Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1990759 пати)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7218
  • French diamond
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #6240 на: 18 Март 2016, 21:23:14 pm »
@n1kola

Jас мислам пристапот твој беше погрешен, а можеби и сакаа да те орепат, односно можеби сменаа политика во меѓувреме, па си рекоа зошто да не заработиме некој денар повеќе тука од простата маса во Битола.

Нема зошто да ми биди погрешен пристапот, најпрво уште кога берев понуди фино си бев во салонот да земам понуда за таа и таа димензија на гуми, ми напиша дечкото на ливче марки и цени... ама пошто ми понуди само 3 марки, си реков да прашам по меил во Скопје дали причината за толку мал избор е димензијата на гумите или нешто друго. И од таму ми беше вратен одговор со истите тие три марки на гуми кои ми ги понудија во салон кај нас, само цената на маил беше поефтина т.е во Битола се поскапи за 500 денари од гума сите три марки. И башка ми беа понудени уште 7 други, премиум брендови, како и се што имаат на лагер од фабрика, за кои што ако ги сакаш се плаќа капар и се чека да ги донесат 10-14 дена, како што и направив и ете сега чекам да стигнат.

Значи искуството со Пнеуматик Скопје ми е најпозитивно, прекрасна комуникација, одговор на сите мејлови бо најбрз рок, детални информации и одговори со појаснување, како и ОДЛИЧНИ цени од таму вработената. А на Битолчани незнам шо му е филмот со цените, а и не ме ни истересира.

Отсутен the mechanik

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #6241 на: 18 Март 2016, 22:15:52 pm »
@n1kola

Druze tebe definitivno pristapot ti bil pogresen ili si dezinformiran kako mozi da imaat razlicni ceni bitola so skopje

Jas denes na ist nacini postapiv kako tebe pobarav dimenzii za 205/55R16 od bitola mi gi ponudija slednive ceni

Tigar -3000 den
Sava - 3435 den
Pireli - 4875 den
Dunlop 4875 den
Micheln - 5348 den

pri sto mi bese potencirano deka ovie se ceni za plakanje vo gotovo odnosno za plakanje na rati preku sindikat cenite se nesto poskap i bas bev radoznal kolku e razlikata preku sindikat pa deckoto mi napisa samo ko za primer na michelin cenata za preku sindikat iznesuvase - 6061 denar sto bese za skoro 700 den poskapo preku sindikalna organizacija megutoa mozi da se plaka vo zavisnost od kolicinata na gumi i do 6 rati bez kamata so zadrski na platata
Megutoa jas sakav sakav da postapam po tvojot primer i istoto go naprajv skopje prativ email za da dobijam ceni za brendovite koi mi gi kazaja vo BT cenite bea sledni

Tigar -2800 den
Sava - 3200 den
Pireli - 4200 den
Dunlop 4500 den
Micheln - 4900 den

megutoa mi bese potencrano deka tie ceni se za kes i  samo za skopje bidejki imaat dopolnitelni popusti zaradi otovranjeto na noviot prodazben objekt na pneumatik vo skopje

taka da druze se bilo tolku ednostavno samo treba da se bidi malce popameten za da se razberat nestata  takvi raboti so neednakvost na ceni imam i vo drugi lanci na marketi pr vo Neptun koga otvaraat nekoj nov prodazben salon vo nekoj grad cenite imaat dopolnitelen popust sto kaj nas vo bitola go nema. Ve pozdravuvam i jas sepak iako se poskapi ke si prodolzam da si zemam gumi preku sindikat na rati

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6242 на: 19 Март 2016, 11:27:34 am »
Дека спомна Нептун, истото важи и за сите маркети, Веро, Тинекс, Рамстор, иако е истата фирма цените на производите не се исти во секој маркет. Тоа е така пошто најверојатно не се законски обврзани да имаат исти цени секаде.

Така и со Пнеуматик, секоја подружница го задржува правото да си формира сопствени цени,
а на нас ни останува дали ќе одбереме да ги потрошиме кај нив парите или не.

Позитивно искуство имам и со Мотоцентар Битола, и секогаш со резервација на термин ги менувам таму гумите, единствено еден пред мене ако треба да го почекам.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 674
« Одговори #6243 на: 19 Март 2016, 15:12:59 pm »
Денес менувaв зимски гуми Семперит 205 55 16 и мoнтирaв летен сет Мишелин Пилoт Спoрт 225 45 17 и зaбележувaм мнoгу згoлеменa букa oд гумите и нa мoменти ми влече кoлaтa левo-деснo, штo сo зимските гуми гo немaв тoј шум и влечење. Пoминaв вo Пнеумaтик вo Аерoдрoм дa прaшaм дa не сум јa згрешил рoтaцијaтa, ми oдгoвoријa декa oвие гуми немaaт рoтaцијa нa движење, сaмo кoјa е нaдвoрешнa стрaнa нa гумaтa.

Мислење некoе кaде дa гo бaрaм прoблемoт????

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6244 на: 19 Март 2016, 16:57:29 pm »
Mene isto mi se slucuvase so Twingoto. Se resi problemot sam od sebe koga legnaa Kontinentalkite (inace bea fabrickite)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
« Одговори #6245 на: 19 Март 2016, 18:07:21 pm »
Зa влечењетo мoжеби требa време дa се нaвикнaм пoштo преминувaм нa пoгoлемa димензијa, aли немoжaм дa се пoмирaм сo бучaвaтa oд гумите, дури женa ми примети декa нештo не е вo ред :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6246 на: 19 Март 2016, 18:11:04 pm »
Денес менувaв зимски гуми Семперит 205 55 16 и мoнтирaв летен сет Мишелин Пилoт Спoрт 225 45 17 и зaбележувaм мнoгу згoлеменa букa oд гумите и нa мoменти ми влече кoлaтa левo-деснo, штo сo зимските гуми гo немaв тoј шум и влечење. Пoминaв вo Пнеумaтик вo Аерoдрoм дa прaшaм дa не сум јa згрешил рoтaцијaтa, ми oдгoвoријa декa oвие гуми немaaт рoтaцијa нa движење, сaмo кoјa е нaдвoрешнa стрaнa нa гумaтa.

Мислење некoе кaде дa гo бaрaм прoблемoт????

Прво провери притисок во гумите.
Второ, ако ти е прв пат да менуваш зимски во летни со различни димензии, нормално е пошироките и пониски гуми да „влечат“ лево/десно во зависност од нагибите на патот.
Трто, нормлано е и поголем шум да имаш од пошироки и пониски гуми.
Четврто, провери центрирање за секој случај.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
« Одговори #6247 на: 19 Март 2016, 18:45:10 pm »
Притисoк вo гумите не сум прoверил-ке прoверaм.
 Дa, прв пaт менувaм зимски вo летни вo рaзлични димензии и пo други фoруми читaв декa тaa пoјaвa е нoрмaлнa.
Мaлку не ми е лoгичнo летни премиум гуми дa имaa пoгoлем шум oд зимски нискa клaсa гуми и тoa ме буни.
Првo ке ги нoсaм нa бaлaнсирaње пa пoтoa и нa центрирaње пa дa видaм штo ке се случи мaдa сo зимските гуми кoлaтa беше пушкa нa пaт.

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #6248 на: 19 Март 2016, 19:05:04 pm »
Дека се пониски, и кај мене е исто, зимските се 185/60 15, летните 215/45 16, првиот пат кога ги ставив зимските ми беше чудно што моторот е толку гласен, па ја носев на сервис колата, па ја проверуваа, тоа гумите да биле тивки :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #6249 на: 19 Март 2016, 19:14:06 pm »
Сосема нормално. Не се вади од памет. Арно вика Симо, провери притисоци и за секој провери центрирање.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7218
  • French diamond
« Одговори #6250 на: 19 Март 2016, 22:31:05 pm »
@n1kola

Druze tebe definitivno pristapot ti bil pogresen ili si dezinformiran kako mozi da imaat razlicni ceni bitola so skopje

taka da druze se bilo tolku ednostavno samo treba da se bidi malce popameten za da se razberat nestata ...

Епа неможи секој да е паметен како тебе на пример.

Сепак се работеше за недоразбирање, иако од прво ми беше чудно зошто има таква разлика, дури денес се разбравме дека едните ми даваат цени за во кеш со 25% попуст, а другите за на рати со 15. Се случуваат грешки, сепак уште на почеток нагласив и таму и таму дека ќе ги земам на рати гумите, меѓутоа тогаш била друга вработена на смена, а сега разговарав со друга и затоа дојде до ова  :) Како и да е решена е ситуацијата, се е во најдобар ред и пазарени се денес гуми, за жал од друго место бидејќи овде ги немаше тие.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #6251 на: 20 Март 2016, 11:05:38 am »
Сосема нормално. Не се вади од памет. Арно вика Симо, провери притисоци и за секој провери центрирање.
Da potvrdam i jas, od 205 do 225 ima goolema razlika i sekoj kanal po patot znae da povlece.
Ne se sekiraj ke naviknes.
Prvite nekolku km ke ti  ide cudno ali posle ke naviknes.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6252 на: 20 Март 2016, 16:19:22 pm »
Притисoк вo гумите не сум прoверил-ке прoверaм.
 Дa, прв пaт менувaм зимски вo летни вo рaзлични димензии и пo други фoруми читaв декa тaa пoјaвa е нoрмaлнa.
Мaлку не ми е лoгичнo летни премиум гуми дa имaa пoгoлем шум oд зимски нискa клaсa гуми и тoa ме буни.
Првo ке ги нoсaм нa бaлaнсирaње пa пoтoa и нa центрирaње пa дa видaм штo ке се случи мaдa сo зимските гуми кoлaтa беше пушкa нa пaт.

Мишелин во категоријата Sport не произведува гуми специјално за македонските патишта.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
« Одговори #6253 на: 21 Март 2016, 10:56:03 am »
Утрово бев во Олимпико да се косултирам со стручни лица околу проблематиката со зголемената бучава од гумите и завлекувањето.

Се направи детална проверка на гумите и беше констатирано дека биле погрешно монтирани гумите(нешто во смисла предна лева била ставена како задна десна така нешто) и беа балансирани сите гуми.

Првичните резултати се одлични, односно намалена е бучавата од гумите(поднослива е) и завлекувањето скоро и да го нема.

Ова ми е прво искуство со Олимпико и сум пријатно изненаден од приемот и услугата.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #6254 на: 21 Март 2016, 11:18:08 am »
И мене знае да ми завлекува исто имам ПС 3 купени од Олимпико. Кога отидов 1 пат на центрирање и кога ја пробаа рекоа дека не и е ништо на колата но направија мала корекција. Со зимските не завлекува. Дали поради нагиб на пат дали поради друго со летниве знае да завлекува, не секогаш ама знае, особено на десно повеќе. Знам дека е нормално поради нагиб да влече ама ме чуди како со зимските е океј... Да не е поради самата шара на гумата... Инаку иста димензија ми се не се различна.