Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2311338 пати)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #480 на: 12 Мај 2012, 16:27:04 pm »
^^ не е важно тоа, важно е да се ефтини и нови. А како држат нема врска.....

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #481 на: 12 Мај 2012, 16:28:47 pm »
Kolku godini stara ?????? Stoena na sonce na veter, ne garazirana....
Zboram za dobri eftini Kineski Gumi. Ne za nekoja 20 klasa.

@mmm najbitno e da se novi. Za eftini kazuvam od ekonomski aspekt (da se stedi)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #482 на: 12 Мај 2012, 16:34:44 pm »
Za mene poskapoto (skoro) sekogas e podobro. Ne mi se stedi na gumi

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45016
  • Il Moderatore
« Одговори #483 на: 12 Мај 2012, 17:04:32 pm »
@Tommy - e pa cela Evropa ispagja deka dvojno plakja. Ama tamu drzavata gi premorava. Spored mene cestata promena na eftini gumi ima ogromni prednosti:

-Sekogas imas NOVI gumi - NOV TIGAR E POBEZBEDEN OD STAR MICHELIN
Глупости! Ефтина и буџет гума никогаш не е побезбедна од премиум гума, ако се легални за возење (по нашки, ако имаат добра шара)
Цитат
-Namaluvas rizici
Уште поголеми глупости! Какви ризици намалуваш?! Па ја ќе ти ги извадам старите и излижани PilotSport PS2, od Алфата, земи ти иста димензија нови тигар, јас ти гарантирам дека во секој поглед, почнувајќи од перформанси на дожд до бука во кабина ќе ги попапаат тигарот за доручек, поготово на суво!

Цитат
-Zasteduvas na pari (Ikonomija)
Најголеми глупости! Ако купуваш секоја година ефтини гуми, ќе те чинат поскапо од еднаш купени премиум во текот на 4-5 сезони.

Цитат
-I da pukne ili osteti za eftini pari ke si zemes drug (namesto da brois pogolema suma za markova guma) - posledica na losite ulici i patista kaj nas
Единствено нешто што држи вода...

Цитат
-Sekogas pred policija si cist.
Зошто со стари гуми не би бил?! Збориме за стари, а не за нелегални (шара помала од 2мм за летни и шара помала од 4мм за зимски)
Цитат
Poarno menuvaj sekoja godina/dve poeftini gumi otkolku skapi na 4-5 godini. Ima razlika. Eftinata guma garant ke izdrzi godina do 2.
I onie koi sakaat da zastedat i na potrosnja i na pari za gumi neka gledaat koli so 13" gumi - zasto i ova e vazno.
До сега секогаш бирам и ќе бирам премиум гума, и во просек ги возам 4-5 години. И тоа шарата е во легални граници, но при крај веќе.
Цитат
Gledam covek sosed kupil ganz nova Toyota i posle 1 godina doagja zima. Ama on nema zimski gumi !!! Skapi mu se 15" zimski gumi (barem za 30% poskapi od onie za 13"). Toyotata mu vozi 15 inch gumi.

I covekot sekako nema visok pari za davanje (MK mentalitet) - abe ajde za 3-4 meseca zimo da kupuvam gumi - kako ne.
Odime zaedno da mu pomognam da se opremi za zima, jas zemam 4 gumi NA 10 RATI BEZ KARTICI, CASH NA RAKA, ZA 1800 denari guma (NOVA) a za nego gumata od ist proizvoditel e 2600 denari ! E pa ne e isto.
И ти се исплатеше секој месец во наредните 10 месеци да одиш по 720 денари да му даваш на продавачот за зимски гуми? Па чоече, ти со оваа филозофија секоја година плаќаш 20 месечни рати за гуми (еднаш летни еднаш зимски - нели?)

Цитат
Negovite se original kontinental mislam ? Ama letni a toj vozi odluci da vozi so istite i zima ? I baska vika zasto za tebe se tolku poeftini ????????
A jas so starata kolicka na zima stavam zimski gumi (na 3-4 sezoni gi menuvam) i sto posle. izleguva deka jas sum daleku pobezbeden. Megjutoa toj moj sosed vnesuva rizik vo soobrakjajot kon drugite ucesnici i kon sebe, zasto ne smenil gumi zimoto so propisni ABS ne te spasuva veruvaj.
Sosedot vika ovie fabrickive gumi se top minimum 5 godini ke gi vozam.. Za toa vreme jas ke si menjam gumi da bidam raat (i onaka zamenata e besplatna !).
Ахаа, значи зимски може 3-4 сезони, а летни не?! WTF Bugar?! Koja ti e filozofijava?! Која замена е бесплатна?!

За крај, еве ти две видеа, ти препорачувам 2-3 пати да ги изгледаш, па после продавај секакви филозофии тука.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11165
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #484 на: 12 Мај 2012, 17:13:24 pm »
Мене па ме интересираат тие кинеските ефтини а квалитетни

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #485 на: 12 Мај 2012, 17:19:56 pm »
Не може да ги напише, нема инсталирано кинеска поддршка за тастатура, инаку би го кажал брендот...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #486 на: 12 Мај 2012, 17:22:03 pm »
@simo

Eve be Simo, razmisli i ke vidis deka e taka. Ti vozi si 4-5 godini, toa e tvoja odluka. Ama posle 2 - ta godina Premiumot ke ima polosi svojstva od eftinite NOVI gumi koi bi gi smenil

Za mene mi davaat besplatna promena. Vtoro da plakjam rati ama gi namaluvam t.e. gi pravam 6 rati vo prosek i si imam ubav dogovor so gumarite. Za da napravis deal treba da znaes kako da se pazaris. Za tebe mozebi istite ke se so 15% plus cena i plus besplatno montiranje (ama balansiranje ke mora da si platis, zasto garancijata - 1 god, nema da ti vazi).
Sekogas mi e poeftino da se dogovoram so prodavacot da mu davam pari na raka (fiksalna NE MI TREBA) jas sum covek od stara skola i ZBOROT mi znaci. Na trgovecot ova mu odgovara mi dava na povekje rati (voobicaeno sum na 10 rati ama mu gi isplakjam za 6 meseca parite). I me cekaat lugjeto. Sekako situacijata ne e kako treba finansiski i nekogas moze da zadocnam ama ako docnam GO INFORMIRAM prvo jas prodavacot.
So dobar dogovor kukja se gradi !.
Zimski 2-3 sezoni t.e. max. 1.5 - 2 godini. Za toa velam. Mala greska. Letni isto taka. Veruvaj mnogu mi e poubavo koga vozam zasto znam deka sum ispraven od toj pogled.

A za kineskite gumi imas na WWW.GOOGLE.COM pa gledaj i baraj. Garant ke najdes dobri gumi za poeftino.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #487 на: 12 Мај 2012, 17:27:20 pm »
Затоа после буџетарите имаат ниски плати ... Ќе те уапсат бе некад за прикривање на данок, мито и корупција :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #488 на: 12 Мај 2012, 17:42:45 pm »
Ako 90% od ramkovnite rabotat taka zasto ne i jas. I baska e podobro. Ne se zamaram so fiksalni, baska e poekologicno - ne se arcit hartija :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4627
« Одговори #489 на: 12 Мај 2012, 17:44:53 pm »
така прават и во европа :) затоа имаат после

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #490 на: 12 Мај 2012, 17:50:31 pm »
Терај, Бугар :) Секој со своите филозофии :) Aма јас не видов ниеден доказ, како тоа после 2-та година гумите не ми чинат, а можеби едвај нешто повеќе од 20.000км сум поминал со нив.
Исто така, ако за тебе важи тој попуст, секоја чест. Мене уште по телефон кога ќе им се јавам за 4 гуми од премиум бренд и кога ќе им кажам дека ќе ги платам веднаш ми спуштаат 10%, (и на сите така, не сум јас нешто посебно во тој поглед). Ако не веруваш, само јави се во некоја попозната гумара во Ск, и прашај попуст за 4 гуми за кеш. Јас добивам гаранција, и фискална сметка и бесплатна монтажа и балансирање.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #491 на: 12 Мај 2012, 17:50:48 pm »
Vo evropa taka ne praat, ne pazaruvaat ramkovnite nisto od nikade tuku odat i pozajmuvaat na neopredeleno vreme od kaj ke stignat. (Isto kako Kongolejcite - oni ne zemaat nisto tuku pozajmuvaat bez da prasaat na neopredeleno vreme i sekako bez vrakjanje - kako da si im doniral).
Fiksalna ne im treba na niv. Nitu na mene. A koj saka neka si zema fiksalna.

@simo - Da mozebi posle 20000Km gumite ke se vo red ama ako kolata ja cuvas garazirana vo topla garaza.

Inaku gumata si staree pa makar i da e najdobriot brand. Moze ke bide dobra i 40000Km.. Ama pak 20000Km za 2 godni, vo toj slucaj ako tolku malce pomines mozebi bi mozel na 3 godini da gi menuvas.
Inaku 10% pospust da mi dadat si izleguvam i muabet ne im pravam. Ako idam so cash i platam odma drugi se uslovite.. Ke treba i malce povekje da spustat i sekako NE MI TREBA FIKSALNA ! Od obraz i zbor mislam deka nema pogolema garancija.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #492 на: 12 Мај 2012, 17:54:08 pm »
клиповине ако се реални,страшно поголема дистанца на кочење имаат тие шкартот,ама на дожд.интересно би било како на суво се однесуваат

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #493 на: 12 Мај 2012, 17:57:28 pm »
Zatoa ke si vozis pobavno i ke namalis rizik od naglo kocenje. Ke precenis podobro situacija. Ne e sigurno isto da kocis so 30-40Km/h ili so 80Km/h. Pa makar imal i najskapi gumi.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #494 на: 12 Мај 2012, 17:59:12 pm »
не е исто,али и некои ситуации не се предвидливи