Автор Тема: Toyota Prius - возел ли некој?  (Прочитано 10245 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11734
  • Архитект
Одг: Toyota Prius - возел ли некој?
« Одговори #30 на: 24 Мај 2012, 21:05:03 pm »
A be vlatko od Ameirka li dojde vo EU. Pa USA e milioni miliardi pati podobro i povekje cash se vadi i podobar zivot ima tamu.
Извини ама што има врска тоа што го напишав со каде е подобро да се живее?!?! Понекогаш темиве ептен ги насочуваш во погрешна насока
Понекогаш??
Мислиш во сите теми и сакаде?

Бугар, дај ОЛАБАВИ АМАН!!

Дали има Пријус или не во Тојота МК не знам - на веб страната нема никаква понуда ниту инфо.

Бугар, дај бе престани да тропаш глупости, ќе ја полнел на штекер дома за безпари. Нема штекер колава, самата ги полни батериите кога ја возиш на бензин. Затоа ТРОШИ комбинирано меѓу 5-6 литри на 100 КМ! Тоа е вистината за Приус. И не постојат поефтини батерии во Кина, Тојота исклучиво ги прави и ОГРОМЕН процес, од Канада, преку Европа до Азија едно производство на овие специфични батерии, не се акумулатори обични.

Приус е измама на векот кога станува збор за зелени, штедливи автомобили, ниту е зелен ниту е штедлив. Само батериите да се направат или уништат се загадува повеќе него да се вози еден џип 10 години.

http://www.toyota.com.mk/article/prius/

???

Незнам кај си гледал, ама обично се наоѓа кај што се возилата.

http://www.toyota.com.mk/vozila/koristeni/

Еве има еден и на старо 9500€ е.

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #31 на: 24 Мај 2012, 22:01:41 pm »
Еве го моето возење. Просрчај малку.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,1764.0.html

Интересно. Секоја чест.

Инаку би рекол дека има коли за чалам и мерак и коли само за мерак. Ваљда оваа е од оние вторите. Дека не се исплати нова до некаде се сложувам ама на старо сепак може да изгледа поволно со оглед на фактот што кај нас се продаваат по цена иста како и во немачка.

Да видиме со батеријава шо ќе бидне и потоа ќе падне одлука.

Данке еврибади.
objects in the mirror are disappearing...

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7055
« Одговори #32 на: 25 Мај 2012, 09:22:58 am »
Чисто само едно мислење, да купиш хибрид на старо а со тоа и да си ставиш трн во здрава нога, а зошто?
Потрошувачката е како на 1,4 Д4-Д, купи си нова корола (на старо) 1,4 дизел и си завршил работа, ни да му ја мислиш за батерии па 1.300 електроники.

Ако збориме еколошки, како што веќе рековте далеку е од зелен...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #33 на: 25 Мај 2012, 09:30:15 am »
D4-D ako vekje se zema odi na opcija ako seuste nudat so 2.0D4-D em pogolem motor no ne trosi mnogu a odi mnogu povekje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #34 на: 25 Мај 2012, 09:33:48 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #35 на: 25 Мај 2012, 09:36:11 am »
Поштовање!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #36 на: 25 Мај 2012, 09:39:59 am »
Јас не би се размислувал ниту еден момент!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
« Одговори #37 на: 25 Мај 2012, 10:34:21 am »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #38 на: 25 Мај 2012, 10:46:15 am »
Заклучокот важи и покрај поголемата потрошувачка на Приусот. Не е битно што, туку како го возиш.
Ако го цепаш приусот до лимит, на стаза - ај што не е наменет за на стаза, ама и не го искориствува електричниот погон воопшто, туку само претставува терет во таква ситуација, има да потроши бајаги повеќе од „атлетски граден“ M3, кој се тркала ноншалантно пратејки го приусот кој се мачи со сета (бензинска) сила да стигне некаде.
Нека ги тестираат двете коли во една убава конџешчн зоун во Лондон, да ги видам кој каов маилиџ пер галон ќе извади.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #39 на: 25 Мај 2012, 10:49:55 am »
Ок, јасно е тоа. Како што и пишав во тестот - си бара стил на возење кој е релаксиран. Многу луѓе ја газат, и не се доловува ефектот на хибрид. А со Б модот ќе понуди и неверојатна економија.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #40 на: 27 Мај 2012, 23:35:56 pm »
Гокица, батали хибрид со атмосферски бензинец и земи си турбо-дизелче. Помала почетна инвестиција, поекономично возење, неспоредливо помоќно возило и на крај многу полесно ќе го продадеш.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен KRISS

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 197
« Одговори #41 на: 30 Мај 2012, 00:22:53 am »
Jas imam vozeno i me vozele vo Prius !
Prv pat koga se vozev bev iznenaden od vnatresnosta i moknosta koja ja ima koga ke se vkluci benzinskiot motor
Ekonomicen e kaga go gazis do limit i stedis za razlika od klasicen motor (potrosuvacka ne mu pamtam odamna bese)
Edno nesto mene najveke mi smetase bese mnogu stegnatata amortizacija, pogotovo za nis Skopskive nivi od ulici ne mi se sviga, Komfor voopsto kako da nema

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #42 на: 13 Август 2012, 01:38:14 am »
За да не останам должен еден апдејт.

Приусот е фантастичен во секој поглед. До сега ваков мерак возило не ми направило. Неверојатно тивко. Се слуша само кога нагазува човек на гас за да постигне повисока брзина нагло.

До 40км на час работи на батерија. На отворен пат со брзина од 110-120 км/ч во еко мод потрошувачката е 4.7 литри на 100 километри. Во град допрва треба да мерам но очекувам многу ниска потрошувачка.

Од директна споредба седнување од едно во друго возило и обратно можам да потврдам дека во однос на АУДИ А4 (2012) е покомотен. Задната клупа е посебно далеку попространа.

Во иднина ќе постирам апдејти со понатамошно искуство. Сега за сега ќе кажам дека Приус е посебно доживување на софистицираност кое секој кој има можност треба да си го дозволи.

Ви благодарам на сите за советите.
objects in the mirror are disappearing...