Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266009 пати)

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11595 на: 24 Август 2021, 06:53:37 am »
Па изборот ми е на 5 модели:
Bridgestone Weather Control A005 Evo
Goodyear Vector 4Seasons Gen3
Continental AllSeasonContact
Michelin CrossClimate 2
Hankook Kinergy 4S2

Почекував да излезат тестовите за 2021 ама сега за сега сеуште нема ништо.

Што би одбрале???

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11596 на: 24 Август 2021, 07:50:37 am »
Hankook Kinergy 4S2 или Continental AllSeasonContact

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #11597 на: 24 Август 2021, 08:27:20 am »
Michelin CrossClimate 2
Hankook Kinergy 4S2

Што би одбрале???

Изгледа Мишелинот е врв гума.

https://www.youtube.com/watch?v=nkZvuhXwYE0

https://www.youtube.com/watch?v=PT2odY3C6Og

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11598 на: 24 Август 2021, 09:55:47 am »
Зeми си https://www.tyrereviews.com/Tyre/Vredestein/Quatrac.htm    зошто мислам дека Мишелинот Крос2 уште ја нема на европскиов пазар.

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #11599 на: 24 Август 2021, 12:44:18 pm »
Michelin CrossClimate 2 најверојатно тек есента 2022 на македонски пазар. CrossClimate+ се застарен и прилично надминат модел од конкуренцијата посебно на мокра подлога и снег. Плус се најскапи.

Hankook Kinergy 4S2 не ги носеле на македонски пазар. По порачка 100 еур гума, најверојатно донесени од БГ.

Continental AllSeasonContact 5700 по гума. Стандардно добра гума.

Goodyear Vector 4Seasons Gen3 редовно не ги носеле на македонски пазар. По порачка, цена до 5500 ден од гума. Увоз имало најмалку еднаш месечно од фабрика и би требало гумите да се ептен тазе.

Bridgestone Weather Control A005 Evo цена 5300 по гума некако ми делува како најатрактивно.

Goodyear и Bridgestone постарите модели на tyrereviews имаа многу добри оценки. Новиве модели очекувам да бидат уште подобри.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #11600 на: 24 Август 2021, 14:41:37 pm »
CrossClimate+ лани ги монтирав на колата на татко ми. И на снег, и на мокро и на суво и сега на 45 степена едноставно можам да кажам дека се врв на квалитетна гума, зборувам за нормална и секојдневна вожња. Како успеале да склопат такви елементи на гума која може да се прилагодува на сите услови на патот тоа е енигма барем за мене.
ПС: Овие импресии се после извозени околу 13к км, може следната година гумите целосно да ги изгубат својствата кој знае...но сега за сега се топ инаку купени во мотоцентар кој наводно е овластен на мишелин. (195/65/R15 = 4200 ден по гума)
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11601 на: 24 Август 2021, 19:20:14 pm »
Michelin CrossClimate се гуми колку да помине полиција ако те фати. На снег губат од буџет зимски гуми (види тестови на нет) и веќе имам видено како се лупат и распаѓаат ламелите. По тие ненормални цени дефинитивно би ми биле последен избор.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #11602 на: 24 Август 2021, 20:45:57 pm »
Michelin CrossClimate 2
Hankook Kinergy 4S2

Што би одбрале???
Da ne e za site sezoni zatoa sto naukata do sega ne izmiksala smesa na guma sto izdrzuva temperaturi na asvalt od -20 do + 70

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #11603 на: 24 Август 2021, 22:17:12 pm »
Michelin CrossClimate се гуми колку да помине полиција ако те фати. На снег губат од буџет зимски гуми (види тестови на нет) и веќе имам видено како се лупат и распаѓаат ламелите. По тие ненормални цени дефинитивно би ми биле последен избор.

Дефинитивно губат од зимски, пошто не се зимски. Ама ај годинава ќе те однесам на скијање со нив пошто веќе една истерав во Боровец и една коронашка година до Маврвоо. Ако сакаш може и да ги броиме ламиелите на сите гуми една по една да видиме колку снемало. Инаку не се ни поскапи од Континентал зимски. И да, се искачуваат онаму каде што со летни другите заглавувват но не секаде каде може зимска, но се возат и летно време, удбони се и тивки. Гумите се посигурни за секоја прилика освен за тешка голомразица на стрмен успон. Но буџетските зимски во сите дриги услови се труба за возење.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11604 на: 24 Август 2021, 22:27:17 pm »
All season е права ствар. Секако со минус/компромис во поглед на тешка голомразица на стрмен успон како што пишал брамовск или пак на летно време +40 дистанцата на кочење е минимално повеќе од летни гуми. Во секоја друга ситуација, би рекол од -5 до 25 степени се идеални. Барем за мене и за мој стил на возење. Следно дефинитивно пак ќе земам алл сизн. Засега вредат за парите :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #11605 на: 24 Август 2021, 23:39:43 pm »
Ubavo kaza od -5 do +25 stepeni i za takvi klimi se i  nameneti all sezanon, no ne bas i za nasata klima. Ne deka nemoze, ama prasanje e za kogo e prifatliv toj kompromis.

A sto praime kaj nas e recisi pola godina nad 25 stepeni, 3 meseci nad 30, i barem mesec dena nad 35?
Prasanje e plus kolku se trosat samite gumi pri visoki temperaturi, pokraj bezbednosta.

Stoznam, mene ne mi uspeva so edni patiki da isteram cela godina i zime i lete.
Toa e komplomis so koj ne bi se pomiril. Zimno vreme dobro mi doaga nekoja cizma da me stopli, letno vreme apostolka.
E jebiga poskapo e od eden par patiki.

Mnogu zavisi i kolku ke ja opteretis gumata.
Na primer pred dve nedeli vozev nakaj Atina za vreme na pozarite. Okolu 2 do 3 saata vozev paralelno so Evia, 150km/h so odredeni zastoi niz cad pri temperatura po bord 42 stepena. Asfaltot kujznae kolku bese.
Drzev brzina okolu 150 za da sto pobrzo pominam, pauza nemozese da se pravi ne se disese. Mislev pominav niz pekolot. Koga konecno zastanav pred Atina gumite recisi churea. Ama bez nikakov problem vo vozenje ili ostetuvanje i lizenje na gumata.
Ok, ekstrmen slucaj, ama ako imav all seazon, a dosta luge vozat u zimski gumi letno vreme, verojatno pola od sarata ke ja ostavev na asfalt.
Ke bese kjar do gusa.

btw, na golomrazica i uspon mnogu ne pomagaat ni lanci.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6294
« Одговори #11606 на: 24 Август 2021, 23:55:03 pm »
-5до 25, кај нас е 50/60 асвалтот. Пред месец дена имав работа низ Скопје неколку дена зајмив 50ка веспа во најжешкото кога беше 40ц по интернет..Не можев воздух да земам по семафори дури чекам, почна паника да ме јади.Кој 25,кој 40..минимум 60 степени извираат од асвалт, така да пиши пропало од all season гума возена низ скопскиот гној од гужва на летни горештини.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
« Одговори #11607 на: 25 Август 2021, 09:26:54 am »
-5до 25, кај нас е 50/60 асвалтот. Пред месец дена имав работа низ Скопје неколку дена зајмив 50ка веспа во најжешкото кога беше 40ц по интернет..Не можев воздух да земам по семафори дури чекам, почна паника да ме јади.Кој 25,кој 40..минимум 60 степени извираат од асвалт, така да пиши пропало од all season гума возена низ скопскиот гној од гужва на летни горештини.

eve za da nema zabuna okolu temperaturata, mereno vo 2015ta godina eden NE TAKA ZEZOK den koga na Zajchev rid meteoroloshkata stanica vikashe 22C stepeni ova go izmeriv kaj mene na terasa direktno na sonce staven termometarot. Definitino nad 50C stepeni samo za zal nemav od tie termometrite shto merat do 200C stepeni. Bashka shto na terasata e em povisoko em ne e crna podlogata kako asfaltot shto dopolnitelno vpiva toplina. Ako se storam mukaet denovive ke se simnam so "pishtolcheto" da izmeram na asfalt kolku e vo 2-3 popladne

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11608 на: 25 Август 2021, 10:49:25 am »
Moive firestone multiseason 2 ne se voopsto osteteni. Lani vo noemvri gi staviv. Vozeni se vo sekakvi uslovi megju koi i na sred leto od Sk do Oh, vo 2 popladne nadvor koga bilo 40+. Samo pofalni zborovi imam do sega. Koj saka da stavi allseason mu preporacuvam. Koj misli deka dva para se superiorni isto im preporacuvam da si ostanat na dvata para. Sekoj bira sto mu e kejf.
Sepak once you go allseason you never go back 😭😁
« Последно менување: 25 Август 2021, 11:00:54 am Inter1 »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #11609 на: 25 Август 2021, 12:43:36 pm »
Ќе правиме муабет после трета година кога ќе лизгаат на сите страни на снегче, и на лето кога ќе почнат да квичат на вртење дали раскрсници дали кривини.