Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1997469 пати)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9945 на: 29 Април 2020, 10:06:38 am »
Не ги земај. Јас така зедов "нови" гуми Бриџстон со стар датум (мислам 7-8 години беа стари) бидејќи таа кола се вози само низ град. Ги платив скоро  колку нови кинески. Тргнал татко ми накај Битола (40км пат) и на пола пат му пукнала едната гума, скрос расцветана. Среќа возел по стариот пат 60-70км/ч. После тоа купивме 4 нови гуми.

Муабетот ми е, велиме дека низ град се вози колата, но некогаш ќе ти затреба да појдиш во околината и ќе се потприш на тоа дека имаш солидни гуми бидејќи низ град добро бркале работа. Затоа земи нови, имаш избор поприлично во таа димензија за 2200-2900 денари.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 608
« Одговори #9946 на: 29 Април 2020, 11:43:24 am »
Имам уште недела дена за размислување додека да бидат спремни бандажите, па ќе видам што ќе решам. Финтата е што не ми се даваат 300 евра за гуми на кола која ја купив 500, а и не ми се возат кинески, така што дилемата е голема :)
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
« Одговори #9947 на: 29 Април 2020, 11:44:03 am »
И јас кратко возев „нови“ Firestone, то ест со поминат рок. Се деформираа на нагазниот дел за брзо време, се појавија нерамнини.
Ги сменав со  Hankook Ventus Prime 3, во тоа време за 2990 по гума од Stop&Go, со бесплатна монтажа и балансирање (195/65/15). Сега искурназени се
(пишував во една прилика за ситуацијата со колата на брат ми за која јас по телефон прашав за цени за Kinergy Eco, добив цена. Се јавив за да закажам термин, добив друга повисока цена и кога отидов да менувам гуми по таа повисока цена, ми кажаа сосема друга уште повисока... појдов во Мотоцентар и му монтирав General Tire...).
Муабетот ми беше дека искурназени се, сега за истата димензија Hankook Ventus Prime 3 се 600 денари поскапи плус наплатуваат за монтажа и балансирање.

Планирам да си пазарам Nokian Line од некоја онлајн продавница, со ваучерче за гратис монтажа и балансирање.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #9948 на: 29 Април 2020, 11:55:01 am »
Имаш Тигар за 2350 и Сава за 2500 што мислам дека се солидни гуми за твоите потреби, а ќе бидат нови. Ќе те фати 10 500 денари.

https://www.ekupi.mk/c/tires/10258?q=%3A%3ASezonaGuma%3A%D0%9B%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%3ASirinaGume%3A195.0%3AVisinaGume%3A50.0%3APromjerGume%3A15
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #9949 на: 29 Април 2020, 12:02:11 pm »
Имам уште недела дена за размислување додека да бидат спремни бандажите, па ќе видам што ќе решам. Финтата е што не ми се даваат 300 евра за гуми на кола која ја купив 500, а и не ми се возат кинески, така што дилемата е голема :)
Za tvojata kola i performansi verojatno nemas potreba od tolku sportska guma pilot sport 3. Znam ti prai keif da gi vozis.
Ama 7 godini stara guma vozena ili nevozena e samo za vo otpad. Ostaj sto te lazat deka bila dobro skladirana.

Zemi si solidna Sava guma ili islicno i vozi bezbedno. Dali vozis kola od 500 ili 50.000 evra kontaktot so podlogata e preku gumite. A Pilot sport ne ti treba.
Proveri ceni vo Tranzit oni imaat najniski ceni za Sava.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9950 на: 29 Април 2020, 12:27:40 pm »
15 години стари мишелинки возев напред едно лето, а една 5 со друга 10 години, две лета назад. Ниту една не ми пукна, ниту пак беа бучни. А сите беа крути во нагазната површина.
Зимските ми се од 2014-та, и ќе ги возам сигурно уште 2 зими, а се возени 6.

Јас мислам гумите немаат да имаат гајле, можи ќе се разбучат или укрутат, ама дали за година или четири ни мишелин не знае. Ти направиси ја математиката.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9951 на: 29 Април 2020, 12:31:22 pm »
15 години стари мишелинки возев напред едно лето, а една 5 со друга 10 години, две лета назад. Ниту една не ми пукна, ниту пак беа бучни. А сите беа крути во нагазната површина.
Зимските ми се од 2014-та, и ќе ги возам сигурно уште 2 зими, а се возени 6.

Јас мислам гумите немаат да имаат гајле, можи ќе се разбучат или укрутат, ама дали за година или четири ни мишелин не знае. Ти направиси ја математиката.
Тоа е целата поента. Тие ги немаат карактеристиките на гумата како кога била таа гума нова. И имаат полоши карактеристики од нова гума со слична цена.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #9952 на: 29 Април 2020, 12:49:28 pm »
Во последно време лабаво разгледував цени за да земам нови гуми за Голфот 1, во димензија 195/50R15. Случајно ми излезе прилика за Michelin Pilot Sport 3, произведени 2014 година, никогаш немонтирани (им стојат налепниците) и чувани по пропис на темно и суво место.

Со оглед дека Голфот се вози исклучиво низ град, максимум оди до Дојран или Радовиш, мислам да ги земам. Секако, цената е околу 60% поефтина од Michelin со нова дата на производство во таа димензија со попуст :)

П.С. Оваа гума ја возам на Голфот 5 веќе 6та година и сум презадоволен.

Мислења?

Не знам која цена ти ги даваат мишелинот, меѓутоа би ти предложил да прашаш цена и за https://motocentar.com.mk/shop/195-50r15-82v-wetproof/
Не сум ги возел гумиве па немам лично искуство, но според цената што ми ја дадоа за мојата димензија кога прашував, и тоа како котираат на тестови во однос на многу поскапи гуми, дефинитивно испаѓа бест бај, и кога ќе дојде време за да ги сменам сегашниве, 99% би ги одбрал нив.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен nikola2004mkd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #9953 на: 01 Мај 2020, 11:35:06 am »
Дечки, треба да земам нови гуми. Генерално сум заинтересиран строго за 1tier брендови, (Continental, Michelin, Bridgestone и Dunlop) или за други брендови кои одлично се покажале на релеванти тестови (ADAC). Буџет ми е до 20.000 иако очекувам да платам околку 18.000 бидеќи мислам дека лани загледав некои понуди за Bridgestone Turanza за 4.500 по гума. Димензија 185/60/15.

Иначе приоритети ми се мало растојание на кочење на суво и мокро, мала бучава и ниска потрошувачка. Држењето на пат не ми е некој приоритет бидеќи возилото е 80КС така да мислам дека нема да забележам голема разлика.

Што ми препорачувате?

Што мислите за овие гуми за 4 сезони? Мислам дека видов некои тестови од премиум брендовиве дека на суво остваруваат можеби 90% од перформансите на летните гуми а од нив се подобри 30-40% во зимски услови? 

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #9954 на: 01 Мај 2020, 12:31:40 pm »
Дечки, треба да земам нови гуми. Генерално сум заинтересиран строго за 1tier брендови, (Continental, Michelin, Bridgestone и Dunlop) или за други брендови кои одлично се покажале на релеванти тестови (ADAC). Буџет ми е до 20.000 иако очекувам да платам околку 18.000 бидеќи мислам дека лани загледав некои понуди за Bridgestone Turanza за 4.500 по гума. Димензија 185/60/15.

Иначе приоритети ми се мало растојание на кочење на суво и мокро, мала бучава и ниска потрошувачка. Држењето на пат не ми е некој приоритет бидеќи возилото е 80КС така да мислам дека нема да забележам голема разлика.

Што ми препорачувате?

Што мислите за овие гуми за 4 сезони? Мислам дека видов некои тестови од премиум брендовиве дека на суво остваруваат можеби 90% од перформансите на летните гуми а од нив се подобри 30-40% во зимски услови? 
Јас ваква димензија имам на сеатот, возам continental premium contact 5 немам замерки за гумата, многу е тивка, комфорна, кочи феноменално и држи одлично на пат.

Иначе димензијата е заебана, скапички се гумите.

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #9955 на: 01 Мај 2020, 12:34:43 pm »
Continental Premium Contact 6.

4xsezoni za nasi leta i zima jas ne bi vozel.
Ajde eventualno nekoi 4 sezonski sto poveke se dizajnirani za leto otkolku zima.
Znaci da ne e ultra letna bidejki idealno lezenje ne ti e vo fokusot.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9956 на: 01 Мај 2020, 15:21:31 pm »
185/60/15 е слична или иста цена со 195/65/15, барем во Македонија.

195/55/15, иако речиси идентичен дијаметар со 185/60/15, е 70 до 80 проценти поскапа гума.

Отсутен GixxerMKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 150
« Одговори #9957 на: 02 Мај 2020, 11:26:26 am »
Здраво дечки, дали некој вози Altenzo Sports Comforter кај нас?
Ми ги препорачаа во Турбомакс, а гледам и ривјуата (https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Altenzo/Sports-Comforter.htm) дека се ок, ама ме интересира ако некој ги има возено да сподели искуство.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #9958 на: 02 Мај 2020, 11:42:32 am »
Доколку гледаш за хондата, мислам треба да одбереш некој по-веродостоен бренд од овие, барем мое мислење.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен GixxerMKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 150
« Одговори #9959 на: 02 Мај 2020, 12:17:19 pm »
Доколку гледаш за хондата, мислам треба да одбереш некој по-веродостоен бренд од овие, барем мое мислење.

За хондата ми се, препорака за 235/35 19 и буџет до кај 500-550 евра?