Автор Тема: Toyota Prius - возел ли некој?  (Прочитано 10243 пати)

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
Одг: Toyota Prius - возел ли некој?
« Одговори #15 на: 24 Мај 2012, 19:36:12 pm »
Има во кисела вода приус,мене лично не ми се свиѓа.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11734
  • Архитект
« Одговори #16 на: 24 Мај 2012, 19:48:03 pm »
A be covekot moze da si ja puni doma na steker. Baska ako e od ramkovnite oni NE PLAKJAAT ZA STRUJA (alal da im e sekoja cest) i ke si vozat BEZ PARI. E toa e ubavina. 30Km na baterii koi dava besplatno vozenje :) - Sekako strujata e avanta za nekoi.

Како ќе го полни на штекер дома жити се? Те молам дај ми линк.

Хм, ОК тогаш значи морам да внимавам на батеријата. Ќе прашам кај нас во Тојота за цена пред да размишњам понатаму.

Интересна ми е за набавка зашто за десетина илјади евра има 4 години старо возило со 50.000 км. Е сега да се прерачунам па да видам како ќе испадне.

Благодарам многу на одговорите.

Плус кај нас овој модел го нема ни во Тојота, прашање е дали може да се увезе, ако може колку ќе чини?

Со буџет од 10.000 евра и тие спецификации (4 години старо возило со 50.000 км) имаш МНОГУ тојоти да бираш. Зошто пријус? те бендисува изгледот, поради екологија, потрошувачка или сакаш ретка кола?

Зошто да нема кај нас во Тојота вакви?
Приус одамна се продава во Мк од првиот модел па се до овај актуелниот.
Од последната генерација има на паркингот до мојата зграда.

Гокица, што ќе ти е ваква ретардирана кола? Реално потрошувачката нема да биди мала во град. Затоа што моторот освен што троши бензин има задача да ги полни батериите. Тоа испаѓа како да се возиш со 2 клими уклучени. Немаме ние флуентност во сообраќајот за да функционира Приусот. Можеби во Токио или Некаде во Холандија. Кај нас тешко.
За тие пари имаш доста подобри возила. За 10.000€ имаш Хонда 2.2 дизел 150 коњи, 2006 -2007. Тоа ти е 100 пати подобар избор.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #17 на: 24 Мај 2012, 19:54:46 pm »
Da ama Prius e revolucionerno vozilo. Odlicno e ama da moze da si go puni doma ili na drzavna struja :)

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #18 на: 24 Мај 2012, 20:06:01 pm »
За 10.000 евра има огромен избор ама ете оваа бе бендиса. Инаку не би земал никакво друго возило на старо. Ако не ја земам неа тогаш или чувам јарис или идам на Сеат Леон.
objects in the mirror are disappearing...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #19 на: 24 Мај 2012, 20:07:13 pm »
Кога живеев во Америка во 2008 возев малку Тојота Camry Hybrid. Сигурно имаше појак мотор од приусот а батеријата најверојатно е иста. Мене лично ми се допадна од аспект на бесшумноста кога возиш полека и секогаш ти покажува колку батерија користиш и колку мотор..

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #20 на: 24 Мај 2012, 20:09:43 pm »
A be vlatko od Ameirka li dojde vo EU. Pa USA e milioni miliardi pati podobro i povekje cash se vadi i podobar zivot ima tamu.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29589
    • CARclub.mk
« Одговори #21 на: 24 Мај 2012, 20:13:53 pm »
Па што мајката бараш во Африка, ако во Америка е толку убаво? Што не отидеш и ти во land of the free, home of the brave?

Еее.. Бугар, роден во Македонија, работи во Африка, сонува за Америка.. Што ти е глобализација..

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #22 на: 24 Мај 2012, 20:15:27 pm »
и на мене ми рече дека сум се заебал што сум излегол од воена зона ..

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #23 на: 24 Мај 2012, 20:16:54 pm »
E Tommy ama tamu bace tecat paricki a ne kapat. Toa e golema prednost. Vo EU ni pari ni sigurnost.

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #24 на: 24 Мај 2012, 20:18:04 pm »
Ќути арно што не сум во Европа.
objects in the mirror are disappearing...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6436
« Одговори #25 на: 24 Мај 2012, 20:36:36 pm »
A be vlatko od Ameirka li dojde vo EU. Pa USA e milioni miliardi pati podobro i povekje cash se vadi i podobar zivot ima tamu.
Извини ама што има врска тоа што го напишав со каде е подобро да се живее?!?! Понекогаш темиве ептен ги насочуваш во погрешна насока

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #26 на: 24 Мај 2012, 20:37:49 pm »
Еве го моето возење. Просрчај малку.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,1764.0.html

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #27 на: 24 Мај 2012, 20:48:02 pm »
Bravo Deni impresivno. No cenata od 26000 eur hm... Kolku treba da se vozi da se isplati. Malce ekonomski slabo isplatlivo. Da na zapad. Parking ne se plakja za elektricni vozila, ne se plakja danok i red drugi povlastici kako i mnogu nisko osiguruvanje. A kaj nas isto ti e dali registriras Prius ili stara kola od 1969 godina... Nikakvi beneficii. Za zal ne gi opravduva vlozenite pari. Premnogu e. Nissan Leaf na primer e najdobroto ili pak Chevy Volt. Vo Grcija isto nemas beneficii ama zatoa Bugarija vodi (ne se plakja parking so elektricno vozilo, ne se plakja godisen danok vo opstinata)... A nie zadnja rupa na sviraloto.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #28 на: 24 Мај 2012, 20:49:26 pm »
Дали има Пријус или не во Тојота МК не знам - на веб страната нема никаква понуда ниту инфо.

Бугар, дај бе престани да тропаш глупости, ќе ја полнел на штекер дома за безпари. Нема штекер колава, самата ги полни батериите кога ја возиш на бензин. Затоа ТРОШИ комбинирано меѓу 5-6 литри на 100 КМ! Тоа е вистината за Приус. И не постојат поефтини батерии во Кина, Тојота исклучиво ги прави и ОГРОМЕН процес, од Канада, преку Европа до Азија едно производство на овие специфични батерии, не се акумулатори обични.

Приус е измама на векот кога станува збор за зелени, штедливи автомобили, ниту е зелен ниту е штедлив. Само батериите да се направат или уништат се загадува повеќе него да се вози еден џип 10 години.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #29 на: 24 Мај 2012, 20:55:05 pm »
Nema nisto nevozmozno. Proguglaj pa ke vidis.  Baterii GARANT ke najdes vo Kina kolku sakas i kakvi sakas. Taka da garant ke se poeftini. Idi i proveri po sajtovi pa ke vidis.

Za stedlivosta ne znam kako e a deka e pozelen od bilo koj toa ne mozes da reces deka ne e koga e oficijalno vo EU ima beneficii koga se kupuva takva kola.

Zasto da ne se vidi Nissan Leaf ili Chevrolet Volt ???? Moze sega cenata e padnata poradi krizata.