Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992274 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11340 на: 07 Април 2021, 20:07:58 pm »
@Diablo Дебика пробај на онлине сајтовиве или обично Сава кај што има има и такви... Официјален мислам дека нема во Мкд, барем немам сретнато, а периодов барав гуми и сите можни брендови ги видов.

@M3V8 Последниве тестови Гудјиарот подобри ревјуа вади од Мишелин. Плус поефтини се, така да во моментов како подобра опција изгледа Гудјиар. Како и да е, премиум брендови и шансите за утка се мали.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #11341 на: 07 Април 2021, 20:55:47 pm »
Кој е застапник на Дебика во Македонија?Не можљм да најдам за моја димензија на лагер кај локалниве продавачи

Vulco би требало
New blood of old school

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #11342 на: 08 Април 2021, 00:53:34 am »
Komfort, tisina i performansi = Michelin Pilot Sport 4.
Ama kostaat bajagi, pogotovo kaj nas cepaat nenormalno so ceni na Michelin.

Good Year vo posledno vreme dosta gi falat, odlicni performanci za nijansa potvrdi od Michelin. Assymetric 5 ne bi trebalo da se mnogu poskapi of performance2,  samo neznam kako e so dimenzii.
MPS4 = harsh, firm ride, noisy
F1ASY5 = hard, whiny noise

Далеку од удобни и тивки се двете. Затоа и постои Примаси 4, и перформанс 2. Кои се повеќе ориентирани кон премиум туринг, а не премиум спорт. И логично е.
Sekako deka Primacy 4 se uste poudobni od PS4. Gi imam novi na nova 208mica.
No ne e tocno deka PS4 ima tvrda vonja. E sega veke ako odis na ultra sportski PS4s ili PS4 cup toa se veke kruti gumi.
PS4 e sekako vo kategorija na komforna guma, iako i e takvo imeto.
A za ista cena voopsto ne razmisljam i zimam PS4.
Michelin se generalno najudobni od site premium brendovi, i nema utka.

E ako komforot ti e bas naj najbitnoto, togas Primacy 4 ke bides prezadovolen podobro nema.
Kolata lebdi so niv.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #11343 на: 08 Април 2021, 08:16:51 am »
https://www.tyrereviews.com/Article/2021-ViBilagare-Summer-Tyre-Test-.htm

Michelin Primacy 4

Average comfort and low lateral wet circle grip.

Goodyear EfficientGrip Performance 2

Responsive and easy to drive in the wet and dry, very good levels of comfort and quietest tyre on test.

Сепак по мое, пошто моментално ги возам EfficientGrip Performance 2 а колата кога ми беше нова дојде со ханкук кинерџи еко, морам да бидам фер и да кажам дека колку што ме држи сеќавањето, ханкукот беше потивка гума и штета што веќе не се произведува, дојде некој понов модел ама како што читам не е истиот од аспект на бучност.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #11344 на: 08 Април 2021, 08:25:45 am »
https://www.tyrereviews.com/Article/2021-ViBilagare-Summer-Tyre-Test-.htm

Michelin Primacy 4

Average comfort and low lateral wet circle grip.

Goodyear EfficientGrip Performance 2

Responsive and easy to drive in the wet and dry, very good levels of comfort and quietest tyre on test.

Сепак по мое, пошто моментално ги возам EfficientGrip Performance 2 а колата кога ми беше нова дојде со ханкук кинерџи еко, морам да бидам фер и да кажам дека колку што ме држи сеќавањето, ханкукот беше потивка гума и штета што веќе не се произведува, дојде некој понов модел ама како што читам не е истиот од аспект на бучност.
Ова е многу корисна информација.
Значи сепак има простор за Кинерџи или БФГ кога се бара тишина и удобност.

Овој тест е со 94W која е побучна верзија на Гудјиар во споредба со 91V или уште поубаво 91H.

EDIT: Нема Кинерџи еко, само Вентус прајм. Така да отпаѓа тоа.
« Последно менување: 08 Април 2021, 10:32:16 am Deni »

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #11345 на: 08 Април 2021, 09:23:19 am »
Decki svaka cast na testovite ama prosecna komfornost za Primacy 4 e cudna informacija. Baska testirale niskoprofilni guma 225/45 pa generalno ako e taka skoro sekoja bi bila nekomforna vo odnos na povisok profil na guma, pa koja i da e firma/model.

Sega gi vozam Primacy 4 (195/55/16) na edna od 5 koli koi gi menuvam. Poudobna guma zdravje i dobro drzi.
Ako dobro razbrav cenata ne e problem...Michelinot e najskap no najdolgo trae i najniska potrosnja.

EfficientGrip Performance 2 e izgleda dobro izbalansirana guma vo sekoj pogled, i treba da se sporedi kako stoi cenovno.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #11346 на: 08 Април 2021, 11:51:25 am »
Јас ставив Primacy 4 215 55 17 и гумите се ептен комфорни и тивки во споредба со претдходните зимски Alpin и CrossClimate, и многу добро држат на големи брзини. Се надевам дека и ке трајат долго како што ги рекламираат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11347 на: 08 Април 2021, 12:56:44 pm »

A Kynergy Eco 2?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11348 на: 08 Април 2021, 13:00:55 pm »

A Kynergy Eco 2?
Не.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11349 на: 08 Април 2021, 13:19:03 pm »

A Kynergy Eco 2?
Не.

Sho ne? Da ne prestanaa da gi praat?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #11350 на: 08 Април 2021, 13:20:36 pm »
^^ Му заврши спонзорството.  ;D (joke)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11351 на: 08 Април 2021, 13:27:54 pm »
Може ли некој да ми објасни која е опседнатоста со бучноста на гумите? Што точно ви бучи/смета? Јас во сообраќај освен нон стоп свирење од сите страни друго до сега немам слушнато. После 120 повеќе ветерот се слуша од ретровизорите него гуми. Фирестоне аллсеазон декларирани 71дб исто ми се слушаат како Гудјеарот што ги имав летните со 69дб декларирани.

Многу ме интересира како може на некој да му е приоритет бучност на гуми, се друго да му е небитно или помалку битно ама бучноста да била најбитна. Еве некој динг донг кинеска гума е најтивка на свет и некој би одбрал тоа ѓубре место премиум? Не сфаќам и фала однапред на објаснување.

Да не помисли некој дека е хејт ова или слично, ептен ме интересира проблемот бучност, особено колку што знам бучноста се смета надворешно од колата, ако поминувам до тебе ке ти бучи, а не внатре. фала

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11352 на: 08 Април 2021, 14:22:02 pm »
Не зборуваме за динг донг гуми, туку како што гледаш пневматици со релативно блиски параметри од познати производители.

Затоа и од еден производител имаш разни видови. Пилот Спорт, Примаси, Енерџи Сејвер и слично.

Секој може да си избере што сака. Мене на пример многу ми е важно да е удобна и тивка гумата. Имено еве Пирелите се потврди, и побучни. Фалкенот се одлични гуми, ама неверојатно бучни и тврди. Од Маврово до Скопје главата ми пукна, неможе муабет да се прави внатре во Королата. Истото го викаат и тука. Од друга страна ги имам Гудјиар и Мишелин како потивка, поудобна варијанта. Другите параметри се преблиски за да има некоја разлика.
 https://www.tyrereviews.com/Article/2020-Tyre-Reviews-Ultimate-Summer-Tyre-Test.htm

Особено што сум возел стотици возила и разликата кај тивки и бучни гуми ја менува колата за 200%. Истата кола може да е ужас, и да е фантастична. Само со промена на гуми. Сум ја возел истата кола Скопје-Белград- Скопје со едни и со други. Разликата е чисти 2 класи во возилото.

Тоа си се мои сфаќања, не мора да ги делат сите. Ама ако веќе имам избор на гуми со слични карактеристики, особено внимание обрнувам на бучавоста, затоа што мене многу ми значи, и сум искусил на своја кожа разлика.

Ако не ти е битно, никому ништо. Си тераш и готово, уште полесен ти е изборот.

Конкретно Гудјиарот не само што не се Чонг Шенг туку се во топ 3 на повеќето тестови, иако се меѓу најтивките и најудобните, и Примаси слично котираат.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11353 на: 08 Април 2021, 14:42:07 pm »
Тоа ме интересираше де. БФ се средна класа, Гудјиар се премиум. И ти уште размислуваш за БФ зошто некој некаде на некој ривју напишал дека биле потивки, а во сите други битни ставки од трајност до кочење се далеку полоши од Гудјиар. И затоа прашувам/ме чуди што е опседнатоста со звукот. Меѓу овие две со конкретни модели се знае Гудјиар.
Меѓу Мишелин, Конти и Гудјиар да споредуваш па таму да гледаш децибели и незнам што е во ред, зошто тие се плус минус исти, ама овде Гудјиаров ја растура БФ и ми нема поента бучноста.

Сите гуми што сум ги возел во сите коли од службени до приватни сите до кај 120 се релативно тивки, од 121 нагоре малку се побучни, ама ветер се слуша во сите коли без исклучок и од ветерот не се прави муабет, а гумите никој не ги ни заприметува, затоа прашувам, ама ете може кај тебе ветрот не се заприметува ова ти смета.

Како и да е, пиши што ќе се одлучиш и со среќа тркалањето :)   

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11354 на: 08 Април 2021, 15:04:17 pm »
Не се сложувам за делот "далеку полоши". Изгледа тука се разликуваат нашите сфаќања. Јас ги сметам како "за нијанса полоши".
Како што се гледа од тестирањата, резултатите се доста блиску. И многу, многу далеку од буџет гуми.

Ама во ред, океј си е и тоа.

Има и друг проблем, Гудјиарот ги нема во 91H варијанта кај нас, а ни Мишелинот. Само по нарачка. А V се поцврсти и со двоен слој за да може да возат 240кмч, додека H се еднослојни, поудобни и потивки, и се до 210кмч.

Има бајаги параметри кои ги гледам.

Едит: Најдов Примаси 4 91H кај нас. :)
« Последно менување: 08 Април 2021, 15:39:58 pm Deni »