Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992568 пати)

Отсутен dgx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9660 на: 14 Ноември 2019, 10:49:38 am »
Дали има врска тежинава на гумиве? Имам Cooper Weathermasrer WSC 18' ги земав пред една година. На сервис кога ги менуваа ми рекоа дека биле потешки од бандажот и дека страдале зглобови и тн. Има врска ова? Досега не сум имал проблем со нив, а и вожњата не е лоша.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #9661 на: 14 Ноември 2019, 10:59:56 am »
Има врска, ама муабетот у сервис нема врска.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9662 на: 14 Ноември 2019, 19:29:16 pm »
Зглобовите страдале.... свашта. Зглобовите страдаат ако не се подмачкани или ако воланот ти е свртен до крај на страна и ако пуштиш куплунг под пуна гас во прва брзина. При нормално возење нема никаква врска разликата во тежинакај гумите.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #9663 на: 14 Ноември 2019, 19:56:58 pm »
Пироќанка е таа гума, многу циција

UHP2 се поспортски димемзии. Мојата 215/45-17 е произведена во Германија.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9664 на: 14 Ноември 2019, 19:57:49 pm »
Sava не се Tigar.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #9665 на: 18 Ноември 2019, 08:21:09 am »
За татко ми гледам гуми, во димензија 185/60/14, вози Пунто 2. Има 2 нови летни гуми и 2 очајни зимски гуми, беше на принцип потација напред-назад, зависно од сезона. Дилемата е дали да се земат 2 зимски или 2 целосезонски гуми. Знам дека зимските гуми извозени една сезона во лето, после тоа не се тоа тоа. Затоа се мислам да земе целосезонски, кои пак знам дека се некој нужен компромис. Колата се вози 95 % градска средина и ан него не му се исплатат 2 посебни сета. Ги знае некој целосезонските Сава Адапто или некоја друга препорака. Тие што ќе се земат ќе се ротираат со летните што се на колата, лето-зима. Ваше размислување?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Jordan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 220
« Одговори #9666 на: 18 Ноември 2019, 08:50:44 am »
За татко ми гледам гуми, во димензија 185/60/14, вози Пунто 2. Има 2 нови летни гуми и 2 очајни зимски гуми, беше на принцип потација напред-назад, зависно од сезона. Дилемата е дали да се земат 2 зимски или 2 целосезонски гуми. Знам дека зимските гуми извозени една сезона во лето, после тоа не се тоа тоа. Затоа се мислам да земе целосезонски, кои пак знам дека се некој нужен компромис. Колата се вози 95 % градска средина и ан него не му се исплатат 2 посебни сета. Ги знае некој целосезонските Сава Адапто или некоја друга препорака. Тие што ќе се земат ќе се ротираат со летните што се на колата, лето-зима. Ваше размислување?

Staviv pred nedela dena Matador Mp62 - all seasson guma , mada poveke ima kako zimska sara.... Prvicno na ovie tempersture sega se pokaza dobra , za zimoto ocekuvam da e so.malce poslabi perf. No ke moze da se koristi posto nemame zima so mnogu sneg

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #9667 на: 18 Ноември 2019, 09:13:34 am »
Има една варијанта за гуми што ретко се практикува кај нас.

Ако не се исплати тормозење со летни/зимски и 95% се вози градска, си возиш само летни. Во тие "неколку" дена кога ќе има снег ја оставаш колата на одмор.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #9668 на: 18 Ноември 2019, 10:11:05 am »
Da ne zaboravime deka zimskata guma ne e predvidena samo za sneg. Na sneg i so lanez od 1000den ke zavris rabota.
Veke e kazano, no kujznae kade na koja strana.

Pod 7 stepena zimno karakteristikite na letnite gumi drasticno opagaat poradi pokrutata smesa gumite okrutnuvaat i vo najmala raka se prololzuva patekata na kocenje. Znaci gumite stanuvaat pomalku bezbedni.

Da ne se praam mnogu pameten, ok da ne se pari vo prasanje poveketo bi imale po dva seta gumi.
No znam dosta luge sto parite ne im se tolku problem a pak gi gledam zimno vreme so letni gumi, ili pak letno vreme so zimski gumi.
Zboram za koli so vredat nad 30k ili 50k.
Mada realno, se poveke po ulicite gledam soodvetni gumi pored sezonata, i i ma golem napredok vo toj pogled.

Znam i luge sto nemaat mnogu pari, ama znaat da gi puknam 100 evra za edna vecer na iskacanje.
E posle se stedi na gumi, skupo bilo...Ili ke gi kupi najevtinite budget gumi i istatiot den razlikata u pari ke ja spuka na nesto drugo.
I posle ke kazue kako gumite mu bile super, ista sara 3 brenda...teraj.

Imalo i kaj mene u familija zaebancii, ne deka ne. Ednaska odamna tatko mi kupi Tigar gumi bez da me prasa.
Go izvove celi 7000km i skroz dojdoa recisi na nula. Evtino prosol?

Ako se stedi, toa ese odrazuva sekako i na bezbednosta, plus trajnosta e znak prasanje.
Pa sega sekoj so svojata kalkulacija i pamet.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9669 на: 18 Ноември 2019, 10:12:40 am »
A можиш и цела година зимски, и на нормално возење ништо нема да му биди преку летото.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9670 на: 18 Ноември 2019, 10:18:56 am »
A можиш и цела година зимски, и на нормално возење ништо нема да му биди преку летото.
Ако живееш на исланд, кај што температура на асфалтот не надминува 24-5 степени :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #9671 на: 18 Ноември 2019, 10:22:10 am »
Abe moze i zimno vreme da si iskacas nadvor po apostolki, samo sto malce ke ti studi i ke se lizgas.

Moze i letno vreme so gojzerici ili skijacki konduri, samo malce ke ti bide toplo mislam i tesko za odenje.

A moze i so patiki cela godina, toa ke e nekoj all sezaon kompromis.  :)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9672 на: 18 Ноември 2019, 10:24:48 am »
За тебе да, или за други што возите побрзо, има разлика,
ама ете рикен на две корси се возат комплет зимски цела година (2-ра), арни се гумите, си се трошат регуларно, нема парчиња или изгорени во шарата.
Уште едни Дебика Фриго напред на А3 летово ништо не му беше, 7-8000км, арни се во шарата.

Секогаш е подобро зимски на лето, него летни на зима.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #9673 на: 18 Ноември 2019, 10:31:32 am »
@M3V8 Јасно ми е тоа се, што е најдобро, карактеристики на зимска ил илетна гума. Татко ми не ја вози многу колата, а кога вози тоа е, како што кажав 95 % градска. Да падне 3 метра снег или кога е подледено, замрзнато, нема потреба да ја пали колата, може да изгура без кола. Дилемата ми беше конкретна, покрај еден пар нови летни гуми што ги има, дали е подобро да стави пар целосезонски или зимски гуми, пред поради фактот што зимската гума после една сезона у лето ги губи својствата, јас не сум возел целосезонски никогаш и не знам како се однесуваат у лето (посебно по една сезона у лето како се однесуваат во зима). Татко ми поминува 7-8.000 км годишно.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #9674 на: 18 Ноември 2019, 10:42:36 am »
На времето, 2 пати имам возено 4сезонски гуми и искрено не ми вршат работа, особено на снег. Имено, на снег немаа некои подобри перфоманси споредено со зимски, а на лето ми квичеа.
Во меѓувреме можеби се подобриле, но некако не ми се експериментира.
Зимски гуми на лето квичат, на автопат се чувствува како да немаат добар контакт (си реков да дотепам еден пар и никогаш повеќе)
Летни гуми во зима исто така не е најсреќно решение, за на снег да не правиме муабет, но е најбезболно решение ако се нама пари под услов да не се вози колата на снег.

Филип, конкретно за твојата дилема, и според описот на потребите, земи си 4сезонски и не му се мисли.
« Последно менување: 18 Ноември 2019, 10:49:12 am Mikius »