Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2263378 пати)

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1038
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11640 на: 28 Август 2021, 23:28:37 pm »
Eeee Matador .....
Po prokleta guma nemam videno. Na vremeto samo sto poloziv za kola aj vikam novi gumicinja da si staam i vo Radio bran pred Treska imase Matador gumi prodavaa. Si zemav 4 novi gumicinja i za nekoj mesec zavrna sneg. Kolata ne se vozese ama sekoe izlaganje zaglavuvav nemozev da trgnam se lizgav kako sanka.
Fino si parkirav autoto i si pocekav da stopi snegot i odma vadenje gumite dodeka uste imaa bocki na niv i gi sitnav. Posle zemav nekoj si polovni Dunlop kolata bese ratrak. Inace autoto sto togas go vozev bese Skoda 120l 89g zadnja vuca.
Isto vlatce, bukvalno sankanje so novi gumi na sneg.
I za ovie sklj klass gumi ko ke rece nekoj ej abe tie se na Conti ili Michelin ili Dunlop. Abe odi begaj :)
Da e dobra gumata ke si se vika Conti ili Michelin ili Dunlop, a ne Matador ili Tigar ili Sava i ostali improvizacii.

Marketinski trik da se opfati I zalaze toj sto saka ili mora da kupi poeftino.

Od sredna klasa pa nagore za da nema glavobolki ili razlikata vo cena da se plati so skrsen far ili nedaj boze povreda.
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
« Последно менување: 28 Август 2021, 23:52:26 pm deksa »

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #11641 на: 29 Август 2021, 00:08:27 am »
Како ги испофалифте премиум гумите, чиниш сами возат :)

Во моето скромно возачко искуство од петнаесетина години сум провозил неколку крнтии и ниедна немала Континентал или Мишелин. Во Битола зими бабачко, Ладата сум ја возел со Тигар летни...
Сум возел во секакви услови. Една најсјебана зима околу Бадник, кога цела држава кукаше како не е проодна, сум тргнал од Скопје за Битола, со неколку години стари Тигар зимски, возени и во лето. Со особено внимание и концентрација ги одминав сите излизгани и заринкани коли по пат. Со истите не знам колку пати сум се качувал на Пелистер кога не бил исчистен патот како што треба или бил натапкан снег.

Следно дефинитивно ќе ставам Мишелин или Континетал, па да видам како се вози на авто пилот :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15124
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11642 на: 29 Август 2021, 00:11:30 am »
Ете на тестови шо гледаме премиум гумите од овие шкљ класата не се дупло подобри,ама затоа па се дупло поскапи.
Пошо со премиум гуми не кршат фарови,глави,тоа само со буџет гуми.
Ах,колку треба.......
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #11643 на: 29 Август 2021, 00:49:25 am »
Nez mozebi e taka, no vo mojot slucaj jas do sega so niskobudzetni gumi sum imal loso iskustvo, pa zatoa poslednive 10 godini vozam od sredna klasa pa nagore.

Za guma I sistem za kocenje nikogas ne stedam.

Neka kvicat brisacite ako treba, neka ima grebnatina na karoserija, zelezen bandaz, na niv ke stedam stedam ako treba da doplatam za dobra guma ili kocnica.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11644 на: 29 Август 2021, 01:19:30 am »
Eeee Matador .....
Po prokleta guma nemam videno. Na vremeto samo sto poloziv za kola aj vikam novi gumicinja da si staam i vo Radio bran pred Treska imase Matador gumi prodavaa. Si zemav 4 novi gumicinja i za nekoj mesec zavrna sneg. Kolata ne se vozese ama sekoe izlaganje zaglavuvav nemozev da trgnam se lizgav kako sanka.
Fino si parkirav autoto i si pocekav da stopi snegot i odma vadenje gumite dodeka uste imaa bocki na niv i gi sitnav. Posle zemav nekoj si polovni Dunlop kolata bese ratrak. Inace autoto sto togas go vozev bese Skoda 120l 89g zadnja vuca.
I za ovie sklj klass gumi ko ke rece nekoj ej abe tie se na Conti ili Michelin ili Dunlop. Abe odi begaj :)
Da e dobra gumata ke si se vika Conti ili Michelin ili Dunlop, a ne Matador ili Tigar ili Sava i ostali improvizacii.

Od sredna klasa pa nagore za da nema glavobolki ili razlikata vo cena da se plati so skrsen far ili nedaj boze povreda.

Ти ако не знаеш да возиш ни Мишелинки за царот правени нема да те спасат пријателе. Матадор е сериозно респектабилна зимска гума што се рамни со BFGoodrich по перформанси на снег, тоа Влатче пред 40 години тазе положен со тогашен мајндсет што се чудел што се дешава тоа не ќе да е до гумите.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #11645 на: 29 Август 2021, 01:28:26 am »

Извини, а шо кола возиш ако не е тајна, колку коња и какви гуми/радиус/бренд?

Возиш средна класа па нагоре а Сава ја нарекуваш импровизација?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #11646 на: 29 Август 2021, 04:39:55 am »
Eeee Matador .....

Sava е тоа што го викаш средна класа, златен.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен deksa

• Редовен
« Одговори #11647 на: 29 Август 2021, 07:52:58 am »

Извини, а шо кола возиш ако не е тајна, колку коња и какви гуми/радиус/бренд?

Возиш средна класа па нагоре а Сава ја нарекуваш импровизација?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Kakva vrska ima kolata so muabetov za gumi ne mi e jasno.

Inaku od tinejdzerskiot film odamna izlegov, taka da kolata ja gledam kako stabilno I sigurno prevozno sredstvo za semejstvo.

Vo momentov vozam astra 1.9 so 150ks I sport kopce, koga ke go stisnam leta kolata, uste woofer vo gepek mi fali :)
195/65/15

Kako korisnik na novi sava isto taka dimenzija 195/65/15 na vozilo od 1.3 tona 2000 kubika so sto tries shes konja braaat :) tvrdam deka sava e daleku od sredna klasa.

Nemora da znaci deka sum vo pravo, na nekoj sto sava mu e dostignuvanje, a pred toa vozel lubenici stari 7 godini, moze sava da mu se premium. Moeto iskustvo e toa, pa zatoa go spodeluvam na forum.

« Последно менување: 29 Август 2021, 08:12:23 am deksa »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #11648 на: 29 Август 2021, 13:58:43 pm »
Jas Sava gi imam vozeno vo zimski varijanti, S3+ i HP2. Bash mi bile ok.
Letni nemam vozeno Sava.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #11649 на: 29 Август 2021, 22:28:40 pm »
На тема гуми за везден:
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Околу 7000км поминати од кои 5000 низ Скопје, секој ден на работа-дома.
Очекував кога беше екстремно жешко да се залепат на асфалт и да се стопат, ама за чудо не се стопија.
Уште колку ќе издржат пред да почнат да летаат парчиња ќе видиме.
Гумите се Matador All Weather Evo.
Иста гума веќе 2 години се вози на Пунто, околу 10.000 км до сега, не се вози колата многу, претежно градска (90%). Не покажуваат знаци дека изгубиле на еластичност, шара и сл. За улогата на целосезонски и начин на возење, ок се.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11650 на: 30 Август 2021, 10:42:46 am »
Многу скепса се има за ал сизн гумите и во принцип сето нивно хејтање е од луѓе што никогаш не ги возеле. Мишелин Кросклајматот е подбра од 90% буџет и средна класа летни гуми. Конти Алсизн е подобра од 90% буџет зимски и средна класа гуми.

Од многу прочитани работи за гумите и јас се плашев дека првото возење на 40 степени ке се стопи гумата. Сликав пред и потоа слики, да видам разлика. Нити се стопи гумата ни шара изгуби ни еластичност ништо. Дали ќе траат 5-6 или не знам колку години ќе видиме. За нормално возење по знаци, и за мин 80% од луѓево ал сизн се измислена работа. Летните Гудјиар што ги имав ЕфишентГрип исто после 4 години почна знаци на оштетувања да имаат, па во ноември на 4 години и некој месец ги сменив со овие.

Летните дефинитивно имаа подобра заштита од аквапланинг (ваљда и шарата си има улога тука) и летно време на 40степени, малку поктратко растојание на кочење имаа. Од друга страна, под 10ц се осеќаше дека губат на својства, а при снег и мраз од 1 милиметар беа тотално неупотребливи. Со ал сизнов го немам тој проблем. Јбг секогаш нешто добиваш и нешто губиш. Не е се за секого. Така да согласно потребите, така и гумата.   

Во секој случај следно само ал сизн би разгледувал пак, ако продолжи сегашниов тренд на задоволство што го имам од истите. А не гледам зошто не би продолжил за макс 10.000км што возам годишно. 

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11651 на: 30 Август 2021, 16:13:11 pm »
Многу скепса се има за ал сизн гумите и во принцип сето нивно хејтање е од луѓе што никогаш не ги возеле. Мишелин Кросклајматот е подбра од 90% буџет и средна класа летни гуми. Конти Алсизн е подобра од 90% буџет зимски и средна класа гуми.

Од многу прочитани работи за гумите и јас се плашев дека првото возење на 40 степени ке се стопи гумата. Сликав пред и потоа слики, да видам разлика. Нити се стопи гумата ни шара изгуби ни еластичност ништо. Дали ќе траат 5-6 или не знам колку години ќе видиме. За нормално возење по знаци, и за мин 80% од луѓево ал сизн се измислена работа. Летните Гудјиар што ги имав ЕфишентГрип исто после 4 години почна знаци на оштетувања да имаат, па во ноември на 4 години и некој месец ги сменив со овие.

Летните дефинитивно имаа подобра заштита од аквапланинг (ваљда и шарата си има улога тука) и летно време на 40степени, малку поктратко растојание на кочење имаа. Од друга страна, под 10ц се осеќаше дека губат на својства, а при снег и мраз од 1 милиметар беа тотално неупотребливи. Со ал сизнов го немам тој проблем. Јбг секогаш нешто добиваш и нешто губиш. Не е се за секого. Така да согласно потребите, така и гумата.   

Во секој случај следно само ал сизн би разгледувал пак, ако продолжи сегашниов тренд на задоволство што го имам од истите. А не гледам зошто не би продолжил за макс 10.000км што возам годишно. 
Как може летна гума да има подобри анти аквапланинг перформанси кога all season е специјално правена да биде добра за аквапланинг.
Ај малце поткрепи со некој доказ.
« Последно менување: 30 Август 2021, 16:20:19 pm Tischläufer »

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11652 на: 30 Август 2021, 16:57:00 pm »
Не го рани ти сега, ќе испадни алсизон неприкосновена е.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #11653 на: 30 Август 2021, 17:56:47 pm »
Алсизон за до Медитеранот, летните строго за во Африка се произведуваат :)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11654 на: 30 Август 2021, 18:04:43 pm »
@Power to the people tapa se allseason. Vozi si letni Tigar i uzivaj, glupi se allsiznot. Iako nikade ne pisav deka se superiorni. Tuku i dve mani sto sum zaprimetil zapisav, ama kojznae sto si cital.

@Tischläufer so letnite Goodyear bez problem niz najgolemite virovi so 100ka+ sum vozel bez milimetar da se pomrdne kolata. So Firestone Multiseason 2 okolu 90 i veke se osekja akvaplaningot. Drug naucen dokaz osven toa nemam. Subjektivno e mislenjeto. Isto i letnite pokratko mi zapiraa sega vo najtoploto. Ama dokaz nemam, ne izlegov so metro na raskrsnica pa da meram za kolku metra.

@Mikius da vo Afrika glupo e allseason da stavis ili vo nekoj polaren stud da nemas zimska, a kaj nas i do mediteran top si e alsiznot.

I da i naucno i subjektivno i neobjektivno 😁😁😁 za mene allseason se i ke bidat superiorni. I pisav ne se za sekogo. Kako za mene sto ne se Pireli P zero ili PS4, zosto po znaci vozam, taka i alsiznot. Ama da vozam Windforce gumi i da si mislam deka se podobri od allseason... 😁😭

Edit: Mozes da igras i ko vo Anglija sto citam po forumi. Micheline CrossClimate kako letna ja stavaat, a zimska od noe do fev.
« Последно менување: 30 Август 2021, 18:13:47 pm Inter1 »