Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1801602 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13395 на: 17 Февруари 2024, 16:30:31 pm »
Мапјах ако ме заебеш ти ќе ги прекопуеш саксиине, да знајш, е и народ тука гледа да сведочат :D

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #13396 на: 17 Февруари 2024, 18:10:53 pm »
Живо ме интересира какви ќе бидат целозонските гуми после две лета на скопски асфалт, на било која кола која се вози секојдневно.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Posle 4ta sezona izvoseni celosezonski gumi na sneg, na vlazen asfalt i na vrel aslfalt, gumata nema znaci na slabost ama bash nikakvi znaci na slabost. Se razbira toa e michelin krosklajmat! Da ne se dvoumish za vakva guma, tek bi mozel da pretpostavam kakva e novata krosklajmat 2.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #13397 на: 17 Февруари 2024, 18:17:42 pm »
Утре ќе ги монтирам летните, доста беше со зимски. Грев ми е шо ја возам последниве неколку дена.

Sent from my iPhone using Tapatalk
jas denes gi smeniv zimskite so letni. Shto bide neka bide. Na plus 15 stepena ne mi se vozi na zmiski gumi.
Inaku ova im e vtora sezona na hankuk rs3. Top si e gumata, da ne recam premium samo shto e potvrda od michelin alpin 4
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13398 на: 18 Февруари 2024, 01:12:43 am »
Во март или една недела пред почеток на март ги монтирам летните. Зимскиве испукале скроз странично иако надворешно имаат добра шара. Возени се на секакви временски услови. Не лизгаат воопшто, дот 2018та.

Отсутен Petkoski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 20
« Одговори #13399 на: 22 Февруари 2024, 14:22:17 pm »
Здраво момци, имам едно прашање. Земав кола која има сензори за притисок на гумите, па ме интересира дали доколку сменам гуми/бандажи си останува сензорот или тој сепак е закачен на гумата која е монтирана? Првпат имам кола со ваква опција па затоа и незнам што и како е. Се работи за возило Цитроен.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 441
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #13400 на: 22 Февруари 2024, 14:46:32 pm »
Здраво момци, имам едно прашање. Земав кола која има сензори за притисок на гумите, па ме интересира дали доколку сменам гуми/бандажи си останува сензорот или тој сепак е закачен на гумата која е монтирана? Првпат имам кола со ваква опција па затоа и незнам што и како е. Се работи за возило Цитроен.

Сензорите се обично на самиот бандаж, обично на вентилот. Ако смениш гума, вентилот останвит. Ако смениш бандаж, или мораш да го префрлиш сензорот од твоите бандажи, или да купиш нов сет сензори за новите бандажи.

Отсутен Petkoski

• Почетник
  • *
« Одговори #13401 на: 22 Февруари 2024, 14:58:03 pm »

Сензорите се обично на самиот бандаж, обично на вентилот. Ако смениш гума, вентилот останвит. Ако смениш бандаж, или мораш да го префрлиш сензорот од твоите бандажи, или да купиш нов сет сензори за новите бандажи.

Значи џабе би купувал нови бандажи кога на секоја промена ќе треба секако да ги вадам гумите од постоечките за да се извади и сензорот. Фала ти.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3907
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #13402 на: 22 Февруари 2024, 15:29:39 pm »

Значи џабе би купувал нови бандажи кога на секоја промена ќе треба секако да ги вадам гумите од постоечките за да се извади и сензорот. Фала ти.
Јас имам Цитроен Ц3. Скоро сум сигурен дека сензорите не се на бандажи, него се работи за "пасивен" систем за пратење на притисок во гуми, преку абс сензорите или како и да иде тоа...

Сменив зимски гуми комплет со други бандажи, не ми дава никаква грешка, и опцијата за калибрација си останува присутна...

Sent from my Xiaomi 13T

Отсутен Petkoski

• Почетник
  • *
« Одговори #13403 на: 22 Февруари 2024, 15:49:07 pm »
Е сега ме ставивте во дилема :D Има ли опција да проверам дали е на самата гума сензорот или преку абс-от оди?

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3907
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #13404 на: 22 Февруари 2024, 15:54:08 pm »
Да ја извадиш гумата од тркало, и да видиш дали на вентилот стои сензорот.

Или читај искуства по странски форуми...

Sent from my Xiaomi 13T

Отсутен FilipVidoevski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #13405 на: 22 Февруари 2024, 15:57:04 pm »
Купени Michelin CrossClimate² од Европа Гуми. Супер беа дечките.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 441
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #13406 на: 22 Февруари 2024, 16:01:34 pm »
Јас имам Цитроен Ц3. Скоро сум сигурен дека сензорите не се на бандажи, него се работи за "пасивен" систем за пратење на притисок во гуми, преку абс сензорите или како и да иде тоа...

Сменив зимски гуми комплет со други бандажи, не ми дава никаква грешка, и опцијата за калибрација си останува присутна...

Sent from my Xiaomi 13T

Го заборавив овој момент, можно е да си во право и системот да е преку ABS сензорот. Во тој случај немаш гајле, вади гуми, бандажи, менувај, прави комбинации, системот си работит.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #13407 на: 22 Февруари 2024, 16:25:59 pm »
Кај мене сензорот е на бандаж, вентилот изгледа поинаку. Можеби по тоа ќе се познае.
Од друга страна зимскиот сет бандажи ми се без сензори, ништо сериозно, само едно светленце на табла не се гаси :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13408 на: 29 Февруари 2024, 20:32:46 pm »
Кога има попуст на зисмките гуми и кои се најдобри и најтивки и најдобри на мраз?
На wishlist имам
  • Goodyear UltraGrip 9+
  • Goodyear UltraGrip Performance 3
  • Continental WinterContact TS870 (overpriced¿)
  • Michelin Alpin 6
  • Hankook Winter I*Cept RS3

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 108
« Одговори #13409 на: 29 Февруари 2024, 22:46:11 pm »
Кога има попуст на зисмките гуми и кои се најдобри и најтивки и најдобри на мраз?
На wishlist имам
  • Goodyear UltraGrip 9+
  • Goodyear UltraGrip Performance 3
  • Continental WinterContact TS870 (overpriced¿)
  • Michelin Alpin 6
  • Hankook Winter I*Cept RS3

Alpine 6