Автор Тема: Студентски домови vs. цимерство во стан - препораки, совети  (Прочитано 10758 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Од септември месец и јас се селам во метрополата. Цел ми е да се запишам на Економски факултет - оној државниот.
Затоа што примарна цел ми е да одморам малце од малограѓанство и све пропратно што следува со малограѓанството, сакам да избегнам секојдневно патување а со тоа и фактички живеење во Гостивар.

Од дома имам слобода да бирам во какви услови сакам да живеам во наредните (да се надеваме) четири години, и сакам да прашам постари и поискусни што да одберам, и кои се позитивите и негативите помеѓу студентски дом и цимерување во стан.

Пуцајте :)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Мартин од моја гледна поубаво е да бидеш во стан со цимер заради условите на живеење во нашите студентски домови (веројатно знаеш и сам какви се). И во студентскиот дом ќе имаш цимери така да од таа гледна точка исто ти се фаќа. Е сега во студентски дом ќе поминеш поефтино каде каде ама ако веќе ја имаш слободата да бираш не си ја мачи душата.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
Ако планираш да седиш во студентски отпиши ги Гоце и Кузман, бидејќи внатре е како во пост-апокалиптичен хорор филм особено во првиот.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43919
  • Il Moderatore
Ако ти е целта (покрај студирање) да избегнеш од малограѓанството, подобро е стан со цимер или два.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Ти требаат 2 цимери, така правеа едни што ги знам, станот им беше лепота невидена.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Ufff na ova tema moze kompletno cela vecer da se pisuva..... Pu pu. (Se ova od moja gledna tocka)

NAJVAZNO:Mnogu vnimatelno odberi cimeri,i ubavo najotvoreno razgovarajte koj sto saka,sto mu smeta
                 Ne znaci deka ako ste bile najdobri drugar 10godini so nekoj, deka ke bidete i dobri cimeri.

Stanot bukvalno treba da ti bide po merak,posto toa ke ti bide noviot dom i ako ne ti e prijatno tesko deka ke mozes da sednes i da ucis,ili pak da uzivas koga ti se uziva.  
Posle nekoe vreme doma ke se osekas kako na gosti :D

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
Епа вака, доколку седиш во студентски дом, ке сретнеш многу нов народ од кој што  сигурно ке стекнеш и многу добри другари, со кои што најверојатно ке се дружиш и по завршувањето на факсот, но истотака ке се соочиш и со еден куп езретардирани фаци, од кои што можеби седењето во дом ке ти биде кошмар, НО не е страшно тоа, со текот на време ке се навикнеш на таквите дебили и ке ти биде забавно да гледаш како се глупираат. Истотака со седењето во студентски дом, ке стекнеш нешто што неможеш да го осетиш доколу седиш во стан, а тоа е дружбата со цимерите, пивнувањето преку викенд, правењето глупости по соби, дружењето со комшиите, женски итн..Абе едноставно повеќе дружба ке имаш во студенстски, и ке ти проаѓа времето како шала. Е сеа за во стан, е малку поинакво, ја нема онаа дружба како во дом, ама ако си од оној тип на луѓе кои што сакаат инзворендна тишина кога спремаат испити, коломвиуми итн, секако станот е подобра алтернатива, ама не заборавај дека е  многу помонотоно да се седу во стан, иако ке имаш цимери, кои што нема секогаш да бидат во станот, туку ке одат на предавања, ке спијат итн...Ако се пронајде во некоја од овие ситуации, ала нека ти е...Јас знам што значи да се седи и во стан и во дом, и затоа најадекватно ти ја опишав целиот циркус околу тоа ...:D

@Simo твоето "малаграѓанство" за мене се "изретардирани фаци"...Посебно ако ти се падне некој цимер од крајниот исток (Берово, Пехчево, Виница)...Поизретардирани фаци од првиве немам сретнато во мојот живот, буквално дивјак пуштен во Метропола...Пу, пу скраја да е..

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
Еве вака...

Ќиријата за 60-70 квадрати стан ти е 250е реално во Аеродром/Ново Лисиче. Трошоци плус се 50 еур парно (ова е толку бидејќи се работи за голем стан), 30-40 еур струја, 10 еур вода и кабловска 15 ...т.е околу 350-360 еур...ако сте 4-ца ви доаѓа по 90 евра за цел месец во убав голем стан да живеете како луѓе.

Варијанта бр.2 ти е (јас таа што ја избрав, ама јас работев во СК) е гарсоњера (можеш со ценкање да се најде 120 еур) и некаде 50-тина евра сметки (помалку плаќаш парно) т.е околу 10000-ки. Имај во предвид дека ова можеш со друг цимер да го делиш или цимерка/женска и ептен е топ комбинација. За 5000-ки живееш како цар (двајца сте сепак, не е исто со 4-ца и покрај тоа што имаш голем стан. Еден да е лошо погоден...џабе ти е и цимерство и све.

Варијанта бр.3 ти е студентски дом. Е сеа тука, мислам дека Пелагонија во Кисела Вода е најдобар од тоа што имам видено, ама не сум баш во тек. Таму е две големи соби + WC купатило на тие две соби, или ајде да речеме 6-8 души сте во двете соби. Е сеа колку кошта не знам ама под 50 еур сигурно не е, што сепак се исплаќа во однос на цимерствоо...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6187
  • 69
По мене најдобро е да си бидеш со некоја цимерка...Или у најдобар случај две...
Секогаш ке бидеш во друштво на неколку девојки...Има ли поубаво од тоа...
Со цимер ке блеиш у ТВ гледајки досадни утакмици, правејки муабети за небитни работи и слично...
Цимерот нема да ти направи ручек, нема да ти плаче на рамо и нема да бара утеха :)))
Цимерката може и да те испере по некад...
А може и уште што не да се догаѓа :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
А бе Сале, да сибеш, чоекот прашува стан или студентски, не цимер или цимерка! ;D ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
А бе Сале, да сибеш, чоекот прашува стан или студентски, не цимер или цимерка! ;D ;D ;D ;D

Зошто да не Симо? Муабетот му е топ, само што ретко е изводливо тоа што го опиша СалеСК, :D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
По мене најдобро е да си бидеш со некоја цимерка...Или у најдобар случај две...
Секогаш ке бидеш во друштво на неколку девојки...Има ли поубаво од тоа...
Со цимер ке блеиш у ТВ гледајки досадни утакмици, правејки муабети за небитни работи и слично...
Цимерот нема да ти направи ручек, нема да ти плаче на рамо и нема да бара утеха :)))
Цимерката може и да те испере по некад...
А може и уште што не да се догаѓа :D :D :D

Не сме сите султани па да имаме хареми   :D :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Зошто да не Симо? Муабетот му е топ, само што ретко е изводливо тоа што го опиша СалеСК, :D
Добар е муабетот, ама нема дилема околу тоа дали е боље цимер или цимерка/и ;D ;D

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
Jas si imam dve :D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1341
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Ја гласам за стан со цимерка(и). :)