Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1777637 пати)

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
  • k24a3
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9090 на: 18 Март 2019, 16:07:43 pm »
Кај можи да се најдат Nexen низ Македонијава да не знај некој? Битола прашав на едно место кај шо имат носено порано ми рекоја дека увезникот за Македонија нема уште дојсено и незнат дали ке имало.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Џабе огласите по реклама5 .. ќе се јавиш - ќе ти речи немам, ако сакаш comfoser windforce... Сериозно, нема нигде Nexen низ државичката? И некој друг предлог во тој ценовен ранг .. Hankook.. Sava или?

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #9091 на: 18 Март 2019, 16:13:33 pm »
Поминав до Стоп и Го во Битола, да прашам како стојат со цени. 195/65/15 Вентус Прајм 3 со цена од 3590 денари за гума.

Па јас кога ги зедов другите, пред 3 години во март, само што беа излегле Вентус Прајм 3, уште чадеја, по 2900 од гума ги зедов. Се прецениле нешто изгледа :)

Ги поскапеле, лани мислам ги земав вентус прајм 3(205/55/16) за помалку од 3500.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #9092 на: 18 Март 2019, 16:48:02 pm »
Мислам дека за приближно таа цена се и Континентал а Ханкоок сепак не се Континентал, ама генерално денеска гумите се далеку поефтини него што беа до пред некоја година

По интернет продавниците цените се движат вака:

Sava Perfecta 91T - 2800
Sava Intesa HP 91H - 2900
General Tire Altmax One 91H - 2850
Nokian Line 91H - 3020
Pirelli Cinturato P1 Verde 91H - 3440
Continental Premium Contact 5 91T - 3560

Со Стоп и Го имав блиц кавга во Скопје, затоа што ме мотаа за Кинерџи Еко, требаше да земам за на снаа ми колата и два пати на телефон се јавив за да договорам промена (тоа беше некаде почеток на есента 2018, мислам), два пати на телефон добив различна цена. Првиот пат најевтина. По ден-два добив повисока цена, наводно заради што била стигната најновата серија на Кинерџи Еко. Ок, нема проблем, одам да монтирам, во салонот добивам сосема трета, највисока цена. Ги одебав.
Сега ај си викам каква е ситуацијата, да си проверам, цените си ги качиле за мерак. Браво, покрај толкава конкуренција и купишта гуми од таа класа... многу самодоверба си надингале. Кој ги еби, има избор :)

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #9093 на: 18 Март 2019, 17:06:08 pm »
Кај можи да се најдат Nexen низ Македонијава да не знај некој? Битола прашав на едно место кај шо имат носено порано ми рекоја дека увезникот за Македонија нема уште дојсено и незнат дали ке имало.

Џабе огласите по реклама5 .. ќе се јавиш - ќе ти речи немам, ако сакаш comfoser windforce... Сериозно, нема нигде Nexen низ државичката? И некој друг предлог во тој ценовен ранг .. Hankook.. Sava или?

Да се јавиш и да прашаш во Турбомакс, на Качанички, до Мотоцентар се наоѓаат. Есеноски јас кога поминав таму, имаа Нексен. Сега не сум сигурен дали сеуште имаат.

02 20 30 100

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3015
« Одговори #9094 на: 18 Март 2019, 17:07:43 pm »
Прашај и во бибај, тие се увозници на нексен.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #9095 на: 18 Март 2019, 18:30:11 pm »
Бибај е 2.5 км после Турбомакс према Блаце...

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #9096 на: 18 Март 2019, 20:28:14 pm »
Мислам дека за приближно таа цена се и Континентал а Ханкоок сепак не се Континентал, ама генерално денеска гумите се далеку поефтини него што беа до пред некоја година

Sava Perfecta 91T - 2800
Nokian Line 91H - 3020

Со Стоп и Го имав блиц кавга во Скопје, затоа што ме мотаа за Кинерџи Еко, требаше да земам за на снаа ми колата и два пати на телефон се јавив за да договорам промена (тоа беше некаде почеток на есента 2018, мислам), два пати на телефон добив различна цена. Првиот пат најевтина. По ден-два добив повисока цена, наводно заради што била стигната најновата серија на Кинерџи Еко. Ок, нема проблем, одам да монтирам, во салонот добивам сосема трета, највисока цена. Ги одебав.
Сега ај си викам каква е ситуацијата, да си проверам, цените си ги качиле за мерак. Браво, покрај толкава конкуренција и купишта гуми од таа класа... многу самодоверба си надингале. Кој ги еби, има избор :)

Види си и Goodyear EfficientGrip Performance.
Јас веќе три лета ги возам и сум задоволен. Перформанси немаат изгубено, доста споро се трошат и при агресивно возење.
Лошо им е што на почетокот беа доста бучни на рапав асфалт, и лош фидбек имаат, вртиш волан, па по некоја пола секунда врти колата :D
Во секој случај од Мишелин  енерџи сејвер неколку класи подобри.

Од Sava Perfecta бегај што подалеку, такви имам на службениот Партнер, сироти за една сезона се изедоа, еве втора едвај ќе истераат. Перформанси никакви, во прва и втора брзина при забрзување си пролизгуваат на кола од 70 коња.

Инаку поскапи се сега гумите него пред 3 години...

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #9097 на: 18 Март 2019, 21:25:10 pm »
Не ми е итно за менување, ама сакав да имам информација за Ханког, не се лоши, ги возам 3 години (иако ми се чини дека некако брзо се трошат, претходно имав Мишелин Пилот што знам што, помалку се трошеа, ама некако беа потврди и побучни).
Ама на оваа моментална цена, што ми ја понудија денес, со ќеф би ги заобиколил и би купил Континентал.

А зошто поскапи него пред 3? Во изминативе 2-3-4 години се менувале гуми на коли во поблиското фамилијарно опкружување (:) ) и некако ми се чини дека во глобала цената не е нешто променет, освен кај нивното височество, Ханког.

Се ставале Нексен, Нокиан, Сава, Генерал Тајр, Мишелин... дури ми се чини и дека Мишелин се поевтини од пред 3-4 години. Ама можи да имам погрешна претстава.

П.С. На времето, пред 7 години купив Тигар зимски, 195/65/15 по 3600 од гума. Е тогаш беа скапи. Само Сава и Тигар за сиромаштијата имаше (Сава беа поскапи), и нормално Континентал, Мишелин за чорбаџиите. И толку :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #9098 на: 18 Март 2019, 21:29:17 pm »

Sava Perfecta 91T - 2800
Nokian Line 91H - 3020

Види си и Goodyear EfficientGrip Performance.
Јас веќе три лета ги возам и сум задоволен. Перформанси немаат изгубено, доста споро се трошат и при агресивно возење.
Лошо им е што на почетокот беа доста бучни на рапав асфалт, и лош фидбек имаат, вртиш волан, па по некоја пола секунда врти колата :D
Во секој случај од Мишелин  енерџи сејвер неколку класи подобри.

Од Sava Perfecta бегај што подалеку, такви имам на службениот Партнер, сироти за една сезона се изедоа, еве втора едвај ќе истераат. Перформанси никакви, во прва и втора брзина при забрзување си пролизгуваат на кола од 70 коња.

Инаку поскапи се сега гумите него пред 3 години...
Бре, бре, шо муабети.
Мој колега ги вози сава перфекта на опел астра, гума ко гума, не иде на Монте Карло со нив.

Ниту му се потрошени, ниту се жали дека шлајфува со нив. Трета година ги вози, просек 10.000 годишно.

И јас зедов за i10 ka , па ќе видам и на моја кола какви се...

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • k24a3
« Одговори #9099 на: 18 Март 2019, 22:10:14 pm »

Да се јавиш и да прашаш во Турбомакс, на Качанички, до Мотоцентар се наоѓаат. Есеноски јас кога поминав таму, имаа Нексен. Сега не сум сигурен дали сеуште имаат.

02 20 30 100

Прашај и во бибај, тие се увозници на нексен.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Бибај е 2.5 км после Турбомакс према Блаце...

Фала дечки, ќе прашам утре дали имат и дали пуштат по карго. Сега гледав по интернет продавниците, има интресни понуди и за Matador MP44 Elite 3, MP47 Hectorra 3, па и за Uniroyal Rain Sport 3. Можи и овие да влезат во игра. Некое искуство со Matador? На интернет имаат добри review-а.

Отсутен crxagressive

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
  • Don't drink and drive, just smoke and fly
« Одговори #9100 на: 19 Март 2019, 12:41:28 pm »
Дечки некоја препорака за сет летни гуми Фиеста 2010, 195/50/15 нема агреисвно да се вози, стартува, влага у кривини ко мрднат, чисто да служи како што треба. Нешто зирнав ваму таму нудат sava 11600, тоyo 12600, hankook имав на прошлата кола задоволен бев ама незнам цена колку е, uniroyal ми го фалат па еве у двоумица сум. Toyo ми фати око нешо као јапонски ама нигде коментар за нив поточно од искуство. Па некој предлог да фрлите и да се подновиме зашо неам летни сет зимски иам таква ја купив и греота е да ги трошам летово нив.  Буџет до 12-12500 да е маx рецимо. Поздрав

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #9101 на: 19 Март 2019, 12:46:46 pm »
Земи Тигар, биди Тигар ;D

Се зезам, бидејки си возел и си задоволен од Ханкук, види си цена за нив и ако одговара, лапај ги.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #9102 на: 19 Март 2019, 12:58:49 pm »
На огромна жалост од Ханкик за таа димензија има само вентус, а нема кинерџи. Добри се и вентусот, ама не се одлички како кинерџи.

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • k24a3
« Одговори #9103 на: 19 Март 2019, 18:09:33 pm »
Дечки некоја препорака за сет летни гуми Фиеста 2010, 195/50/15 нема агреисвно да се вози, стартува, влага у кривини ко мрднат, чисто да служи како што треба. Нешто зирнав ваму таму нудат sava 11600, тоyo 12600, hankook имав на прошлата кола задоволен бев ама незнам цена колку е, uniroyal ми го фалат па еве у двоумица сум. Toyo ми фати око нешо као јапонски ама нигде коментар за нив поточно од искуство. Па некој предлог да фрлите и да се подновиме зашо неам летни сет зимски иам таква ја купив и греота е да ги трошам летово нив.  Буџет до 12-12500 да е маx рецимо. Поздрав

Види погоре некој пост. Иста димензија барам со сличен буџет сум. Лично гледав прво Nexen Nblue HD Plus во Бибај-Скопје(официјален увозник) ми рекоја дека ги чекаат да стигнат во Април со нешто над 2000 од гума. Следно гледав Matador од интернет продавниците се наоѓаат за околу 2300-2600 од гума. Би додал уште Uniroyal за околу 3000, а за Hankook од Stop&Go за Ventus Prime 3 ми пуштија понуда од 13040 за 4 гуми + 500ден монтажа.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #9104 на: 19 Март 2019, 22:29:31 pm »
Stop&go se povampirija nesto godinava. Lani i godinava razlikata na letni gumi koga prasuvav e skoro 1000 denari poskapo za 4 gumi dimenzija 195x65x15 so toa sto lani bese gratis montazata i balansiranje sega plus 500 den baraat.