Автор Тема: Toyota Prius - возел ли некој?  (Прочитано 10250 пати)

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
Toyota Prius - возел ли некој?
« на: 24 Мај 2012, 17:12:46 pm »
Сум со ниет да пазарам еден Приус. Дали има некој кој има искуство да пише збор два. Што мислите за возилово воопшто?
objects in the mirror are disappearing...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Toyota Prius - возел ли некој?
« Одговори #1 на: 24 Мај 2012, 17:13:57 pm »
Bas me zanima kolku trosi toa cudo na tehnikata :) Kompjuter na trkala.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #2 на: 24 Мај 2012, 17:18:00 pm »
Сум возел Пријус и Акорд (исто хибрид со батерии)

Воопшто не е зелен како што се мисли, повеќе загадуваат батериите кога ќе се фрлат и да се направат него ТАМче од 1955.

Скапи батерии а немаш некоја голема заштеда во гориво на отворено. Исто троши како и обична кола, низ град има разлика бидејќи тогаш батериите работат. Ама сепак.

Реална комбинирана потрошувачка оди некаде 5.5 литри. Помалку не. Не знам колку е сервис за него само знам дека батериите се ИЗГОР скапи.

Која е цената нов за Пријусот или на старо го бараш? За тие пари имаш солидни возила со слична потрошувачка.

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 24 Мај 2012, 17:30:30 pm »
Благодарам на одговорот. Говорам за набавка на старо. Дали батеријата има сличен век на треање со акумулатор?

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 24 Мај 2012, 17:54:36 pm »
Не, има подолг век, во Америка батеријата има 8 или 10 години гаранција, ама кај нас не знам како е и дали воопшто ги имаат. Инаку нова батерија би била околу 2500, 3000 евра во Америка, кај нас рачунај можеби и повеќе плус гњаважа да се донесе...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5 на: 24 Мај 2012, 17:55:08 pm »
Батерија поскупа од мотор. Невероватно.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 24 Мај 2012, 17:58:22 pm »
Батерија поскупа од мотор. Невероватно.

И тоа само БАТЕРИЈАТА е 2/3 илјади евра, плус има други компонентни хибридниот систем...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #7 на: 24 Мај 2012, 18:09:04 pm »
Od Kina da ja naracas poeftino ke te fati. Inace ne e los prius ama ne veruvam 5.5 da trosi. Toa e ogromna potrosnja !

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8 на: 24 Мај 2012, 18:09:58 pm »
Али увек постои фактот Tојота = ријалибилити

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
« Одговори #9 на: 24 Мај 2012, 18:15:30 pm »
Хм, ОК тогаш значи морам да внимавам на батеријата. Ќе прашам кај нас во Тојота за цена пред да размишњам понатаму.

Интересна ми е за набавка зашто за десетина илјади евра има 4 години старо возило со 50.000 км. Е сега да се прерачунам па да видам како ќе испадне.

Благодарам многу на одговорите.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #10 на: 24 Мај 2012, 18:16:00 pm »
Od Kina da ja naracas poeftino ke te fati. Inace ne e los prius ama ne veruvam 5.5 da trosi. Toa e ogromna potrosnja !

Е нема Тојота батерија во Кина

А колку мислиш дека троши? Еве увери се сам

http://www.fuelly.com/car/toyota/prius

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #11 на: 24 Мај 2012, 18:16:45 pm »
gokica, што те привлекува кај колава, економијата, дизајнот или различноста ?

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
« Одговори #12 на: 24 Мај 2012, 18:18:17 pm »
Хм, ОК тогаш значи морам да внимавам на батеријата. Ќе прашам кај нас во Тојота за цена пред да размишњам понатаму.

Интересна ми е за набавка зашто за десетина илјади евра има 4 години старо возило со 50.000 км. Е сега да се прерачунам па да видам како ќе испадне.

Благодарам многу на одговорите.

Плус кај нас овој модел го нема ни во Тојота, прашање е дали може да се увезе, ако може колку ќе чини?

Со буџет од 10.000 евра и тие спецификации (4 години старо возило со 50.000 км) имаш МНОГУ тојоти да бираш. Зошто пријус? те бендисува изгледот, поради екологија, потрошувачка или сакаш ретка кола?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #13 на: 24 Мај 2012, 18:41:24 pm »
Mislam deka e odlicen izbor. Kako da se postigne pogolema avtonomija na vozenje so baterija. Veruvam deka bateriite traat minimum 2000-3000 ciklusa sto e dosta vreme.

Отсутен gokica

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 24 Мај 2012, 19:27:18 pm »
Внатрешноста и шалттаблата се ОК и е пространа (освен гепекот кој е осакатен заради батеријата ама не е страшно). Всушност децава мои многу ја бендисаа па и тоа ме натера да мењам јарис а и ми се допаѓа зашто е поретка кај нас. Во МК нема традиција за вакви возила зашто се скапи.

Најчесто возам во град па така си мислев и дека ќе ми биде исплатлива инвестиција. Инаку колку што добив информации батеријата не се полни од штекер туку само со возење при што до одредена брзина вози само на батерија а над тоа вклучува само бензин. Сепак станува збор за слаба машина од 118 коњи па си викам дека не може којзнае колку да троши реално.