Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 204389 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7075
Одг: Problem so klima
« Одговори #870 на: 06 Декември 2019, 12:32:51 pm »
@limunce Се пишуваше на оваа тема за Голф 5, фабричка мана им се компресорите...во твојот случај останува да се провери да не се работи за електромагнетниот вентил (околу 30-40 евра), а ако немаш толку среќа тогаш е компресорот, точно ќе ти каже секој мајстор за клими, моја препорака А.Ц.Е. клими (Вебасто) кај Раде Кончар, Саше им беше најискусниот таму...олеснителна околност е што сега нема гужви и цените можат да бидат за нијанса пониски отколку во сезона....јас како што паметам, кај нив земав нов компресор за мојата (тогашна) 5-ка, марка Санден со монтажа околу 280-300 е....да не се лажеш да земаш половен компресор, како што пишав, фабички проблем имаат, значи ќе те задеси истото каде и да е, поздрав

И кај мене на плусот почна да вади чудни звуци компресорот. Бев во Вебасто и рекоа компресорот е, 300 еур. е замена. Ќе го почекам да цркне скроз.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #871 на: 13 Мај 2020, 10:37:13 am »
Клабери, дали бекој знае случајно која е разликата на дополнување клима каде истото се прави со запален мотор, даваш гас на одредени вртежи и без запален мотор?

Кога дополнував как Цеко пред 5 години беше газдата и ја полнеше на 1 начин и после тоа дуваше грч ладно, пред 3 години дополнуваше (фалеа само 50г) некој друг мајстор и не дуваше баш така ладно како 1 пат?

Треба да надополнувам пак, па сеа се мислам кај да одам, дали кај оние во Илинден за 700 ден се комплет прават, дали кај ток Стевиќ, дали да барам дијагностики што како пушта низ годиниве..

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #872 на: 13 Мај 2020, 10:46:04 am »
Само дополнува, или го вади, го филтрира, па дополнува по потреба?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
« Одговори #873 на: 13 Мај 2020, 11:06:58 am »

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #874 на: 13 Мај 2020, 11:43:22 am »
Лани април месец, ја полнев климата со фреон со масло, за во случај ако пушта некаде да видиме. Но, ја поминав цела летна сезона со ладна клима, не приметив дали се намалува капацитетот односно дека негде “тече“ фреонот. Она што приметив зимата е, дека замаглени стакла, тешко се одмаглуваја, а назад да не кажам и ич. Сега нова сезона и летни температури пуштам клима и дува млако. Бев денеска во истиот сервис каде што бев лани. Проверија и ми рекоа дека ладилникот за климата (кондензатор/чилер како и да се вика...), дека е за менување и дека преку него постепено и на подолг период излегувал фреонот. Ми понудија нов со монтажа и полнење 8000 ден. Наводно доста често имале случаеви да менуваат вака ладилници на француски возила (моето е Пежо 207). Дали дијагнозава е точна и понудава е ок?
Инаку привремено, ја наполнив сега, за да може да лади, а да појдам следниов период ако сакам да го смениме и ладилникот. Според нив, може и како лани вака да истерам сезонава, ама нема да се реши проблемот трајно, наредна година пак ќе треба да ја полнам.
« Последно менување: 13 Мај 2020, 12:19:34 pm bobimk »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #875 на: 13 Мај 2020, 12:21:06 pm »
@bobimk Кај Цеко (Вебасто) ти ја дадоа дијагнозата?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #876 на: 13 Мај 2020, 13:07:01 pm »
Не, од ПП сум јас.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #877 на: 13 Мај 2020, 13:27:12 pm »
Не, од ПП сум јас.

Кај кого ја однесе во ПП? Јас би ти препорачал Автоконтрол и Алфа Ауто.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #878 на: 13 Мај 2020, 13:59:10 pm »
Не, од ПП сум јас.

Кај кого ја однесе во ПП? Јас би ти препорачал Автоконтрол и Алфа Ауто.
Автоконтрол бев.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
« Одговори #879 на: 13 Мај 2020, 14:11:05 pm »
Си ја знаат работата. Кај мене климата имаше искинати жици, пукнато црево и воопшто не работеше. Ми ја средија таму и еве една година нема пуштено фреон, супер си работи. Само скапа ценава некако за делот. Да видиш половен ако можиш да најдиш кај тој што растура француски кај Црн Бор, можеби така поевтино ќе ти дојди.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #880 на: 13 Мај 2020, 14:21:20 pm »
Си ја знаат работата. Кај мене климата имаше искинати жици, пукнато црево и воопшто не работеше. Ми ја средија таму и еве една година нема пуштено фреон, супер си работи. Само скапа ценава некако за делот. Да видиш половен ако можиш да најдиш кај тој што растура француски кај Црн Бор, можеби така поевтино ќе ти дојди.
Еве на каросерија.мк гледам, најефтиниот е 5000.
https://www.karoserija.mk/radiator-za-klima/peugeot-207-2006-5?m=897&s=7996

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #881 на: 13 Мај 2020, 20:54:30 pm »
Абе купи си нов ладњак за клима, цените се толку одприлика а да се занимаваш со половни пуштал не пуштал тоа не знам, јас не би.

Инаку менувале често на француски возила, нз, јас 22 години е ксарата ладњакот е фабрички и клима има камен.

Појди и во алфа ауто нека ти кажат што како, сепак не е ситна пара.
« Последно менување: 13 Мај 2020, 21:00:13 pm Johnny625 »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #882 на: 13 Мај 2020, 21:37:27 pm »
Со Меганот ми се случи слична работа.
Пуштам клима на прва пролетна вруќина, не лади но компресорот работи. Ја наполнија со фреон и боја, цело лето не попушти. Наредна година на прва вруќина, ни ладење, ни компресор. Гледаа траги од боја, не можеа со сигурност да утврдат, као имало мали траги uv боја на едно место кај компресорот ваљда, имало некоја гумица или нешто налик, да се смени, и ме пратија кај Митревски да ја заврши таа работа и убаво да разгледа.
Таму исто така не видоа ништо, но јас инсистирав да ја сменат таа "гумица". Ја извадија и ме убедија дека џабе ќе ја менуваат, дека си е во ред. Ја вратија истата, стегнаа све, наполнија фреон и ув боја, и кога повторно ќе испушти фреон да се вратам да утврдат од каде тече.
Наредни 3 години не испушти фреон, и си отиде кај друг сопственик :)
Што бил проблемот во тие 2 сезони, не се знае :)

Поентата ми е, нека проверат убаво кај сите споеви, цевки, црева и што ти знам, најлесно е да се каже нов дел.
« Последно менување: 13 Мај 2020, 22:05:20 pm Mikius »

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
« Одговори #883 на: 13 Мај 2020, 21:52:39 pm »
Од ладник не пушта многу ретко,од ладник ако пушта одма ќе пуште за ден два ќе немаш клима,пушта од спојките на цревата каде што влегуваат во ладникот.Кај мене на А4 пред некој ден сменети гумици на ладник и навоите прережени,целиот систем исчистен и проверен 24ч под притисок со некој гас.Лани и јас ја полнев и оваа година не дуваше ладно.Но со гасот со кој се полне и се проверува точно од каде пушта.
Мајсторот кој ми ја правеше  ми рече кога надворешната температурата ќе биде над 30С да ја однесам да го провере и наштелува некој висок притисок,каков висок притисок врска немам,знам само дека лани климата работеше но требаше некои си 5-6 мин да почне да дува ладно,сега дува после 1-2 минути.

Инаку од таму каде што пушта треба да е позеленето некако мрсно.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #884 на: 14 Мај 2020, 07:55:33 am »
Од ладник не пушта многу ретко,од ладник ако пушта одма ќе пуште за ден два ќе немаш клима,пушта од спојките на цревата каде што влегуваат во ладникот.Кај мене на А4 пред некој ден сменети гумици на ладник и навоите прережени,целиот систем исчистен и проверен 24ч под притисок со некој гас.Лани и јас ја полнев и оваа година не дуваше ладно.Но со гасот со кој се полне и се проверува точно од каде пушта.
Мајсторот кој ми ја правеше  ми рече кога надворешната температурата ќе биде над 30С да ја однесам да го провере и наштелува некој висок притисок,каков висок притисок врска немам,знам само дека лани климата работеше но требаше некои си 5-6 мин да почне да дува ладно,сега дува после 1-2 минути.

Инаку од таму каде што пушта треба да е позеленето некако мрсно.
Кажав погоре дека лани беше наполнета со фреон со масло, баш за да се види ако негде пушта. Но изгледа 1 год е долг период да се видат такви траги ако воопшто имало. Ако пропушта кај спојки/црева, пологично е дека многу побрзо ќе истече и баш ќе се видат тие траги во рок од неколку недели. Јас лани имав цела сезона клима, која се користеше до октомври секако. Чат пат ја пуштав и зимата, као демек да се користи од време на време системот како превентива. Ако има мали, да не речам микроскопски дупчиња на ладилникот, можно е да било доволно, за 1 год период многу споро да истече фреонот.