Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1781266 пати)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13380 на: 15 Февруари 2024, 19:38:37 pm »
Татко ми инсистираше на Sava, ама немале соодветна димензија па ги зел Fulda-та како “тука-така“ опција. На тестови сега ја видов и јас дека е подобра, така да би требало да е океј опција за парите :)
Фулда е пар класи подобра од Сава.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2352
« Одговори #13381 на: 16 Февруари 2024, 08:56:02 am »

Со Сава од постарите генерации сум запознат, ама овие поновите ми се непознаница, и така ми улета во видокруг и Фулдата.
Цитат
Муабетот од вулканизерот ко ги стави беше дека биле скоро еквивалент на Sava Intensa HP2.
На tyre rewiew па е подобро рангирана од Славата, така да би испаднало обратно :D

Фулда ги имав во димензија 205/55/16 и само јас поминав со нив накај 50к км за едно 5 сезони, а и пред мене тој ги возел едно 2-3 сезони. Не можам да се пожалам во ниту една ситуација со нив. ГИ сменив зошто беа 2016 година а и веќе скоро на граничник беа, кога сум со семејството не ми се тестира нешто до крајни граници.

Лани кога зимав гуми, сакав пак да одам со Фулда ама викам ајде да ги пробам Сава Интенса ХП2 и ги земав. Поминав некои 7.000 км лани со нив и немам замерка ама сепак е нова гума. Не приметив бука или лошо држење.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
« Одговори #13382 на: 16 Февруари 2024, 09:56:06 am »
фулда кристал возев, така-така полоши беа од матадорот, поарни од сава хп2 зимски. Савата некако ептен лизгаат. Некој спомна дека за на снег беа добри, со 10 цм снег на стража на горе над 65-70 имаш осет дека лебдиш, не дека има некаква подлога под тебе. Што не е лошо за RWD ама очекујв поќе. На дожд многу лошо кочат.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #13383 на: 16 Февруари 2024, 17:13:09 pm »
Фала ви на сите на одговорите, денес ги пазарив Фулда, намонтирано на бандажи и складирани.
 дот 0324, сеуште беа топли ;D
Како и секогаш, одличен прием и услуга во Транзит, у задње време се од кај нив се погоди да се пазари (не само за мене)
За први впечатоци при возење ќе се почека еден месец.

Отсутен FilipVidoevski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #13384 на: 16 Февруари 2024, 17:25:06 pm »
Мислење за Vredestein Quatrac Pro или Pirelli Cinturato AS plus?

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #13385 на: 16 Февруари 2024, 17:32:52 pm »
Живо ме интересира какви ќе бидат целозонските гуми после две лета на скопски асфалт, на било која кола која се вози секојдневно.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #13386 на: 16 Февруари 2024, 18:12:53 pm »
Фала ви на сите на одговорите, денес ги пазарив Фулда, намонтирано на бандажи и складирани.
 дот 0324, сеуште беа топли ;D
Како и секогаш, одличен прием и услуга во Транзит, у задње време се од кај нив се погоди да се пазари (не само за мене)
За први впечатоци при возење ќе се почека еден месец.

porano chesto pazarev od motocentar...ama izgleda im se prepolni kjeseto i pochnaa NULA usluga da imaat a ceni olele mamo. od lani i jas pochnav da si pazaram vo tranzit. i zadovolen sum.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2088
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #13387 на: 16 Февруари 2024, 19:33:33 pm »
Живо ме интересира какви ќе бидат целозонските гуми после две лета на скопски асфалт, на било која кола која се вози секојдневно.

Дунлоп се одлични

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
« Одговори #13388 на: 16 Февруари 2024, 21:09:54 pm »
летни возев на корсулето, на 2,2 напумани топкаа :D
Ваљда универзалните малу по меки се :D

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34098
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13389 на: 17 Февруари 2024, 11:01:25 am »

Немаат гајле. Матадор МП-62 еве ги 7-ма година на Спаркот дали 2 милиметри имаат изгубено. Почнаа малку да се брчкаат ама зимово ги тестирав на Водно на снег и беа океј, не ме изненадија непријатно. Ќе тераат барем уште 3 сезони, ако не го продадам сосе нив.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8695
  • Пичлеме
« Одговори #13390 на: 17 Февруари 2024, 11:42:40 am »
Во неколку наврати си ги пофалил Матадорот.
Истите пред 3 години ги ставив на Пасатот. Уште првата зима не можев да излезам од гаража, на пристапната рампа имаше 4мм снег.
Еднаш возев по неисчистен регионален пат, слој снег, натапкан. Ептен несигурно се осеќав, нестабилно се понашаа, за разлика од претходните евтини зимски Тигар Винтер со кои сум поминал доста сјебани патчиња со снег и делумно подмрзнати. Сум се качувал по планини во лоши услови, дефинитивно сосема подруг филинг со Тигар Винтер :)
За останатите сезони беа сосема океј, прописно истестирани во кривини на Плетвар, истестирани на дожд, на суво, сосема ок просечни гуми.
После некои 35 000 км, меѓу кои возени и на скопски апсфалт на плус 100 степени надвор, немат некои забележливи аномалии, во солидна состојба се.

Заклучок од моето искуство со Матадор МП 62: За дрнкање на суво и влажно време се сосема ок, просечна гума, домаќински да си ја возиш. Немаат гајле од жежок асфалт, барем немаат овие што се 3 години стари. Не се замараш со вулканизери за промена есен/пролет. За на снег, тапа!

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #13391 на: 17 Февруари 2024, 13:13:37 pm »
Тоа е тоа што го кажуваме, кога ќе се испечат на сонце не функционираат на снег.
Исто како и зимските ако се извозатат едно лето, во останати услови ќе се тркалаат ама на снег шипинки.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #13392 на: 17 Февруари 2024, 13:34:37 pm »
Ама па 7 години олсизон возена на врел асфалт...

Еве како изгледа летна гума по 7 години, А така ми изгледале сите летни гуми, вклучително и од i10 со која се поминуваат помалку километри.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8695
  • Пичлеме
« Одговори #13393 на: 17 Февруари 2024, 15:29:19 pm »
Тоа е тоа што го кажуваме, кога ќе се испечат на сонце не функционираат на снег.
Исто како и зимските ако се извозатат едно лето, во останати услови ќе се тркалаат ама на снег шипинки.
Од моето искуство, уште пред да се испечат не ги биваше за на снег, уште одма :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13394 на: 17 Февруари 2024, 16:14:39 pm »
Утре ќе ги монтирам летните, доста беше со зимски. Грев ми е шо ја возам последниве неколку дена.