Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1777622 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #8985 на: 10 Март 2019, 21:50:19 pm »
И јас со реното се имав одлучено еден пар ескимо да дотепам (предни), и никогаш повеќе.
Во град и така, ама на автопат имав чуватво како тркалата да ми се во воздух.
Isto i jas. Sava Eskimo se strasni gumi, nikogas poveke.
Зборев за дотепување на лето, кога асфалтот врие.

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 399
« Одговори #8986 на: 11 Март 2019, 21:26:03 pm »
Се продаваат нови фабричко вградени гуми Goodyear EfficentGrip 185/65 R15 извадени од VW Polo. Немаат минато ни 100км. Гумите се перфектни-нови. Извадени се зошто на колата се монтирани поголеми фелни.
Сетот го продавам за 200евра.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #8987 на: 12 Март 2019, 08:15:12 am »
Tipicno razisluvanje "za da bidam in" mi e ova so gumive za Poloto.
Najbitno e da se stavi najgolem mozen bandaz, sto avtomatski si povlekuva izgor skapi gumi, i potoa mora da se kupuva Tigar, Doublestar-Starfire-ostala kinezarija, i slicni. Pari za bandaz ima (da ne zborime deka kolata e kupena pred nekolku dena) i toa e toa sto se gleda i od daleku. Gumite se nebiten detalj i se bara najeftina mozna varijanta.
Plus, kako opravduvanje se naveduva deka ke se vozi pretezno vo grad, kade sto mnogu mnogu podobro e pomesesta guma da se stavi.
Ali, toa e moe razmisluvanje i gledanje, ne i na ostanatite (pogolem del).
« Последно менување: 12 Март 2019, 08:34:24 am ogledalo »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #8988 на: 12 Март 2019, 08:58:08 am »
Toa e fakt na 50% sto skrpile pari edvaj kupile nekoe besno koliste i sega skapi im se gumite. Sekoj sprema cergata ama na nova kola greota e da se stava kineska guma ako sepak si mozel da odvois 10000+ eura za kola mozes i 300-400 eura da odvois za ubava guma.
Nie gresnici kaj sto spagham i jas koj edvaj skrpivme 2000 eura za kola i koj 95% kolata ja vozime od doma do rabota i nazad  dovolni ni se i gumi od 10000 denari koj sepak nese epten kinezarija ama kje ni brkaat rabota barem edno 4-5 sezoni normalno menuvajki letni-zimski.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43703
  • Il Moderatore
« Одговори #8989 на: 12 Март 2019, 09:14:33 am »
Мислам дека не е наше да кажуваме кој како ќе си ги троши своите пари и кој какви компромиси ќе праи со нив.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #8990 на: 12 Март 2019, 10:58:22 am »
А кај видовте какви гуми ќе купи дечкото со Полото??? На нова кола строго континенталки и мишелинки може да се стават според вашето ценето искуство и знаење? Ете чисто да знам кога ќе купам нова кола.

Огледало, си возел некогаш тигар или чисто името ти укажува на лоша гума?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8991 на: 12 Март 2019, 11:07:17 am »
За кинеските незнам, но од искуство подобро нови Тигар отколку половни Мишелин.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3808
« Одговори #8992 на: 12 Март 2019, 13:54:47 pm »
Aj vaka i jas da kazam zbor/dva opsto moe iskustvo so gumite. Bidejki takva mi e rabotata i so najrazlicni vozila vo prosek mesecno minam okulu 10 000km, gi imam vozeno poveketo marki na gumi ( modeli stv nz i ne se interesiram ). E sega okulu gumite vo momentov vozam na 3 razlicni koli windforce, continental, i dunlop. Iskreno jas nekoja znacajna razlika megu site ovie skoro i da ne primetuvam. Osven mozebi bucnosta i trajnosta na gumite. So continentalot imam pominato 50 000km i seuste imaat sara, ne e dojdeno do granicnikot, ama veke treba da smenat poradi starosta, a dodeka so drugive kineskite so gi vikate ( comforser, windforce, i doublestar) kako sakas vozi gi i pazi gi fazla od 30 000km e nevozmozno da pomines. E sega nekoj ke rece pa poarno ke dodadam pari nesto fazla ( vo odredeni slucaji i duplo ) pa ke vozam continental i ke pominam 50 000km otkolku da kupam windforce i da pominam 30 000km. Mozebi e ok i taka. Moe mislenje e poarno pocesto da menuvas i da vozis novi gumi, otkolku postari. Oti so tek na vremeto gumata se deformira i dzabe ima sara koga moze da se iskrivi…skine i slicno. I da dokolku na nekoj mu e sube, nemora da zeme bas kineski od najevtinite, moze sepak da si kupi nesto da receme sredna klasa, nexen, tigar, sava i slicno, a da ne lupne pari za continental ili miselin. ;D
« Последно менување: 12 Март 2019, 14:06:59 pm Roci »

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #8993 на: 12 Март 2019, 18:01:47 pm »
Јас купив половни 4 гуми, сите 4 се 2018та година здрави прави све.. 2 се michelin pilot sport 4 а 2 goodyear...

И од 4те сега засега сум разочаран, барем на овие температури (од 5 до 10 степени).. со 3та брзина знае системот за пролизгување да се запали..
Се надевам дека со покачување на температуриве ќе со подобрат..

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 399
« Одговори #8994 на: 12 Март 2019, 18:36:33 pm »
Tipicno razisluvanje "za da bidam in" mi e ova so gumive za Poloto.

Си направи филм ти, дури знаеш и што ќе ставам на моја кола а ни јас самиот уште не знам.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8995 на: 12 Март 2019, 18:43:42 pm »
Ах бе Бузуки, може имаат годиште но колку имаат поминато?
Некој се отарасил од нив токму поради истрошеност која допринесува за пролизгување.

Сите гуми (нови) што сум ги возел почнувале да даваат такви знаци по прејдени 40-50.000, а шарата сеуште солидна.
Со таква солидна шара си купував од автопазар половни мишелиништа тешејки се дека на југо не бива нова гума да се стави.
Кога му бапнав нов тигар не можев да тргнам, ми гасеше колата, мишелинките шлајфувале и додека сум стоел во лер на семафор ;D

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #8996 на: 12 Март 2019, 18:49:55 pm »
Mikius, мишелинот е 47ма недела од 2018та goodyearот беа 54та мислам... А јас едните ги земав крајот на декември а другите јануарот..

Колку можи да се возени за толку кратко време ? Башка уште на нив стојат тие како иглички што се..

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
« Одговори #8997 на: 12 Март 2019, 19:16:11 pm »
Бузуки не лажи 52 недели има годината 😂😁

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1353
« Одговори #8998 на: 12 Март 2019, 19:17:09 pm »
А сериозно размислував да ги вратам летниве гуми и стварно ме фати снег  ;D ;D ;D

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #8999 на: 12 Март 2019, 19:18:54 pm »
Бузуки не лажи 52 недели има годината

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Изглеа му се Very Good Year, некоја вонредна верзија :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.