ја имаат. А логично би било Олимпико поголем избор да имаат, тие се овластени за Мишелин за Мкд.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11833 на: 28 Октомври 2021, 20:29:00 pm »
235/50/19 ми треба. Дури и за постари и познати производи тешко се наоѓа. Смешно беше што некои  од моделите во Мотоцентар им само 2 а во Пнеуматик само 3 гуми :)
« Последно менување: 28 Октомври 2021, 20:39:14 pm bramovsk »

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11834 на: 28 Октомври 2021, 20:32:14 pm »
Уф голема и зезната димензија. Лани кога купував алсизн, едвај 205/55 р16 најдов :D сега гледам опаметени се, има мн поголем избор... Инаку и мото и олимпико (барем лани така ми кажаа по телефон) примаат нарачки за гуми. Види на телефон, ако е достапна димензијата во Европа нека ти ја донесат со следната пратка.