Автор Тема: Камп приколки, еуро куки и такве ствари  (Прочитано 38577 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Одг: Камп приколки, еуро куки и такве ствари
« Одговори #15 на: 21 Мај 2012, 11:32:42 am »
Некако последнава реченица ми е оксиморонска. Јас обично плаќам да не се замарам со расклопливи туш кабини, имало сонце немало сонце, поставување генератори и инвертори итн... Ако тебе тоа не ти е замарање на одмор, секоја чест на уштедата. BTW, кампирање на диво веќе скоро секаде е казниво.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #16 на: 21 Мај 2012, 11:38:22 am »
Pa ne znam. Mene toa ne mi e zamaranje. Sve bi si napravil ready to go. I uzivaj. Baska od kaj si siguren deka e zabraneto divoto kampiranje. Sum kampiral na divo porano. I nisto. Duri i policija mi dosla vo Grcija i sekako sme se razbrale ko lugje. Se e do razbiranje be. Kako ke se postavis. Ako si aroganten i da ne e zabraneto ODMA ke stane i ke go jades.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #17 на: 21 Мај 2012, 11:44:52 am »
Please note that camping out on beaches and other rural areas in Greece is highly forbidden, and there could be heavy fines to pay if caught camping illegally. For your own safety and peace of mind, it is best to find a campsite, offering proper facilities.

http://www.aroundgreece.com/holidays-greece/camping-in-greece.php

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #18 на: 21 Мај 2012, 12:05:45 pm »
Во врска со темава, ме интересира што се случува со ЕСП-то кога монтираш афтрмаркет кука?
Доколку возилото е фабрички опремено со ЕСП и со кука, ЕСП-то препознава кога имаш закачено приколка и различно реагира него ли кога немаш приколка. Дали може да има проблем што кај афтрмаркет куката, ЕСП-то, претпоставувам, нема да препознава тежина и може да направи проблем во критична ситуација?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #19 на: 21 Мај 2012, 12:08:27 pm »
Нема да  направи проблем.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #20 на: 21 Мај 2012, 12:08:56 pm »
Образложение?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #21 на: 21 Мај 2012, 12:11:59 pm »
ЕСП ќе си ја спречи колата да пролизга и ќе ја подисправи. Системот се адаптира на колата во секој момент, без разлика дали има 1 тон, 2тона, 5 тона товар, или проколица. Ја чита и реагира на моменталната ситуација секогаш.

Во критична ситуација (до толку ако дојде) приколката ќе се преврти, пред да излезе проблем со ЕСП...

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10948
  • 430i
« Одговори #22 на: 21 Мај 2012, 12:14:20 pm »
Kampiranje najubavo e na nekoi divi mesta. Ama sepak treba da si "self sustained". Eden den vo plan mi e da si nabavam i malo agregatce (ili da si napravam), koe ke puni akumulatori od kola + inverter 220V, 1000W, mala rasklopliva tus kabina, prenosliv rezervoar za voda, solarni paneli za struja, mini sporetce na plin i dzak na ledja.. Feelingot e jak posebno na divi plazi. Em ne plakjas em ne se zamaras.

Извинете за ОТ ама се согласувам со Бугар

;D

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #23 на: 21 Мај 2012, 12:16:05 pm »
ЕСП ќе си ја спречи колата да пролизга и ќе ја подисправи. Системот се адаптира на колата во секој момент, без разлика дали има 1 тон, 2тона, 5 тона товар, или проколица. Ја чита и реагира на моменталната ситуација секогаш.

Во критична ситуација (до толку ако дојде) приколката ќе се преврти, пред да излезе проблем со ЕСП...

А зошто тогаш ЕСП-то има различен сетап за со и без приколка, кога куката е фабрички вградена?

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1301
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #24 на: 21 Мај 2012, 12:23:54 pm »
ЕСП-то нема различен сетап, различнста е само за пријавување на дополнителната електрична инсталација.

Што се однесува до кампирање, тоа веќе не е поевтино како порано, можеби е и поскапо бидејки да купиш приколка и цела придружна опрема кошта ѓавол ипол. Но кампот е сосема друга димензија и приказна, особено оние малку или воопшто неурбанизираните. Дефинитвно не би одел у камп кој има парцели, и со комшијата користите исти колец бидејки сте ко сардини напикани.
Диви места сеуште има, и тие се најубавите по правило. Филнгот на див камп не се опишува, кога навечер ке се напиеш пивце од фрижидер кој работи на плин, а струја имаш од соларна келија, и инвертер. Дешаванките се неописиви, коа ќе се лучи некој смешен проблем, а сите идат да го решаваат :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #25 на: 21 Мај 2012, 12:25:03 pm »
Најверојатно мислиш на Т-ЕСП кој е надградба на постоечкото ЕСП. Тоа вклучува додатни сензори за стабилизирање на самата приколка.

http://www.towbarexpress.co.uk/esp.html

Иако се вика слично со ЕСП, и ги користи постоечките системи. Сосема друга му е функцијата. Се занимава со занишување на приколката и тоа не е иссталирани на сите возила со кука, туку на оние кои имаат Трејлер стабиилити програм.

Ако сметаш дека не ти треба ЕСП при влечење, и да ја направиш попредвидлива колата за реагирање - може да се исклучи ЕСПто... Не е толку страшно да се вози без ЕСП - кое најверојатно никогаш и не се уклучило.  ;D

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #26 на: 21 Мај 2012, 12:28:11 pm »
ЕСП-то нема различен сетап, различнста е само за пријавување на дополнителната електрична инсталација.

ЕСП-то ИМА различен сетап, бидејќи токму тоа го пишува во Упатството за користење на возилото, со напомена дека тоа се однесува само на возила со фабрички вградена кука со целосна инсталација.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #27 на: 21 Мај 2012, 12:31:44 pm »
Најверојатно мислиш на Т-ЕСП кој е надградба на постоечкото ЕСП. Тоа вклучува додатни сензори за стабилизирање на самата приколка.

http://www.towbarexpress.co.uk/esp.html

Иако се вика слично со ЕСП, и ги користи постоечките системи. Сосема друга му е функцијата. Се занимава со занишување на приколката и тоа не е иссталирани на сите возила со кука, туку на оние кои имаат Трејлер стабиилити програм.

Ако сметаш дека не ти треба ЕСП при влечење, и да ја направиш попредвидлива колата за реагирање - може да се исклучи ЕСПто... Не е толку страшно да се вози без ЕСП - кое најверојатно никогаш и не се уклучило.  ;D

Муабетот е дали ќе бидам лишен од некој безбедносен систем доколку куката не е фабрички вградена, не дека сакам да возам без ЕСП. Како и да е, ова објаснување држи вода... Фала  ;)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #28 на: 21 Мај 2012, 12:56:41 pm »
Мене ме интересира дали паркинг сензорите ќе реагираат на куката.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #29 на: 21 Мај 2012, 12:58:13 pm »
Прашање е дали се потребни паркинг сензори кога имаш кука.