Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1845705 пати)

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #6030 на: 20 Февруари 2016, 21:09:06 pm »
Казан, секаде е сега така, летните гуми допрва ќе почнат да стигаат. Тоа им се останати од претходната 2015 сезона сите. Во стоп го се обично фини, не знам дали бил тој Маријан на смена ќелавиот тој им е шеф и е сосема коректен со муштерии.
абе знам дека е така, свесен сум. Само да ме "учи" некој и да ме убедува е крајно дрско и безобразно. Иначе, кога ги зимав зимските за матизот бев крајно задоволен, па водејќи се по тоа искуство ми беа и сега прв избор... Ама се разочара...
Ахаххахахахахах да те учи? Ахахаххахахаххаха па они 2.0 (и сите други до душе) пумпаат на фиеста, на МЛ и на РС6.
ne e samo tamu. kaj i da otidam,dobivam cuden pogled koga kje kazam 2.6
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #6031 на: 20 Февруари 2016, 21:23:44 pm »
ако имаш спремно гуми на бандажи и ако ти е само за промена, во Stop&Go зимаат 50вче од тркало (така ми беше кажано). :D

btw, кога сум кај Stop&Go, да го споделам моето лошо искуство со нив денес.

Јас во мотоцентар го имам спротивното искуство, баш со истив тип на проблем. 4 Conti Sport Contact 5, платени културно на лицу сместа 600 и кусур евра, глеам една гума - словачко маде, за разлика од трите германски мадиња. Иако беа блиску со датум (беа потазе од кашкавалот у фрижидер што ми е), ги замолив да проверат дали имаат уште една германска. Без збор, отидоа донесоа уште една германска со ист датум.

После месец ипол, заебав една гума, не приметувајќи дека е дупната на задна оска и у градска вожња, им се јавувам  и им кажувам, ми треба таква и таква гума - една само, нема проблем - цена без попусс ми кажува. Ја му раскажувам дека пред месец дена купив од кај нив со попуст по таа и таа цена, одма ја корегираа цената. При монтажа, ги прашувам знам дека има словачки и германски, може ли германска да проверите дали има - без збор ми донесоа германска. Со ист датум на производство како и останатите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3913
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #6032 на: 20 Февруари 2016, 21:26:32 pm »
Овие поштено сакаа да ми увалат остатоци. Особено бидејќи пристапот на татко ми беше малце поаматерски (не дека јас се разбирам превише, ама колку-толку), и мислам дека видоа прилика да искористат...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6033 на: 21 Февруари 2016, 17:15:58 pm »
Не е лошо кога купуваме нови гуми да дадеме оцена за старите. Километража, добра страна, мани и.т.д ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #6034 на: 21 Февруари 2016, 19:30:34 pm »
Фаерстон нешто сејвер. Ѓубре.
Континентал тс800. Перфекција.
Континентал тс830. Перфекција.
Континентал тс850. Перфекција.
Бриџстоун ер300. Суво топ. Мокро тапа.

Ете.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #6035 на: 21 Февруари 2016, 19:39:48 pm »
Jas pak sum prezadovolen od ER300... Pirelli p7 tapa, p1 cinturato odlicni prvite 10k posle toa pocnaa da prolizguvaat...

Vo plan mi se novi letni pa se mislam megju vredestein sportrac5 ili good year blue efficency

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #6036 на: 21 Февруари 2016, 21:15:11 pm »
Bridgestone Potenza RE050A - Едноставно тапа.
Nokian WR D3 - Тапа тракција, одлично кочење, добри по кривини. Одличен хендлинг во услови на суво и дожд.
Fulda Kristall Montero 3 - Добар севкупен баланс. Одлични на снег. Очајни во топливе денови.
Barum Bravuris 3 - Одлична туринг гума, не се одвојува во никој сегмент. Меки ѕидови.
Tigar Syneris - Одлични суво, можеби малку полоши на водено (онај прв дожд). Малку побучни отколку конкуренти.

Ете и од мене
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6037 на: 22 Февруари 2016, 21:16:06 pm »
Од актуелните, GoodYear Efficient Grip Performance, Made in France, Stop&Go>

Pros:
-Oдлично држат на суво и на мокро.
-Животен век засега многу добри, но возени се само една сезона.
-Просечна удобност.
-многу мал отпор на тркалање.

Cons:
-Многу бучни.
« Последно менување: 22 Февруари 2016, 21:47:01 pm LosiPatista »

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #6038 на: 22 Февруари 2016, 21:43:59 pm »
Од актуелните, GoodYear Efficient Grip Performance, Made in France, Stop&Go>

Pros:
-Oдлично држат на суво и на мокро.
-Животен век засега многу добри, но возени се само една сезона.
-Просечна удобност.

Cons:
-Многу бучни.
И јас приметив поголема бука за разлика од енерџи сејвер. Особено на асфалтот кој го има на автопатите.
Поудобни од енерџи сејвер(дури и ми смета мекоста), одличен грип и на суво и на мокро.
По 15 000км извозени незначително се изабени, а имаат исти грип како пред 10 000км.
Енерџи сејверот имаа добар грип само првите 10 000км и само на претерано високи температури. Инаку пластика, особено на дожд немаа никаков грип. По 65 000+ км изминати имаа шара 4-5мм.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6039 на: 22 Февруари 2016, 21:46:41 pm »
Цело време шуштат во зависност од патот, а колата ми пука од изолација. Али подготвен сум да живеам со тој недостаток, затоа што се многу добри гуми.
Заборавив да напоменам дека имаат и low resistance, се осеќа во возењето и во потрошувачката.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #6040 на: 22 Февруари 2016, 21:50:55 pm »
Јас пак имам приметено дека гумите ми се најтивки во Германија, после следува Холандија. Најбучни во Белгија и Луксембург.

Зборувам за Semperit SpeedGrip 2. Инаку, гуммиве се најдобри што ги имам возено во снег (споредено со Dunlop 3D Sport, Goodyear Ultragrip)

Истото ми се случува и со летните Conti Sport Contact 2. Најтивки се во Германија.

Неам појма каков rolling resistance имаат и едните и другите.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6041 на: 22 Февруари 2016, 23:29:08 pm »
Цело време шуштат во зависност од патот, а колата ми пука од изолација. Али подготвен сум да живеам со тој недостаток, затоа што се многу добри гуми.
Заборавив да напоменам дека имаат и low resistance, се осеќа во возењето и во потрошувачката.

low resistance никогаш не оди со голема бучност. Самата бучност зголемува resistance. Контрадикторни ти се изјавите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
« Одговори #6042 на: 22 Февруари 2016, 23:40:57 pm »

low resistance никогаш не оди со голема бучност. Самата бучност зголемува resistance. Контрадикторни ти се изјавите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #6043 на: 23 Февруари 2016, 00:16:15 am »
И јас џанам, вџашен останав од чудење...Мики објасни или кажи на шо дрога си. :D
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6044 на: 23 Февруари 2016, 00:19:50 am »

Јас пак имам приметено дека гумите ми се најтивки во Германија, после следува Холандија. Најбучни во Белгија и Луксембург.

Зборувам за Semperit SpeedGrip 2. Инаку, гуммиве се најдобри што ги имам возено во снег (споредено со Dunlop 3D Sport, Goodyear Ultragrip)

Истото ми се случува и со летните Conti Sport Contact 2. Најтивки се во Германија.

Неам појма каков rolling resistance имаат и едните и другите.

Од Австрија кога влеговме во Италија, мислев дека боцки им никнале на гумите од што станаа бучни :)

Од мое  досегашно искуство, низ Австрија и Германија ми биле најтивки гумите.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.