Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1777514 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9000 на: 12 Март 2019, 19:24:25 pm »
Некој штампани у Кичево има начекано 😁

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #9001 на: 12 Март 2019, 19:31:57 pm »
Бузуки не лажи 52 недели има годината 😂😁

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Затоа реков дека мислам.. Тоест дека не сум сигурен.. Можда биле 45та наместо 54та.. треба да проверам ако е до толку дојдена ситуацијата :)
« Последно менување: 12 Март 2019, 19:39:26 pm Бузуки »

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3808
« Одговори #9002 на: 12 Март 2019, 19:37:48 pm »
Buzuki svirkaj si i teraj si  ;D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
« Одговори #9003 на: 12 Март 2019, 20:31:10 pm »
Е ај сеа ќе правеш пиши-бриши по гумите 😂 ,свиркај си шо вика Роси 😊

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Отсутен xnickx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 75
« Одговори #9004 на: 12 Март 2019, 20:59:28 pm »
Друштво, ги проверував летниве Uniroyal Rainsport 3 и забележав дека предните имаат пукнатини во последната шара од внатрешна страна.  Дали би било ризично да се монтираат позади, или би ја истерале сезонава? Очигледно претходниот газда не се умарал да ги ротира на секои 6 месеци.

За споредба, задните имаат попукување ама е минимално

Според индикаторите, има уште шара ама не знам колку се вака безбедни, макар и позади монтирани. Униројал се познати по тоа што се нежна гума и не траат толку долго. Производство им е 41/15.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #9005 на: 12 Март 2019, 21:15:55 pm »
Мислам дека не би требало да имаш проблем, мене барем не ми делува како сериозна пукнатина, очекував нешто бетер :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #9006 на: 12 Март 2019, 21:30:57 pm »
Ќе имам за продажба 4 комада 195/50/15 Michelin Pilot sport 3, ќе ги сликам периодов и објавам. Дот 2014, доста солидна состојба и шара, ако има некој што бара или знае некој што бара... :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43703
  • Il Moderatore
« Одговори #9007 на: 12 Март 2019, 21:38:43 pm »
Друштво, ги проверував летниве Uniroyal Rainsport 3 и забележав дека предните имаат пукнатини во последната шара од внатрешна страна.  Дали би било ризично да се монтираат позади, или би ја истерале сезонава? Очигледно претходниот газда не се умарал да ги ротира на секои 6 месеци.

За споредба, задните имаат попукување ама е минимално]

Според индикаторите, има уште шара ама не знам колку се вака безбедни, макар и позади монтирани. Униројал се познати по тоа што се нежна гума и не траат толку долго. Производство им е 41/15.
Ozone cracks или weather cracks, ништо страшно доколку се малечки, немаш гајле.  Сепак е индикатор дека гумите почнале да „стареат“ и треба да размишљаш за нови :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #9008 на: 12 Март 2019, 21:58:05 pm »

За споредба, задните имаат попукување ама е минимално

Kolku km imas projdeno i na sto vozilo se vozeni?
Jas eve treta sezona pocnhvam so istite gumi ali nema aber od puknatini kaj mene.
Garazirano ti e voziloto ili?
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9009 на: 13 Март 2019, 00:10:02 am »
Тоа што почнале да пукаат значи дека почнале да ја губат еластичноста. ТОа значи дека ќе се лизгаат драстично повеќе одошто кога биле нови. Јас назад не би ги ставал ако возиш агресивно, можат да направат оверстир. Да истераш уште една сезона можеш, ама внимателно со возењето.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43703
  • Il Moderatore
« Одговори #9010 на: 13 Март 2019, 00:16:36 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6432
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9011 на: 13 Март 2019, 07:36:43 am »
Нема шо да се ротираат на нив, внатрешната страна пак внатрешна ќе биди.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #9012 на: 13 Март 2019, 09:28:26 am »
Simptomaticno e sto samo edniot del na gumata e popukan ako ne se lazam vnatresniot, a i od sliki kako toj del da e neramnomerno izlizan vo sporedba so ostanatiot del, ova od sto moze da se vidi na sliki.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен skullmonkey

• Почетник
  • *
  • Пораки: 37
« Одговори #9013 на: 13 Март 2019, 09:31:32 am »
Ве молам за проценка на 4 зимски гуми Michelin Alpin Latitude 215/60/R17. Возени се една сезона во Скопје само.

Отсутен xnickx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 75
« Одговори #9014 на: 13 Март 2019, 09:42:07 am »
Фала ви на сите за корисните одговори! Инаку, да одговорам на прашањето на @DENDE-LANCERED, јас имам поминато со овие гуми околу 8000 км откако ја купив колата во јуни 2018 (Astra GTC 1.7 110hp). Возилово се гледа дека никогаш не било гаражирано и дека било паркирано исклучиво надвор, на сонце, во југот на Италија (Бари) кај што е пеколно жешко во лето, и тоа на една иста страна паркирано (затоа што левиот фар е лом, и замаглен и испукан во споредба со десниот). Така што, гумиве се возени нон-стоп пошто нема зима толку на југ.

@Tischläufer, немам баш кога да влагам во кривини, оти секој ден поминувам ~50 km на автопат (хаус-воркинг-хаус) и нешто ситно низ град, барем пола сезона да истерам додека не дојде време на одмор да ја зацепам некаде.