Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 204091 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
Одг: Problem so klima
« Одговори #75 на: 22 Август 2012, 21:01:37 pm »
Znaci imam problem so klimata (ne e klimatronik, obicna klima e) na Skoda Fabia,znaci koa ke ja uklucam klimata nekad se uklucuva si duva ladno ama nekad nesaka,se sveti kopceto deka e uklucena ama ne duva ladno ostanuva samo na ventilator,a za toplo ne e problem sekad duva toplo(bar taka mislam, deka ima jako parno pa moze i en primetuvam).
E sea imam primeteno koga vremeto e poladno ili odsabajle koa ke ja uklucam togas si raboti,a ako kolata ja fati mnogu sonce i nadvor e +30 nesaka da ukluci(samo vo nekoj ispadi uklucuva)
Dali nekoj moze da mi kaze sto moze da e problemot?
Eden majstor mi rece deka klimata garant e prazna ??? ??? ??? ???

Друже види да не имаш ладен лем на копчето за климата...пред еден месец и јас овој проблем го имав. Го извадов на мајстор модулот ...ладен лем (се одлемиле контактите). За 2 минути средување ...ја ставија внатре...јас 600 помалку ама два пати поладно во кола :D :D :D

Со фреонот и јас сум слаб (денес утре муабетов...чекај плата да земам)...и немам вакви проблеми.

Додуше се работи за Даеву ама сејм шит е...на копче се пали климата :)

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 139
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #76 на: 22 Август 2012, 22:31:43 pm »
Ништо мора  да се проба со тоа, на мајстор ми рекоа сеа пред некое време дека не уклучува компреесорот, не му доаѓа струја... и навистина му дадоа дирекна струја одма климата проработе,ама за ден два им одам со уклучена клима им викам еве си уклучи сама си работи и ми викаат нема шанси,ти си дал дирекна струја на компресорот.... за моја среќа гасење колата оставање пола саат на сонце на 40+ палење колата климата си работи и сеа ко демек некое реле било зезнато!!! Значи да одам на мајстор и што да им речам??? Што да извадат и проверат????

Фала многу

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #77 на: 23 Август 2012, 01:48:12 am »
Ништо мора  да се проба со тоа, на мајстор ми рекоа сеа пред некое време дека не уклучува компреесорот, не му доаѓа струја... и навистина му дадоа дирекна струја одма климата проработе,ама за ден два им одам со уклучена клима им викам еве си уклучи сама си работи и ми викаат нема шанси,ти си дал дирекна струја на компресорот.... за моја среќа гасење колата оставање пола саат на сонце на 40+ палење колата климата си работи и сеа ко демек некое реле било зезнато!!! Значи да одам на мајстор и што да им речам??? Што да извадат и проверат????

Фала многу

Значи кај што ти се уклучува климата копчето. Сигурно тоа дали копчето дали цела таа „палета“ од команди се ваѓа. Најчесто то е уклучи клима, па температура (топло ладно), брзина на дување,...каде да дува...тоа е комплет...Се ваѓа тоа и позади има интегрално коло. Кај мене имаше 6 конектори и се имаа одлемено. И ги залемија и готово завршена работа. 2 минути работа.

Она што го кажуваш е истото што ми се случуваше мене. Јас кога го штеловав плинот на компјутер софтверот ја уклучува и климата да се калибрира. Компјутерот ја уклучува климата јас во кабината неможев...

Ете се среди.

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #78 на: 23 Август 2012, 12:54:21 pm »
Фала многу друже! Сеа ми текна дека ја таа пластика ја иам вадено и може јас да сум зезнал работа нешто! А кај тебе светеше АС-копшето кога ќе го стиснеш или не?Пошо кај мене си свети а несака да дува ладно?Фала многу!

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #79 на: 23 Август 2012, 13:35:45 pm »

Фала многу

Мене кој ќе ми дојде некој со негова дијагноза, си одработувам тоа што бара и си наплаќам однапред кажано колку, се решил проблемот или не и тука муабетот завршува.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #80 на: 23 Август 2012, 13:42:35 pm »
A дали по тебе е подобро да дојде некој со дијагноза, зборувам проверена и да те замоли да му завршиш работа, или пак да те остави да бараш ако не знаеш во што е проблемот, да пробаш, да му наплатиш и да не му го решиш проблемот?
Што тогаш?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #81 на: 23 Август 2012, 13:46:16 pm »

Фала многу

Мене кој ќе ми дојде некој со негова дијагноза, си одработувам тоа што бара и си наплаќам однапред кажано колку, се решил проблемот или не и тука муабетот завршува.

Апропо муабетот. Јас како муштерија, обожавам вакви мајстори кои ќе одработат тоа што ќе им кажам. Последиците се знаат. Нема што да се убедуваме, ако јас сум убеден. Ако не сум во право, ова е едниствен начин да ме разубеди мајсторот. ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #82 на: 23 Август 2012, 14:30:31 pm »
Пак јас со нов проблем :(

Откако пред окоу 2 месеца ја наполнив климата со нов фреон уље и боја, ми ја проверија и тогаш и после 1 месец пак никаде не покажа дека испушта, сега ми настана нов проблем. Кога ја вклучам компресорот почнува да вади некој чуден звук како да тропа, како да е нешто изместено или разлабавено. Но не е каишот или компресорот да е лабав туку нешто внатре во компресорот тропа.
Има ли чаре и дали се исплаќа да се вади да се проба пошто мислам дека е доста работа додека се извади (бектра б)?

Носи ја кај Цеко ( гледано од центар после Раде Кончар десно, па лево и до крај од десна страна ) и ич не се замарај.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #83 на: 23 Август 2012, 14:35:47 pm »
Јас ништо не кажав спротивно на вашето.Мене ми одговара, не сносам никаква одговорност за проблемот.Дај боже сите да ми доаѓаат така.
Ако може само  да је дефинирате-„проверена дијагноза“ и се прашувам зошто тој што направил „проверена “дијагноза не ја финишира работата до крај.
Ова ми доаѓа како одиш на доктор со „проверена“  дијагноза и му велиш , докторе лечиме вака и вака или опереирај ме од ова и ова.
Бидеќи сум имал проблеми со ваков пристап на работата, од тие што ми доаѓаат со „проверена дијагноза„ барам да ми потпишат дека работата е извршена по нивно барање и самите си ги сносат последиците.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #84 на: 23 Август 2012, 14:50:18 pm »
Така и треба.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #85 на: 23 Август 2012, 14:54:35 pm »
Еееееее  Маршер, си поминал ти низ сито и решето  ;D ;D ;D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #86 на: 23 Август 2012, 15:50:17 pm »
Фала многу друже! Сеа ми текна дека ја таа пластика ја иам вадено и може јас да сум зезнал работа нешто! А кај тебе светеше АС-копшето кога ќе го стиснеш или не?Пошо кај мене си свети а несака да дува ладно?Фала многу!

Светеше и не дуваше ладно...

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #87 на: 23 Август 2012, 16:08:29 pm »
Znaci ist problem!Dajboze da e samo toa! Ajde denovive ke razgledam toa pa ke pisam!pozdrav

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #88 на: 23 Август 2012, 16:12:01 pm »
Znaci ist problem!Dajboze da e samo toa! Ajde denovive ke razgledam toa pa ke pisam!pozdrav

90% е ист проблем, ама имаш и 10% што можда и не е тој проблем. Најубаво е да ја однесеш на електроничар (не електричар). Овие што местат аларми и такви ствари (Новус и компанија) и тие да видат. Електричар не ти се нафаќа на таква работа...знам ...пробав :)
А се што треба е лемило :)

Ајде баш ме интересира дали е истиот проблем

Отсутен simplyclever

• Јуниор
  • **
  • Skoda Simply Clever
« Одговори #89 на: 23 Август 2012, 17:21:07 pm »
Роднина ми работи во Шкода сервис,само да видам коа ќе е слободен и башка на тоа работи со електрика во сервисот!