Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266669 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11610 на: 25 Август 2021, 12:50:07 pm »
epa ke se vratam na temava za 2 god i 2 meseci 😁
Ako ne cinat togas ili Vredestein Quatrac ili Michelin CrossClimate 2 i pak top ke mi e 😁

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #11611 на: 25 Август 2021, 20:10:37 pm »
Imase postirano nekoj klaber ne mi teknue nickot all klajmat vozeni vo germanija.
Stopeni, vo faza na raspaganje.
Ama ajde ne ke se ubedueme, sekoj kako sto si smeta :)

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11612 на: 25 Август 2021, 20:16:36 pm »
Така де, зошто да се убедуваме? Јас си терам ал сизон и пак ќе ставам, ти си тераш со два сета и продолжи така.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #11613 на: 25 Август 2021, 20:28:06 pm »
Imam dva seta letni, hard i soft.  ;)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #11614 на: 25 Август 2021, 20:35:24 pm »
-5до 25, кај нас е 50/60 асвалтот. Пред месец дена имав работа низ Скопје неколку дена зајмив 50ка веспа во најжешкото кога беше 40ц по интернет..Не можев воздух да земам по семафори дури чекам, почна паника да ме јади.Кој 25,кој 40..минимум 60 степени извираат од асвалт, така да пиши пропало од all season гума возена низ скопскиот гној од гужва на летни горештини.

eve za da nema zabuna okolu temperaturata, mereno vo 2015ta godina eden NE TAKA ZEZOK den koga na Zajchev rid meteoroloshkata stanica vikashe 22C stepeni ova go izmeriv kaj mene na terasa direktno na sonce staven termometarot. Definitino nad 50C stepeni samo za zal nemav od tie termometrite shto merat do 200C stepeni. Bashka shto na terasata e em povisoko em ne e crna podlogata kako asfaltot shto dopolnitelno vpiva toplina. Ako se storam mukaet denovive ke se simnam so "pishtolcheto" da izmeram na asfalt kolku e vo 2-3 popladne

Температура на воздух не се мери на директно сонце.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11615 на: 25 Август 2021, 20:49:32 pm »
За надворешна температура пишав, а и на сите ревјуа пишуваат за истата температура. На асфалт друга приказна. Сепак на толку рисрч и девелопмент сигурно им текнало и на прозиведувачиве да мерат и на сонце и под сенка и на воздух и на асфалт ... Како и да е, колава летово остаена на сонце ми покажа 49ц, само што тргнав се намали на 44. Така да... многу фактори изгледа се во игра :)

BTW колку добри модели на ал сизон излегуваат периодов, штета лани што ставив гуми. Додека дојдат за менување којзнае што ќе се дешава :D 

« Последно менување: 25 Август 2021, 20:57:08 pm Inter1 »

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #11616 на: 25 Август 2021, 22:45:43 pm »
I dodeka nie si trolame za all seazon gumi, eve za sto pravat muabet vo sosednata galaksija...

https://www.youtube.com/watch?v=COA630Juf_U&ab_channel=TyreReviews

...mislam deka tipov pocna da svrsava, a i jas se vozbudiv.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11617 на: 25 Август 2021, 23:26:11 pm »
Na gumi ako se vozbuduvash, koj znae sto ke bide nekoj silikon ako vidis 😁
Ti moze trolas za bilo koi gumi, ama jas ne. Imam i site sledni ke mi bidat all season bez razlika na temperaturata na vozduhot, vodata i zemjata, pa i jadroto na planetata.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11618 на: 25 Август 2021, 23:31:56 pm »
I dodeka nie si trolame za all seazon gumi, eve za sto pravat muabet vo sosednata galaksija...

Не знам зошто ама дечково не можам никако да го сфатам сериозно, некако ми е многу неемпириски, штознам.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #11619 на: 25 Август 2021, 23:40:54 pm »

Не знам зошто ама дечково не можам никако да го сфатам сериозно, некако ми е многу неемпириски, штознам.

И ја се осеќам некако евентуално...

Ама, ако е во право дека потрошиле 2.5 години на гуми опраање, ЕТЕ зошто е усран дизајнот! :D
Тој дел од секунда кога го видов од напред... cannot be unseen :D
« Последно менување: 25 Август 2021, 23:47:06 pm loopz »
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
« Одговори #11620 на: 26 Август 2021, 06:57:58 am »
Imase postirano nekoj klaber ne mi teknue nickot all klajmat vozeni vo germanija.
Stopeni, vo faza na raspaganje.
Ama ajde ne ke se ubedueme, sekoj kako sto si smeta :)

Јас бев тој. После една балканска тура во септември решив да си купам саглам летни гуми.
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,22555.msg1115246.html#msg1115246
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1038
« Одговори #11621 на: 26 Август 2021, 07:11:08 am »
Ќе правиме муабет после трета година кога ќе лизгаат на сите страни на снегче, и на лето кога ќе почнат да квичат на вртење дали раскрсници дали кривини.
Ako 4 season se vozat 3 godini, znaci po taa logika 2 para zimski/letni bi se vozele duplo (neli bidejki se x2) odnosno 6 godini.
Nez za ostanatite, ama jas posle 4-5 godini perku sila, menjam gumi, kakva shara sakaat neka imaat.

Na kraj doagjame do matematika deka konkretno za moeto vozilo 15ka 4 season sredna klasa e 4000 denari (po guma), 15ka zimska+letna sredna klasa se 7000-8000 den (po guma zimska+letna) + 2 para bandazi + promena na vulkanizer 2 pati godisno po minimum 600 den.

Znaci cenovno na 3 godini ke menjam 4 season I so toa sekogas ke vozam ponovi gumi od 3 godini, nema da mi zafakjaat prostor vo podrum drugiot par, nema da se gnasam 2 pati godisno da gi mknam do kola, pa da pokrivam so najloni gepek I sedista I sto e najvazno nema da gubam vreme za seto toa :)

Kako sto rece @Inter1 pogore, prv pat vozam 4 season klebber quadraxer 2 I nikogas ne bi vozel obicni ili 2 para gumi.

Zboram za mojot konkreten nacin na vozenje, 10.000km godisno.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
« Последно менување: 26 Август 2021, 07:16:59 am deksa »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #11622 на: 26 Август 2021, 07:53:10 am »
Ќе правиме муабет после трета година кога ќе лизгаат на сите страни на снегче, и на лето кога ќе почнат да квичат на вртење дали раскрсници дали кривини.
Ako 4 season se vozat 3 godini, znaci po taa logika 2 para zimski/letni bi se vozele duplo (neli bidejki se x2) odnosno 6 godini.
Nez za ostanatite, ama jas posle 4-5 godini perku sila, menjam gumi, kakva shara sakaat neka imaat.

Na kraj doagjame do matematika deka konkretno za moeto vozilo 15ka 4 season sredna klasa e 4000 denari (po guma), 15ka zimska+letna sredna klasa se 7000-8000 den (po guma zimska+letna) + 2 para bandazi + promena na vulkanizer 2 pati godisno po minimum 600 den.

Znaci cenovno na 3 godini ke menjam 4 season I so toa sekogas ke vozam ponovi gumi od 3 godini, nema da mi zafakjaat prostor vo podrum drugiot par, nema da se gnasam 2 pati godisno da gi mknam do kola, pa da pokrivam so najloni gepek I sedista I sto e najvazno nema da gubam vreme za seto toa :)

Kako sto rece @Inter1 pogore, prv pat vozam 4 season klebber quadraxer 2 I nikogas ne bi vozel obicni ili 2 para gumi.

Zboram za mojot konkreten nacin na vozenje, 10.000km godisno.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Сосема исправно размислување согласно потребите.

Бонус ако подоброле смеса за да не свират летно време, но истрошеноста дефинитивно ќе влијае за на снег, а додека не излизгаш нема да знаеш. Впрочем, тие неколку снежни денови во последниве години може колата да не се вози.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11623 на: 26 Август 2021, 08:18:23 am »
Taka e @deksa istoto razmisluvanje go imam i jas. Niti se trkam ni pak imam formula pa da mislam na PilotS4 gumi. Vozam po znaci skoro sekogas i ovaa godina ni svirnale, ni prolizgale nishto. Od snegot i minusot vo januari tie nekolku dena do letovo na +40c.

@Mikius so letni gumi vozev poslednive sezoni vo zima, a ednas i na mal sneg zosto me najde nenajaveno 😭😁😁 Taka da so letni ako mozes nekade da pomines, togas all season gajle ke nema bar 3-4 godini. Na 5 kako sto kaza Deksa trebalo ne trebalo novi gumi zemam i jas.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #11624 на: 26 Август 2021, 08:19:00 am »
Бреј, ама сте ранокрици, стопанката...
Министерство за транс, поп и виски.