Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1848901 пати)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5577
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #4155 на: 25 Септември 2014, 13:25:31 pm »
Zamisli da ti naplatat pumpanje :D
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #4156 на: 25 Септември 2014, 16:31:31 pm »
Полнење на пневматик со воздух  4х50 = 200 денари :-P 

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #4157 на: 25 Септември 2014, 23:27:31 pm »
Ми треба мислење за цениве од Мотоцентар за димензија 195 60 15

Michelin - Alpin A4 - 5350 ден
Continental - TS850 - 4750 ден
Зини да ти кажу.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #4158 на: 25 Септември 2014, 23:36:10 pm »
Со купувањето на колата добив и сет 4 оригинал БМВ бандажи со 16ки зимски гуми, гумите скоро и да не се возени, а се ДОТ 04, опасно ли е да се возат или не, на нив нема никакво оштетување ниту се напукнати некаде, прва прилика ќе ги сликам да ги видите, не се но нејм, добра фирма се.

Вози ги слободно, ако не се испукани  нема гајле.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4159 на: 25 Септември 2014, 23:43:54 pm »

За оваа цена земав 16 cpc5. Скапо ми изгледаат, сезона две може се стари.
Почекај од новите модели за оваа сезона и прашај цени во Церес.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #4160 на: 26 Септември 2014, 00:01:02 am »
^^^
Димензијата не е стандардна, затоа и ти се чинат скапи. Не зависи само дали гумата е 15 или 16 ;) Мислам дека во секој случај би го прескокнал Мишелинот, имам возено алпин а4, сега возам летни енерџи сејвер и ниту едната, ниту другата не ми се ништо посебно за да бидат поскапи од конкуренцијата. Ако можете препорачајте и некој модел на зимска гума за наши услови. Нокиан? Сава Ескимо с3? Што мислите?
Зини да ти кажу.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #4161 на: 26 Септември 2014, 02:53:20 am »
Да не знае некој колку кошта пумпање гуми со азот?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #4162 на: 26 Септември 2014, 07:35:04 am »

Почекај малку. Оваа година излегоа новите Мишелин Алпин 5 (ја тргнаа буквата А), и новите Goodyear UltraGrip 9 само не сум сигурен дека овие ги носат кај нас. Во врска со новите мишелин се фалат дека е многу подобрено кочењето на влажен и сув пат на ниски температури, нешто што е многу поважно би рекол затоа што 90% од користење на зимски гуми се сведува на влажен пат.

Eве што викаат они: During winter months, the percentage of accidents on different road types are 58% dry, 35% wet and 8% snowy roads. While snow covered roads only account for a small percentage of the overall winter accidents, you’re 5 times more likely to have an accident in the snow based on identical distances travelled, but with 92% of winter accidents occouring on normal roads, the wet and dry performance of a winter tyre is equally as important.

Во споредба во Алпин А4 е иста само во handling на суво, но не и на кочење и други параметри. Прашај ги увезнициве дали и кога ќе ги донесат. 

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4163 на: 26 Септември 2014, 08:04:46 am »
Ако можете препорачајте и некој модел на зимска гума за наши услови. Нокиан? Сава Ескимо с3? Што мислите?

Ако сакаш добра гума, Nokian WR D3, а ако сакаш најефтина а добра, Тigar Winter1.
Нокианот на снег се ненормално добри. Зачудувачки е тоа што за зимска гума се многу тврди, потврди дури и од летни гуми. Можеби малку побучни, но нормално за зимска гума.
Ако не ти се даваат толку многу пари, а сакаш да си безбеден во зимските услови, во тој случај би ти препорачал Тигар. Гумата за парите е стварно одлична. Јас ги имам веќе четврта сезона и супер си се покажаа. Како за на снег, така и за останатите зимски услови.
Чак што више и подобри од многу брендирани имиња.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3188
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #4164 на: 26 Септември 2014, 08:35:09 am »
za nokian neznam ama za tigarot samo pazi ako ima malku podvrnato  na krivina otide pravo a i vo snegovi ne e nesto posebno eve jas ja vozam 2 sezoni mislam, meka e ima udobna voznja solidna na jaki vrnezi, ubavo kocenje na suvo  no kako sto kazav ako samo malku zarosilo poleka vo krivini  ;)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4165 на: 26 Септември 2014, 08:46:48 am »
Ако се придржуваш до условите на патот и патната сигнализација мислам дека и со најлошите гуми нема да имаш никакви проблеми, како за лето, така и за зима. Дожд, снег, вода.
Да, точно е за подврнатото време, но ова важи скоро за сите брендови...На мрсулаво време и со кондури можеш да се утепаш.
Поготово на пешачки премин :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43943
  • Il Moderatore
« Одговори #4166 на: 26 Септември 2014, 09:25:50 am »
Да не знае некој колку кошта пумпање гуми со азот?
Што разлика има 78% Азот вс 100% азот во гумите?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4167 на: 26 Септември 2014, 09:39:57 am »
AAAAAAAaaaaaa Симо, немој така...
Па има огромна врска :)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #4168 на: 26 Септември 2014, 10:10:39 am »
Ако можете препорачајте и некој модел на зимска гума за наши услови. Нокиан? Сава Ескимо с3? Што мислите?
Еве ја можам да ти препорачам Hankook Winter i'cept RS W442, трета сезона ќе ги возам сега презадоволен сум. Прифатлива цена, одлична гума, мека и удобна вожња, одлична на дожд и на суво, за нијанса подобра за кочење отколку за тргнување на снег, пошто кај мене има споредни улички и слепи кои не ги чистат, угорнички каде што се лизгаат деца, возена на мраз, тргнување од место на угорница, возена на снег, не мрда колата.

« Последно менување: 26 Септември 2014, 10:25:57 am Allexxander »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34164
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4169 на: 26 Септември 2014, 10:40:12 am »
^^^
Димензијата не е стандардна, затоа и ти се чинат скапи. Не зависи само дали гумата е 15 или 16 ;) Мислам дека во секој случај би го прескокнал Мишелинот, имам возено алпин а4, сега возам летни енерџи сејвер и ниту едната, ниту другата не ми се ништо посебно за да бидат поскапи од конкуренцијата. Ако можете препорачајте и некој модел на зимска гума за наши услови. Нокиан? Сава Ескимо с3? Што мислите?

Бегај подалеку од Сава Ескимо. Исклучително лоша гума.