Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1750206 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10680 на: 04 Октомври 2020, 07:58:01 am »
That.

Не е грешка. Имаат разлика во Индекс на носивост и Брзински индекс. Не е истата гума.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #10681 на: 04 Октомври 2020, 15:23:31 pm »
Дали некој ја имал оваа гума на кола (за Мишелин Crossclimate мислам), колку км (или години) може да се вози пред да ги изгуби својствата? Ова ме интересира онака за во иднина, сега со Сеникот сум опремен со 2 посебни сета бандажи и гуми и таман ќе ми траат додека ја имам колата (здравје уште 2 години), ама дали веќе стареам и се помалку ми се замара тоа со 2 сета, после темелно чистење на сетот што треба да се складира, сега па и имам кај да ги складирам ама за во иднина не знам.....колку и да е подобро да се има 2 посебни сета, тоа знам

Батали ја Crossclimate. Лоша летна гума, лоша зимска гума, за пензионери.
Еве сега за 10 дена одам у пензија.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 347
« Одговори #10682 на: 05 Октомври 2020, 23:23:51 pm »
Препорака за квалитетна зимска гума?
Димензии 225/45/17

Од онлајн ривјуа што гледав конти тс860 ги препорачуваат. Искуство со нив, некој?

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10683 на: 06 Октомври 2020, 07:52:15 am »
конти тс860 ги препорачуваат. Искуство со нив, некој?
Германска работа, најдобри ама и најскапи.
Ако сакаш скоро најдобри а троа поефтини гледај BFGoodrich G-Force Winter 2

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1213
« Одговори #10684 на: 07 Октомври 2020, 13:31:28 pm »
Дечки, значи нешто ова run flat tyres,  или обични гуми се како сите? Само ради димензиите?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #10685 на: 07 Октомври 2020, 13:33:09 pm »

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
  • Pixel Perfect.
« Одговори #10686 на: 07 Октомври 2020, 15:24:20 pm »
Дечки, значи нешто ова run flat tyres,  или обични гуми се како сите? Само ради димензиите?
Бегај од RFT гуми ако не сакаш да ги осеќаш сите дупки. Овие гуми не се наменети за балкански асфалт, оти нели дупка на секој чекор.
Ако си горе во ЕУ пробај ги, ама досега шо сум читал по форуми, специфично за BMW, скоро сите ги менуваат за нормални гуми, пред сѐ заради комфорот.
Намената им е за луксузните коли кои немаат простор за резерва. Поарно ќе стаам челичен бандаж со резерва во багажник, отколку да ги осеќам сите дупки.

Отсутен Bauer

• Редовен
« Одговори #10687 на: 07 Октомври 2020, 16:25:30 pm »
Бегај од RFT гуми ако не сакаш да ги осеќаш сите дупки. Овие гуми не се наменети за балкански асфалт, оти нели дупка на секој чекор.
Ако си горе во ЕУ пробај ги, ама досега шо сум читал по форуми, специфично за BMW, скоро сите ги менуваат за нормални гуми, пред сѐ заради комфорот.
Намената им е за луксузните коли кои немаат простор за резерва. Поарно ќе стаам челичен бандаж со резерва во багажник, отколку да ги осеќам сите дупки.
Веќе ги возам една година на половен w204.5 донесен од германија

И, да,  нема место НИТУ  за тенка гума под багажот.

Прашањето ми беше дали кога ќе менувам гуми треба да барам такви или само по димензија да си барам?

Пред некој ден најдов тенка гума и таа не пасираше

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
  • Pixel Perfect.
« Одговори #10688 на: 07 Октомври 2020, 16:37:43 pm »
Прашањето ми беше дали кога ќе менувам гуми треба да барам такви или само по димензија да си барам?
Префрли се на нормални гуми и барај си по димензија, не се замарај со RFT.

Отсутен Bauer

• Редовен
« Одговори #10689 на: 07 Октомври 2020, 20:44:50 pm »
А шо има врска со немање резервна рфт?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17452
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #10690 на: 07 Октомври 2020, 23:23:38 pm »
А шо има врска со немање резервна рфт?

RFT се дизајнирани да те однесат до најблискиот сервис кој ќе ги залепи/закрпи и напумпа, без да ти треба резервна гума.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1032
« Одговори #10691 на: 08 Октомври 2020, 03:07:13 am »
Јас користам Nexen n`priz 4S мислам дека се викаа, за у зима. За да задоволат закон да не мора зимска гума  и ланци да имаш, ОК се. За перформанси како да ти кажам... Веројатно клипов најбоље кажува: https://youtu.be/w-YDV6vC2qo?t=4

Симо, сагата за гуми уште продолжува, чекам залиха во мотоцентар :)
Што би рекол вака од искуство со 4 сезонски, ограничен буџет (немам за 2 пара зимски и летни) за цела година подобро зимски или 4 сезонски, со тоа што накај викендица 1 месец во годината има снег по патот (Козјак), со тоа што со вакви топли 3.5 годишни времиња зимските ќе бидат катастрофа и после 1 лето ќе ги пре..ам на топло.
Би земал средна класа како Клебер, БФ Гудриџ итн...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2325
« Одговори #10692 на: 08 Октомври 2020, 08:47:56 am »
@deksa Мислам дека целосезонски ти се подобра опција, зимските преку лето ќе се направат пекмез (побрзо ќе ги изгубат својствата). Јас кога барав целосезонски за Пунтото на татко ми, изборот го сведов на Матадор (овие беа земени поради буџетот) и Аполо (од Европа гуми, јас бев за овие, имам прочитано многу позитивни критики). Побарај понуда за овие Аполо а гледам и Vredestein добро котираат на тестови, кога веќе ќе ги контактираш од Европа гуми
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #10693 на: 08 Октомври 2020, 11:40:33 am »
Јас користам Nexen n`priz 4S мислам дека се викаа, за у зима. За да задоволат закон да не мора зимска гума  и ланци да имаш, ОК се. За перформанси како да ти кажам... Веројатно клипов најбоље кажува: https://youtu.be/w-YDV6vC2qo?t=4

Симо, сагата за гуми уште продолжува, чекам залиха во мотоцентар :)
Што би рекол вака од искуство со 4 сезонски, ограничен буџет (немам за 2 пара зимски и летни) за цела година подобро зимски или 4 сезонски, со тоа што накај викендица 1 месец во годината има снег по патот (Козјак), со тоа што со вакви топли 3.5 годишни времиња зимските ќе бидат катастрофа и после 1 лето ќе ги пре..ам на топло.
Би земал средна класа како Клебер, БФ Гудриџ итн...

Ако е толку зорт, земи  4с гуми кои се претежно ориентирани кон зимски услови. GoodYear Vector 4Seasons ми се мотаат у глава како зимско-ориентирани. Нема да се уништат за 1 лето, ќе потраат 2-3 години сигурно. Перформансите во лето ќе бидат послаби од летно-ориентирани 4с (Michelin CrossClimate), ама во зима поверојатно дека нема да те изневерат до викендица.

GoodYear и Michelin само како пример ги наведов, ти во твојот ценовен ранг избери си нешто што е повеќе зимско-ориентирано...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1352
« Одговори #10694 на: 10 Октомври 2020, 21:52:56 pm »
Сериозно reifendirekt шипа до македонија или?
https://www.tires-online.mk/continental-ecocontact-6-155-70-r13-75t--37027