Автор Тема: Фелни (Бандажи)-Дискусии, искуства, упатства, желби  (Прочитано 774611 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Фелни (Бандажи)-Дискусии, искуства, упатства, желби
« Одговори #3180 на: 25 Октомври 2016, 09:13:23 am »
Темава може да оди после ова под клуч, постот да остане за почит и читање

Има форумов могуќност за pinned posts или како-више-се-вика?

кога некој нуб ќе ја отвори темава, одма да го добие постов или линк до него?

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #3181 на: 25 Октомври 2016, 09:13:42 am »
Капа долу Vlatzki.

Фланшата има задача да го превземе дејството на Fnp, кога таа има интензитет поголем од максималното оптеретување што напречниот пресек на штрафот може да го издржи.
На пример, возилото се движи праволиниски со брзина не поголема од времето кое е потребно пневматикот да пропадне целосно во дупката и истиот да продолжи со движење (ситуација кога со 50km/h удираме во кратер длабок 20-30см, или пак кога ни излага "лежечки полицаец" на сред улица од никаде и удираме во него со брина од 50km/h). Во тој момент, доколку толеранцијата помеѓу главчината и отворот на фелната е голема, односно има зјај, силата од ударот се пренесува дирекнто на штрафовите, и во таква ситуација може да дојде до пукање на штрафовите на местото каде што фелната ќе оствари физички допир со ѕидот на штрафот. Доколку толеранцијата помеѓу главчината и отворот на фелната е мала односно нема зјај, голем дел од интензитетот на Fnp ќе го превземе главчината (фланшата) и штрафовоте нема да бидат оптоварени со сила поголема од максилалното дозволено оптоварување.

Или што би рекол Vlatzki во една реченица:

За да се оствари тоа што вие го велите - фланшата да ја држи тежината на колата, практично би значело бандашот цело време да се поместува во однос на главчината за да ги нулира толеранциите кои постојат меѓу фланшата и централниот отвор

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #3182 на: 25 Октомври 2016, 10:16:32 am »
Влацки амин, капа доле, па фино и ви пресмета и ви нацрта.   :-X

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #3183 на: 25 Октомври 2016, 12:24:18 pm »
Тоа е тоа кога економист индиректно провоцира машинец дека немал појма од физика. :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30071
    • CARclub.mk
« Одговори #3184 на: 25 Октомври 2016, 14:46:11 pm »
Влацки, фино објаснето. Јас само имам едно (можеби лаичко прашање) - дали фрикцијата меѓу бандажот и главчината е доволна за да нема потреба од фланша?

Пошто мене ми е некако нелогично да нема. Колку што има движење меѓу фланшата и отворот на бандажот, сигурно толку има и меѓу штрафовите и дупките за штрафови. За идеално да биде држењето и носењето на тежината, мене барем ми е логично да ги има и двете.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
Одг: Фелни (Бандажи)-Дискусии, искуства, упат
« Одговори #3185 на: 25 Октомври 2016, 18:17:10 pm »
Чим во фабрика предвиделе со фланша, веројатно не е доволно самото триење па ставиле и фланша. Но во праксата сум видел коли кои 10 години возат афтермаркет штрафови и бандаши кои не лежат на фланшата, па немаат проблеми. Сум видел и скинати штрафови и кај бандаши кои лежеле и кај бандаши кои не лежеле на фланшата.
Најпрвенствено исправноста и трајноста на штрафовите зависи од тоа како се стегани самите штрафови, а втора е фланшата.

Пошто мене ми е некако нелогично да нема. Колку што има движење меѓу фланшата и отворот на бандажот, сигурно толку има и меѓу штрафовите и дупките за штрафови. За идеално да биде држењето и носењето на тежината, мене барем ми е логично да ги има и двете.

Сосема убаво рече во овој дел. Триењето одокативно е доволно за 95% од времето кое што се вози колата, иако фланшата не е до толку неопходна (пошто лично имам видено примери со по 10+ години без фланша и скинат штраф), сепак е убаво да се има. I'd call it peace of mind. :)

Постојат примери каде што воопшто нема нема фланша: опелот на Фило, поради специфичноста на самите бандаши, фланшата не врши никаква улога, иако е Опел, сепак... ;D, камионски и автобуски тркала, трактори и слично.
« Последно менување: 25 Октомври 2016, 18:25:01 pm Vlatzki »

Присутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #3186 на: 05 Ноември 2016, 10:58:11 am »
Ako znaete nekoj da prodava Alminiumski bandasi za Cruze pisete ve molam.
16 ili 17ki ne e bitno.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
Одг:
« Одговори #3187 на: 05 Ноември 2016, 11:36:30 am »
Сакам да купам челични бандажи па сакав да прашам како можам да проверам дали се прави бандажите?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #3188 на: 05 Ноември 2016, 12:29:09 pm »
Ако не се апла, видливо, никако. Да ги однесеш кај некој што исправа само да ги сврти.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
Одг:
« Одговори #3189 на: 05 Ноември 2016, 12:39:53 pm »
Немам каде. Во тетово по отпадите ќе барам па мислев да ги проверам на лице место. Фала у секој случај :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
Фелни (Бандажи)-Дискусии, искуства, упатства, желби
« Одговори #3190 на: 05 Ноември 2016, 13:06:46 pm »
Можеш и на вулканизер, ќе ги сврти на балансерка и ќе види. Кажи му сакам да ги проверам пред да ги купам, ама и да се криви лесно се исправаат и е поефтино од алуминиумски.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #3191 на: 05 Ноември 2016, 14:59:39 pm »
Ako znaete nekoj da prodava Alminiumski bandasi za Cruze pisete ve molam.
16 ili 17ki ne e bitno.

Бензин или дизел е Крузот ?
Бензин е 5х105, дизел е 5х115.

Отсутен МулевР

• Редовен
  • Пораки: 1393
  • Велешанче
« Одговори #3192 на: 05 Ноември 2016, 20:33:33 pm »
И јас барам за Круз, дизел.
Project car: Opel Kadett C
Daily 1: Opel Corsa E