Автор Тема: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?  (Прочитано 610462 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Одг: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?
« Одговори #270 на: 27 Февруари 2013, 00:11:22 am »
Kako ne im plakjas be ? Kazni ima ? Kazi finta be ?

Па по автопатот Е75 само велешките патарини ги плакаш, останативе можеш да ги избегнеш ако возиш по стариот пат ;) Можеш и велешките, ама стариот пат горе кај кула ептем е катастрофа

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #271 на: 27 Февруари 2013, 00:13:10 am »
Ednas vozev po toj star pat :) Majko mila dupka do dupka. Samo ako si so drzavna kola nemas gajle.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #272 на: 27 Февруари 2013, 00:15:34 am »
Па стариот пат кај петровец е добар за да ја избегнеш петровец патарината. Исто така стариот пат од велес до градско е добар, ако сакаш патарината кај градско да ја избегнеш

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #273 на: 08 Март 2013, 09:40:41 am »

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #274 на: 08 Март 2013, 10:31:09 am »
:D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #275 на: 12 Март 2013, 09:24:30 am »
Потресителни вести!

Македонија не е на листата земји со добра инфраструктура

Според извештајот на Светскиот економски форум за глобална конкурентност за 2012-2013, земја со најдобра инфраструктура во светот е Швајцарија, објави Business Insider.

Во извештајот САД е на 25-то место, зад земји како Саудиска Арабија, Шпанија и Јужна Кореја. Пред САД се наоѓаат Велика Британија, Саудиска Арабија, Јужна Кореја, Барбадос, Оман, Шведска, Шпанија, Белгија, Јапонија, Канада, Бахреин, Данска, Луксембург и Португалија, кои се позиционирани од 11 до 24 то место.

Како што објавува Фактор, Македонија ја нема на оваа листа, но како што и Стопанската комора вчера објави земјата е на исклучително лошо ниво во однос на патната и железничката инфраструктура.

Практично, додека светот и регионот работеше Владите во Македонија се мислеа и премислуваа, што е подобро да се гради, дали коридорот 8 или коридорот 10.

Во меѓувреме Косово и Албанија се поврзаа со модерни патишта, а преку Романија и Бугарија кон Грција привршува изградбата на коридорот 4, директна конкуренција на нашиот коридор 10.

Ова се топ 10 на земји со најдобро инфраструктура во сета, според извештајот на Светскиот економски форум за глобална конкурентност: Холандија, Германија, Австрија, Исланд, Обединети Арапски Емирати, Франција, Хонг Конг, Финска, Сингапур и Швајцарија.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=1467

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #276 на: 12 Март 2013, 09:52:20 am »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #277 на: 12 Март 2013, 09:55:19 am »
И мене не ми се верува... Ова е во дијаметрална спротивставеност со изЛАГАњето што го имаше некни владејачката кооперација на плоштад...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #278 на: 12 Март 2013, 10:06:14 am »
Франција ме чуди што ја видов во листава.... изглеа се опраиле во последно време.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #279 на: 12 Март 2013, 10:12:48 am »
Може патиштат не ни се на ниво на европските, ама затоа имаме подеднакво добри воздушни траектории за летање!
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #280 на: 12 Март 2013, 10:23:28 am »
Дури и бољи. Односно побрзо се лета по нашите. 8) По нивните леташ неколку саати а нашите ги прелетуваш за 15 минути. Lightspeed FTW 8)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #281 на: 12 Март 2013, 15:10:58 pm »
Франција ме чуди што ја видов во листава.... изглеа се опраиле во последно време.
Франција се опраи откако реши да капитулира пред џерманците у прва светска, а веќе од капитулацијата во втора светска, ептен немаат маана нивните патишта. Проверено пред 4-5 години...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #282 на: 12 Март 2013, 16:31:03 pm »
Потресителни вести!

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Според извештајот на Светскиот економски форум за глобална конкурентност за 2012-2013, земја со најдобра инфраструктура во светот е Швајцарија, објави Business Insider.

Во извештајот САД е на 25-то место, зад земји како Саудиска Арабија, Шпанија и Јужна Кореја. Пред САД се наоѓаат Велика Британија, Саудиска Арабија, Јужна Кореја, Барбадос, Оман, Шведска, Шпанија, Белгија, Јапонија, Канада, Бахреин, Данска, Луксембург и Португалија, кои се позиционирани од 11 до 24 то место.

Како што објавува Фактор, Македонија ја нема на оваа листа, но како што и Стопанската комора вчера објави земјата е на исклучително лошо ниво во однос на патната и железничката инфраструктура.

Практично, додека светот и регионот работеше Владите во Македонија се мислеа и премислуваа, што е подобро да се гради, дали коридорот 8 или коридорот 10.

Во меѓувреме Косово и Албанија се поврзаа со модерни патишта, а преку Романија и Бугарија кон Грција привршува изградбата на коридорот 4, директна конкуренција на нашиот коридор 10.

Ова се топ 10 на земји со најдобро инфраструктура во сета, според извештајот на Светскиот економски форум за глобална конкурентност: Холандија, Германија, Австрија, Исланд, Обединети Арапски Емирати, Франција, Хонг Конг, Финска, Сингапур и Швајцарија.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=1467

Toj koridor 4 - Srbija - Sofija - Kulata - Promahon (Grcija) e daleku daleku pobezbeden od patot Skopje - Solun. Mnogu dobro e napraven i sega se prai posledniot del od LOT Struma. So toa definitvno ke izbijat na strateska pozicija.

Patoto Veles - Skopje e poln uzas. Demir Kapija - Gevgelija - horor film. Ama ke se opraat nestata. Prvite 100 godini se teski.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #283 на: 12 Март 2013, 16:46:21 pm »
Ама кај нас луѓето не користат автопат затоа не праиме

http://www.youtube.com/watch?v=W1No9qQJtIA&feature=youtube_gdata_player

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #284 на: 12 Март 2013, 16:48:19 pm »
^^