Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2253113 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #2925 на: 17 Ноември 2013, 09:06:14 am »
По фабричка препорака.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #2926 на: 17 Ноември 2013, 09:30:38 am »
ok, prasanjeto bese spored sto ja naogas na octavija e 2.1 bar , na lancerot 2.4 bar ... !?
kolku vi tezat lancerite?

Не е само тежината, секоја димензија на гума за иста кола различен притисок има. Битно е да се задржи оптималната форма на гумата и површина на газење.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2927 на: 17 Ноември 2013, 09:57:26 am »
А, ете ме исправи Cuore. значи 10мм во радиус. Ок, за 1цм (димензија на шара на зимски гуми), нема шанси да фати некоја пластика. Поготово ако се работи за зголемување во однос на стандардната фабричка димензија.

шознам.. смотај волан до крај лево или десно и замисли како тркалото патува горе-доле до крајните точки. И сега замисли 2 цм повисока гума (1 цм горе + 1 цм доле)

Појасни како би се одразило не-држењето.

1. не реков дека нема да држи! реков дека ќе држи полошо.

2. нели пониски гуми се ставаа за боље држење у кривини?

Првото не го ни коментирам. ;D

топ

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #2928 на: 17 Ноември 2013, 10:12:22 am »
А, ете ме исправи Cuore. значи 10мм во радиус. Ок, за 1цм (димензија на шара на зимски гуми), нема шанси да фати некоја пластика. Поготово ако се работи за зголемување во однос на стандардната фабричка димензија.

шознам.. смотај волан до крај лево или десно и замисли како тркалото патува горе-доле до крајните точки. И сега замисли 2 цм повисока гума (1 цм горе + 1 цм доле)

Целата гума е 2цм, меѓутоа во било која насока, немаш промена повеќе од 1цм. Без разлика кај ти е завртен воланот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2929 на: 17 Ноември 2013, 10:18:56 am »
не реков дека вртењето на воланот влијае на големината на гумата. сакам да кажам дека кога е волант скроз свртен, дел од тркалото „излегува“ од дупката и - при максимална флексија на суспензијата плус некој цм може да го фати работ, а таму завршува и онаа пластикана одоздола

не можам да најдам набрзина подобра слика, ама и оваа ќе заврши работа:

е, сега замисли дека воланот е смотан скроз у лево (како што на сликава не е). горниот дел од гумата не „влегува“ целосно у дупката, туку еден дел штрчи. толеранцијата во тој случај помеѓу отворот и работ на гумата е многу мала, можеби дури и помалку од сантиметар

од тие причини на кокошарникот не можам да му ставам малце повисоки гуми од фабричките, како што сакам

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11883
  • Архитект
« Одговори #2930 на: 17 Ноември 2013, 10:45:33 am »
ok, prasanjeto bese spored sto ja naogas na octavija e 2.1 bar , na lancerot 2.4 bar ... !?

Лансер тежи од прилика 1200 - 1300 кила, ама не возат иста гума со шкодата.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #2931 на: 17 Ноември 2013, 10:56:48 am »
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2932 на: 17 Ноември 2013, 11:25:06 am »

Не е само тежината, секоја димензија на гума за иста кола различен притисок има. Битно е да се задржи оптималната форма на гумата и површина на газење.
se razbirame, dajte da vidime sto tezina i dimenzija na guma imaat ostanatite... lancerot sto guma ima za da bide da kazeme 2,4bari ...!?
eve ja mojata tablica i ko bi se promenila dimenzijata:
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4113
« Одговори #2933 на: 17 Ноември 2013, 11:27:04 am »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2934 на: 17 Ноември 2013, 11:37:06 am »

se razbirame, dajte da vidime sto tezina i dimenzija na guma imaat ostanatite... lancerot sto guma ima za da bide da kazeme 2,4bari ...!?
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
За кај тебе 2.3 со 2.3.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #2935 на: 17 Ноември 2013, 11:45:21 am »
@FilipV, теоретски може. Свашта може. може и блатобранот да ти ја искине гумата. Сепак, во реалноста нема толку мали толеранции, колите се малку по„идиотпруф“, од една димензија разлика во висината на страничниот ѕид на гумите. Како што кажав, разликата меѓу 205/50 и 205/55 е колку што е шарата меѓу нови зимски и извозени летни:
Цитат
For instance Bridgestone Blizzak DMZ-3's come with 14mm tread depth, while Michelin X-Ice have 11mm.
Цитат
The legal minimum tread depth in Europe is 1.6 mm across the central three-quarters of the tread width and round its entire circumference
Ако рачунаме дека грото летни имаат 9-10мм шара, спрема близакон веќе се на „пола пат“ од „опасната“ граница од 1цм зголемена димензија.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #2936 на: 17 Ноември 2013, 11:49:26 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
За кај тебе 2.3 со 2.3.
toa 2.3 e max natovarena... normala e 2.1

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #2937 на: 17 Ноември 2013, 12:02:47 pm »
2.3 - 3.3 е маx.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #2938 на: 17 Ноември 2013, 12:09:24 pm »
2.3 - 3.3 е маx.
;D ok, ne planirame zaprezna da ja prajme octaviJava

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2939 на: 17 Ноември 2013, 12:15:33 pm »
Ако рачунаме дека грото летни имаат 9-10мм шара, спрема близакон веќе се на „пола пат“ од „опасната“ граница од 1цм зголемена димензија.

Проблемот за кој зборувам се јавува кога димензијата е поголема, а не помала од пропишаната. Нека се намалува од нова до ќељава, тоа не е проблем.