Автор Тема: Студентски домови vs. цимерство во стан - препораки, совети  (Прочитано 11752 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Минцање, метросексуализирање остај за покасно!
Бапни се у Стив и учи и к**цај брат, слушај паталец  ;D

Уствари пробај едната варијанта со Стив па после оди у стан, сам ке процениш  8)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Во стив не примаат без папучи.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Во Стив на боксерки и маринки  :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
NAJVAZNO:Mnogu vnimatelno odberi cimeri,i ubavo najotvoreno razgovarajte koj sto saka,sto mu smeta
                 Ne znaci deka ako ste bile najdobri drugar 10godini so nekoj, deka ke bidete i dobri cimeri.

Ова ми го кажуваат буквално СИТЕ што ги прашав за совет. Првичната замисла ни беше тројцата другари да си фатиме стан и да тераме колку што може. Гледам полека и тие се сепарираат, а зошто ја сум лимун табиет и не можам со кого било да се поднесам, ме тера паметот накај студентски.

@deanMKD

Првично заминувам во Скопје за да учам и да имам црно на бело дека државата ме прогласила за работоспособен. Журките и харемите се на второ место, зошто ако нив ги стаам на прво, ќе завршам на автобуска чекајќи некој да ме најми да му истоварам камион за ситни пари, или па да служам мамини и татини мази во кафиќ.

@Carpathian Lord

Варијантава 2 ме заинтригира, ќе мора да ја разгледам посериозно.
Во поглед на студентскиот, Стив Наумов го фалат многу, но било тешко да се влезе таму. Татко ми обезбедил као демек „врски“ за влез ако се одлучам.

@SaleSk

И сине би тата, и сине би :D Само што тука малограѓанството гостиварско стапува на сцена: леле ќерка ти со машко цимерка е, прљава е дроља е, кој ќе ја земе таква кога ќе и дојде време за мажење.

Е сеа, имам другарче што си има стан во Аеродром кај Бисер. Би седел со него, ама далечината од факултетот ме одвраќа од идејата. Станот им е супер, топ среден и наместен, само што се тројца, и ја четворица. На ФОН студираат и многу мал дел од времето им поминува во учење, па памет ќе ми извадат :D
Сепак благодарам на советите и времето одвоено да ми помогнете. Прочитав корисни муабети :)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
Стан. Ќе гледам да ти најдам кај мене во зграда. тие се со две соби плус кујна плус вц. Пред 10 години беа 150 евра за цел стан, делено со двајца најубаво. Сега не знам колку одат. Ќе треба да прашам.

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Одг: Студентски домови vs. цимерство во стан -
« Одговори #21 на: 15 Мај 2012, 00:03:04 am »
Стан со цимери!! Никако во студенски.

Првен си одбираш цимери некој шо мислиш дека можиш да живејш со нив. Е сега ако не се погодувате секогаш можиш да избериш друг стан или други цимери. Тие не ти се дадени од “господ“ па да не можиш да ги смениш.

Цените на станови варираат многуу. Можеби некој ќе ти кажува дека се скапи, некој евтини, ама реално е дека има секакви и дека можиш да се ценкаш. Ако студираш на КГФ највероватно повеќе ти се исплати да бараш стан накај аеродром. Во центар џабе ќе плаќаш само огромна кирија.

Јас било каде да имам работа во Ск, стално го избирам Тафталиџе/Карпош/Влае/Козле........ Најдобри населби за живеење во Ск. КРАЈ!

Најбитна работа за која си дојден во Ск, ти е факултетот. Се друго е споредно. Ако сакаш да се журкаш и ако сакаш да си поминуваш лудо, незнам некој да го вратиле од некој Дом, дека не становал таму. Кога сакаш можиш да одиш на поседок таму, без проблем.
Во дом освен секојдневните журки и нон стоп бучава имаш гратис лоша хигиена, делење вц со уште 50 други луѓе и гратис цимер/и шо ќе ги видиш прв пат во животот.
Е сега дали е подобро да одбериш некој другар, па да се скараш со него заради лошо живеење или некој тотален непознат, шо можи чуда да ти се случат со него.
Ако можиш финансиски да си дозволиш стан, не ни помислувај за во дом.

Е сега ако гледаш стан, тука веќе има еден куп финти. Треба да видиш неколку станови од луѓе кои живеат веќе таму и која кирија ја плаќаат, за да имаш некој репер. Станови има еден куп, ќе ти се смачи од гледање. Најдобро време за барање е на лето. Тогаш никој нема во ск. Можиш да најдиш многу добри станови за евтини цени.
Еве на пр. јас живеам во 2 собен стан 45м2, тамам наместен, во Козле и плаќам 100€ кирија.
Сите останати станови како мојот во мојата зграда се движат од 120 - 150€

Толку од мене, ако треба нешто друго, кажвај.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Стан. Ќе гледам да ти најдам кај мене во зграда. тие се со две соби плус кујна плус вц. Пред 10 години беа 150 евра за цел стан, делено со двајца најубаво. Сега не знам колку одат. Ќе треба да прашам.

Или нешто во околина што можат барем двајца да го дозволат без многу финансиски потешкотии. Така најидеално ќе поминам најверојатно.

@osmica8

Од тебе и очекував ваков содржаен одговор, зошто ти егзистираш во Скопје подолго време.
Карпош и Тафталиџе и јас ги знам како идеални за живеење, особено Карпош2 каде и сестра ми моментално е сместена. Се е блиску и мирно е за живеење. Козле не знам зошто, но отсекогаш сум го сметал за една од поелитните населби во Скопје. Не знаев дека може да се најде нешто пристојно.

Добри совети ми даде за барањето стан во лето, сигурно ќе ми користат. Би сакал кога (и ако воопшто) ќе дојде време за барање стан, да ми кажеш во која околина живееш, тие станови од 120-тина евра ми изгледаат во ценовната граница.
Секако ќе те потпрашам пак за информации, се некако повеќе ме влече одлуката кон стан.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
И јас би гласал за стан со цимер/и. Додуша незнам како е во дом, но неколку пати сум бил таму кај другари, колеги и хигиената е стварно ниска. Собите се неодржувани, нема ни кај да ја чуваш храната која ќе ја донесеш од дома, вц делиш со како што кажа 8ца цел спрат, цимерот ќе ти биде Х особа која може и ќе ти се погоди ама може и едвај ќе чекаш да заврши годината за да не го видиш веќе.

Сега мое искуство. Јас живеам во стан од 47м2 позади рамстор заедно со уште еден цимер. Станот е Ок наместен и плаќаме за кирија 240евра и уште по 40евра за сметки, значи месечно ми испаѓа одприлика 160 евра за се, но ако како што кажа 8ца во центар ептен им се напумпани цениве за становите, а и кога живеете 2цимери е понеисплатливо. Најиделно според мене е 3ца цимери, становите се скоро иста цена или малце поскапи него ли овие што се до 50м2, ги делите сметките на 3ца а сепак не е многу гужва. После друга важна работа ако се одлучиш за стан е да го барате станот што порано. Јас така се зафркнав го барав станот во август па едвај најдов а и веројатно ако си го барав во Јуни ќе најдев за нешто поефтино. Потоа кога ќе го барате станот(ако се решиш за стан) обавезно прашај колкави се сметките за станот или барај да ти покажат некоја предходна. Мене ми се погоди парново ептен ефтно насреќа(1600ден) но еден колега плаќаат за стан од 75 квадрати 7-8.000денари. Врска немаа дека е толку додека не им стаса првата сметка, ама тогаш веќе договорот потпишан беше. За барање цимери нема што да пишувам објаснија сите погоре, треба да ти се погоди цимерот и по карактер, и по амбиции за факс, зошто ако цимерот твој не планира да учи веруј тапа е :D, гледаш дека некој книга нефаќа а ти спремаш кол или испити како улав, така што доста важно е и тоа. Пошто форумов примарно е за автомобилизам, ако планираш да одиш понекогаш во Ск со кола, обавезно гледај да има каде да ја паркираш. Јас доста гледав и тоа, да нема зонско и да не е ептен напнато за паркинг во секое време.

И за крај, што и да одлучиш со среќа нека ти е и да завршиш во најбрз можен рок. Како и да е, студентскиве години ќе ти поминат доста брзо и интересно и ќе запознаеш доста нови личности од сите градови што верувам ќе то боде забавно.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Благодарам и за твоите совети, ова со сметките на крај памет немаше да ми падне.
Фактички треба да почнам да барам стан по завршување на државна матура, после 15 јуни, за да најдам добра понуда.

Ух, летово ќе ми замине доста брзо, „о“ од одмор нема да видам...

Ви благодарам на сите пак за одвоеното време и убавите совети, знаев дека на вистинско место поставив прашање :)

Отсутен kirilsbmw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 361
Ако идеш у стан со цимерки, рачунај ке имаш и цимери воедно, е сеа во зависност од цимерката може да биде еден цимер или повеке цимери некогаш и во ист ден  :D ...  за другово дали е подобро студенстки или стан ке  кажат тие што ги имале двете искуства, само препорака ако земаш стан глеј некој што нема да ти е далеку од важните места кај што најмногу ке одиш поради патни трошоци, и да имаш паркинг...

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Треба да бараш стан кога ќе завршат сесиите на студентите. А тоа е од прилика јуни 15 до 30 ти. После 30 сигурно нема никој во Ск.
Сметките за стан се доста кренати во последниве 5-6 месеци. Посебно за парно и за струја. Тоа се некои ситници кои ќе треба да ги разгледаш.

Имаш и уште една комбинација. Имам доста луѓе што имаат станови најдено во карпош 4/влае. Тоа значи дека земаат стан 90 - 100 квадрати за 200 - 220€.
Во толкав стан, 4ца нема да можат да се видат еден со друг. :)
Сметките за кирија ќе ти се пониски, ама пак за тоа ќе плаќаш цело време автобус до факс. Тоа е уште една предност, дека на партизанска автобуси за накај центар имаш на 2-3 мин.

Станови треба да бараш по Пазар3, реклама 5 и многу битно во Огласник/ весник. Доста луѓе не бараат со компјутер па во весници имаш добри понуди.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Да ова за Јуни е точно, зошто си одат луѓе и има послободно малку. Обезбеди си го транспортот до факс и гледај како одат автобуски линии. Да не се зезнеш па да треба со 2 буса да одиш до факс.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Осеќам автобусите најтежок дел од Скопје ќе ми бидат :D

Таман ми се фаќа во јуни, до тогаш со сите полагања ќе завршам и straight to стан-searching.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Кај мене имаше пред милион години студент... Сирот беше многу, ама па се е на помалку од 5 минути пешки. Сега имам братучед седи кај мене, зошто студира на Финки. :)

Битно е да е блиску.