Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2256989 пати)

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11941 на: 13 Декември 2021, 13:01:29 pm »
Аиии ќути, пу пу пу...

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9181
  • Пичлеме
« Одговори #11942 на: 13 Декември 2021, 13:04:11 pm »
Јас ги возам истите, лани фатив снег во Битола, бев и на рид малку... без некои особени драми.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
« Одговори #11943 на: 13 Декември 2021, 13:25:33 pm »
Големи се шансите ако на тој истиот колега преку ноќ некој му ги промени гумите и да му стави Континентал или Мишелин пак исто да му се понашаат без да забележи дека вози премиум :D Гарант со полна туража тргнува и кочи нагло. На снег сепак треба попретпазливо возење, не можи да очекуваш да држат гумите како на суво. Не викам дека Матадорот се најдобри, но нова зимска гума не можи да биди толку лоша.

Вчера го возев Плетвар со нови Sava Eskimo HP2 гуми (прилично евтин избор во однос на премиум марките) и задна влеча без никаков проблем. Пролизгуваше само кога намерно додавав гас кога немаше коли због заради зимски лудории  :D Пред да го поминам превојот имаше заглавени камиони и полицијава ме застана оти слегуваше друг камион одозгора. Кога ме пуштија, ја ставив прва и тргнав без никакво пролизгување, а снегот на таа лента не беше чистен воопшто.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #11944 на: 13 Декември 2021, 13:29:40 pm »
Савата важат како релативно океј избор, особено за снег. Не се TS870, ама не се ни дно. За Матадор незнам.

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #11945 на: 13 Декември 2021, 13:41:56 pm »
Знам за Савата дека се прилично добри според искуствата на интернетов, затоа и такви купив согласно буџетот. Но еве на Фиестата имам Windforce зимски, кои се 2017 година произведени. Супер искуство имам на секакви подлоги (суво, влажно, снег), а не се нови гумите и се кинезарија. Па од тоа тргнав дека и Матадорот не може да бидат толку лоши. Нормално дека никогаш не се опуштив како со Hankook-oт летни, а и не треба опуштање, не знаеш секогаш на каква подлога ќе наидиш во зима.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11946 на: 13 Декември 2021, 13:54:39 pm »
Со Виндфорс на 10цм снег на автопат Градско - Велес 150 на темпомат со задна влеча. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Silvester

• Редовен
« Одговори #11947 на: 13 Декември 2021, 14:02:18 pm »
@MecheTo познат си по екстремите ти  ;D Јас ги немав тестирано до толку, но ете никогаш не ме изненадиле барем со полесна кола и во 15ка димензија.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11948 на: 13 Декември 2021, 14:04:37 pm »
До Пехчево стигнав на 30цм снег неисчистен,со БМВ 530.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #11949 на: 13 Декември 2021, 15:33:02 pm »
Јас ги возам истите, лани фатив снег во Битола, бев и на рид малку... без некои особени драми.

Ти бате у Битола КО си му ја крадел колата на татко ти немало зимски гуми. Сите биле „све у једном“. Во Бугарија во зимските центри најсмешни се Грците кога ставаат ланци врз зимски гуми на места каде јас со затставата сум дрифтал ќељаици. Не е се во гумите и не ти гарантира никој дека зимска гума ќе те спаси па дури и оние нордискине со „шајќи“. Малце и у умот треба.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
« Одговори #11950 на: 13 Декември 2021, 16:01:11 pm »

Ти бате у Битола КО си му ја крадел колата на татко ти немало зимски гуми. Сите биле „све у једном“. Во Бугарија во зимските центри најсмешни се Грците кога ставаат ланци врз зимски гуми на места каде јас со затставата сум дрифтал ќељаици. Не е се во гумите и не ти гарантира никој дека зимска гума ќе те спаси па дури и оние нордискине со „шајќи“. Малце и у умот треба.
Ама треба и да се согласиме дека зимска е зимска, а целосезонска е целосезонска.
Без ум ниедна не те спасува. Јас со мишелин пилот алпин така фино се иам извртено, ама невнимание.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #11951 на: 13 Декември 2021, 16:02:46 pm »
Апсолутно согласен. Целосезонски возам со согласност.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
« Одговори #11952 на: 13 Декември 2021, 16:26:38 pm »
Незнам дали тука да го оставам видеото или во што ве насмеа денес :D

https://twitter.com/SavaIISavanovic/status/1469969351143010306?s=20
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
« Одговори #11953 на: 13 Декември 2021, 22:33:44 pm »
Decki aj uste ednas da izgnjavam. Shto ne bidna rabota so monovolumen ne bidna...se reshi brat mi da zema tojota rav4 (arno ama so letni gumi za na pat mu ja nudat) e sea kako sekoj NUB ofroadzija i kako meraklija planinar koga veke zema krosover/suv shto i da e chudovo od rav4 mi spomna deka sakal da zeme i gumi shto ne se samo za na pat tuku so koi bi mozel da izleze i nekade vo nekoj taka LESEN BESPAT od tipot na zemjen probien pat so kalishta i slichno. dimenzijata e 225/65-r17 i edinstveni gumi sto gi ima najdeno do sega se toyo open country at plus vo motocentar...

e sega niti gi znae shto vera se tie niti kakvi se vo smisla celosezonski/zimski/letni (po google gi dava i kako celosezonski i kako letni) dobri se za na asfalten pat/sneg/suvo/kal? druga nekoja marka da preporacate od ona shto e dostapno kaj nas vo "nashata drzava"?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #11954 на: 13 Декември 2021, 22:48:20 pm »
BF Goodrich All-Terrain T/A, General Grabber AT, Yokohama Geolandar A/T, мислам за овие имаме официјални импортери. И Toyo Open Country си е легендарна гума, без промашај исто.

Само, да знае братот, не се тие гуми нај-нај за влажно и за магистрални патишта. Американците ги обожаваат зошто масивни им се патиштата, ама за кај нас треба да си свесен за компромисите што ќе треба да ги трпиш и промените во стилот на возење што ќе треба да ги направиш.

Ако сака да му проаѓаат и како зимски во Македонија, треба да си пази на планината три врвови и снегулка внатре. :)