Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 200724 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Одг: Problem so klima
« Одговори #900 на: 30 Јуни 2020, 23:02:50 pm »
Ова ми личи како кога би направил споредба меѓу Меганот и i30ката.
Со Меганот никогаш не ми се случило да ја користам климата со вентилатор пуштен на 1 брзина, најчесто во 3та брзина го користев.
Со i30 не се сеќавам да сум уклучил 3та брзина. Еве, деновиве со овие температури вентилаторот си е во 1ва брзина и супер си лади, немам потреба од 2.

Имам слушнато муабет дека "источните" коли имаат одлично ладење, но повеќе би рекол дека вртежите на вентилаторот не им се идентични во 1,2,3,4 брзина и со тоа и капацитетот на воздухот што се внесува во кабина не е ист.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3797
« Одговори #901 на: 01 Јули 2020, 04:31:37 am »
Picka mu majcina, mozno e i taka da e...inaku @Diesel prasa za polen filterot, smenet e i toj  ;D
@Mikius so motor ti imase reno meganot? Oti Dusterot nosi bas motor od renault megane 1.6 benzin 77kw?  ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6366
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #902 на: 01 Јули 2020, 08:35:32 am »
Пошто е нов дастерот, и мајсторите викаат се е во ред значи така е. Еве јас деновиве ако ја запалам колата ќе измерам температура на воздух од климата. Па ако имаш и ти да измериш, спореди.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1779
« Одговори #903 на: 01 Јули 2020, 08:46:21 am »
@Roci и јас имав проблем со климата на Мерцедес Е класа. Сите ми викаа дека проблемот е што колата е црна боја и има црн кожен ентериер. Баш и на форумов прашував и такви одговори добив. Еве нека се изјасни и друг што има црна кола.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #904 на: 01 Јули 2020, 08:55:30 am »
@Roci и јас имав проблем со климата на Мерцедес Е класа. Сите ми викаа дека проблемот е што колата е црна боја и има црн кожен ентериер. Баш и на форумов прашував и такви одговори добив. Еве нека се изјасни и друг што има црна кола.
Црна кола и кожни седишта. Не клима, северн пол да ти се пресели у кола, џабе е кога ќе се ужежи на 50+ степени внатрешноста.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #905 на: 01 Јули 2020, 09:08:41 am »
Истиот момент кај 147. Се е ок, бев кај Фриго, истиот коментар, многу слабо дува вентилацијата во споредба со други возила. Инаку да, црна е и мојата. Огромна разлика дали се пушта климата после дремење на сонце или била на сенка.
Таа топлина што ќе се акумулира во седишта, пластики, метал треба време додека се излади, дополнително што пак преку стаклата влегува топлина.
« Последно менување: 01 Јули 2020, 09:14:50 am AllMightyMe »

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #906 на: 01 Јули 2020, 09:18:38 am »
Picka mu majcina, mozno e i taka da e...inaku @Diesel prasa za polen filterot, smenet e i toj  ;D
@Mikius so motor ti imase reno meganot? Oti Dusterot nosi bas motor od renault megane 1.6 benzin 77kw?  ;D
1.5 дци црвена боја.
Бидејки си пишал дека убаво лади, нов полен филтер, фреон во доволна количина, дефинитивно е до твоето очекување да ти лади со вентилатор на 1ва брзина.

За секој случај, побарај и трето мислење/проверка за количина на фреон.
Со i10 нешто не ми беше по кеиф (долга приказна), кај Митревски додадоа 50 грама и се оправи.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3797
« Одговори #907 на: 01 Јули 2020, 09:27:17 am »
Oks decki fala vi na site za odgovorite, valjda do toa e, isto kako sto sekoja licnost e razlicna, valjda taka e i so kolite  ;D

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #908 на: 01 Јули 2020, 10:50:20 am »
@Roci плус дастерот е стан трособен во простор во споредба со пикантото и тоа има разлика, иначе и кајмене не е нешто сјајна во споредба со други коли.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4969
« Одговори #909 на: 01 Јули 2020, 11:21:23 am »
@Roci плус дастерот е стан трособен во простор во споредба со пикантото и тоа има разлика, иначе и кајмене не е нешто сјајна во споредба со други коли.
Нешто не ти е ок, кај мене дува грч ладен воздух

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5453
« Одговори #910 на: 01 Јули 2020, 12:47:43 pm »
@nikola_bb мислам дека немаме иста клима,  кај тебе е вероватно двозонската со екранче,  јас имам обична со вртало само и на дастерот ќе да е таква со истиот мотор 1.6 ваљда и истиот сетап е,  иначе сум поседувал и 1.4тце поладно дуваше.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4969
« Одговори #911 на: 01 Јули 2020, 12:49:33 pm »
@nikola_bb мислам дека немаме иста клима,  кај тебе е вероватно двозонската со екранче,  јас имам обична со вртало само и на дастерот ќе да е таква со истиот мотор 1.6 ваљда и истиот сетап е,  иначе сум поседувал и 1.4тце поладно дуваше.
Да така е ко што пиша, но до сега на сите возила што сум ги имал со обично вртало поладно ми дувале од било кој климатроник. Ме чуди ова што пишувате, евентуално да е компресорот со помал капацитет.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2318
« Одговори #912 на: 01 Јули 2020, 13:10:19 pm »
@Roci И јас можам да направам споредба помеѓу 3 коли:
- црн Голф 5 1,6 бензин (најчесто ми беше на 1 ладењето и одлично ладеше, кога ќеркичката беше беба дури ги затварав на пола и повеќе вентилациските отвори да не биде многу ладно.
- плаво/зелено Гранде Пунто со 1,3 мјет (најчесто на 1 или 2 беше, одлично ладеше).
- син (прелива на асфалт сиво) Сеник со 1,5 дци (има 8 брзини вентилаторот, ако сакаш убаво да се осети ладно, мора на 5 или 6, после кога ќе постигне намалувам на 3 или 4. Поголема кабина, шофершајбната е како излог голема, плус панорама кров и си бара на појако да биде пуштена вентилацијата, посебно ако се напече на сонце.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
Problem so klima
« Одговори #913 на: 01 Јули 2020, 20:46:02 pm »
Ај едно прашање и јас, порано нон стоп возев со климата пуштена кон патник, почна да ми смета у задње време и почнав да ја вртам кон нозе и шофершајбна, арно ама пред некое време после 2ипол години приметив дека уствари на мерцедесот не излага воздух од отворите за нозе, само горе... Што би можело да биде, чаре некој знае некакво?

Sent from my iPhone XS using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #914 на: 01 Јули 2020, 21:15:39 pm »
На ниедна од другите позиции каде е овозможено дување во нозе не ти дува кај нозете?

Најверојатно клапната е останата во затворена позиција.