Автор Тема: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?  (Прочитано 560361 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10243
Одг: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?
« Одговори #3750 на: 27 Март 2025, 18:05:20 pm »
Се жалите за Градско - Дреново?
Страцин - Крива Паланка кога го пуштија во употреба за пет дена имаше пет сообраќајки, од кои една со жртва. Понатаму не сум ги броел сообраќајките. Толку „убаво“ е изведен патот, како магаре да го трасирало.
Не сум го возел, но верувам дека е подобро трасиран од старата траса.
Магариња се возачите.

Класичен пример е патот Куманово -Страцин, се некому нешто не му е погодено, не знаејќи колку макотрпно беше возењето по старата траса.

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #3751 на: 27 Март 2025, 18:08:40 pm »
Тоа се вика култура на однесување.
Исто како и оние што престигнуваат возило што вози 90, а они 95 и притоа остануваат и понатаму во лева лента на автопат, па мораш 10 пати да им блицнеш за да се вратат во десна лента.

Повеќе делува дека тие што не се тргаат и водат инает со се со смоки возачка дозвола.

Нешто утка си за културата.

Со оглед на сите можни несреќи периодов очекував дека ќе се опаметиме дека можеби и не е на одмет да се почитуваат пар правила во сообраќајот. За жал, се докажува спротивното, дека памет не ни иде и некој што решил да шиба 150 на пат со знак 90 треба да биде кралот и сите да му се тргаат.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3752 на: 27 Март 2025, 18:25:27 pm »
Исто како и оние што престигнуваат возило што вози 90, а они 95 и притоа остануваат и понатаму во лева лента на автопат, па мораш 10 пати да им блицнеш за да се вратат во десна лента.

Повеќе делува дека тие што не се тргаат и водат инает со се со смоки возачка дозвола.

Со оглед на сите можни несреќи периодов очекував дека ќе се опаметиме дека можеби и не е на одмет да се почитуваат пар правила во сообраќајот. За жал, се докажува спротивното, дека памет не ни иде и некој што решил да шиба 150 на пат со знак 90 треба да биде кралот и сите да му се тргаат.
Не да се тргаат, пожелно е да испарат :D

Има еден момент на сообраќајна култура што се применува на експресен пат, но еден предуслов е да има испрекината линија за да се тргнам надесно за да овозможам побезбедно претекнување, без разлика дали позади мене или од спротивен правец.

На автопат, моја работа е со колку ќе претекнувам, а тој позади мене што ќе си ја прилагоди брзината. Нема некоја филозофија.

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
« Одговори #3753 на: 27 Март 2025, 18:31:10 pm »

Не да се тргаат, пожелно е да испарат :D

Има еден момент на сообраќајна култура што се применува на експресен пат, но еден предуслов е да има испрекината линија за да се тргнам надесно за да овозможам побезбедно претекнување, без разлика дали позади мене или од спротивен правец.

На автопат, моја работа е со колку ќе претекнувам, а тој позади мене што ќе си ја прилагоди брзината. Нема некоја филозофија.

Не знаев дека до толку сметаме ние што генерално почитуваме правила :-)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #3754 на: 27 Март 2025, 18:40:51 pm »
Не сметаш се додека било кој од нас не почне да покажува некултура, а некултурата е кога очигледно е дека на пат 110 ограничување, ако возиш 70-80 и притоа си точно до средна лента, тоа не е е само почитување, туку и водење инат.
Јас редовно се тргнувам најдесно штом воочам позади мене дека вози некој побрзо, а ако не е експресен пат, туку обичен двосмерен и тргнал да ме престигнува, само одземам гас чисто да ме помине побрзо, да не се задржува човекот непотребно во спротивна лента.

И секогаш на тие што се потргнале подесно откако ќе ги одминам им пуштам 4 жмигавци бидејки со нивниот потег јас сум немал потреба да преминувам во спротивната лента за да ги престигнам.

И на Прилеп-Битола тие што возат 60 со обична кола најчесто им прават проблеми на шлеперите, често се случува и шлепер да престигнува обична кола пошто тој одлучил да вози 60 на магистрала каде што очекувано темпо е барем 100 км/ч, а притоа го има и стариот пат да го вози со 60 км/ч.

Отсутен Паланчански

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #3755 на: 27 Март 2025, 19:03:33 pm »
Магариња се возачите.

Класичен пример е патот Куманово -Страцин, се некому нешто не му е погодено, не знаејќи колку макотрпно беше возењето по старата траса.
Имаат вина и возачите. Ама од 110 одеднаш да се појави знак 60 и веднаш зад него остра кривина, е тука некој ја утнал работата. Сеуште не се најде некој да постави пред тоа друг знак со кој претходно ќе ја намали брзината.

На сите кои ја возат таа делница им препорачувам нагло намалување на брзината веднаш штом ќе го забележат знакот. После знакот малку време има за реагирање.

Стариот пат Куманово - Страцин (поточно Куманово - Ранковце) го трасирало магаре. Му удриле тежок товар и каде тоа поминало, некој зад него поставал маркери. Сега такви се последните километри пред Крива Паланка. Ги лапнал некој парите, го скратиле патот за неколку километри, морале нагло да се спуштаат кон градот.

За пет дена пет тешки сообраќајки, премногу е.

Присутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1375
« Одговори #3756 на: 27 Март 2025, 19:17:13 pm »
Нема спас од будали ни по старите патишта, кривини пуна линија убрзав на 80 (знак 70) да не му сметам на господинот он продолжи да блендира и да се лепи ме претица на влез на селото коа успорив на 50, извини друже шо те укочив у штип ќе беше веќе да не бев јас, шо не си отиде по експресниот пат да возиш 200 ебате

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #3757 на: 27 Март 2025, 20:36:03 pm »
Магариња се возачите.

Имаат вина и возачите. Ама од 110 одеднаш да се појави знак 60 и веднаш зад него остра кривина, е тука некој ја утнал работата. Сеуште не се најде некој да постави пред тоа друг знак со кој претходно ќе ја намали брзината.

На сите кои ја возат таа делница им препорачувам нагло намалување на брзината веднаш штом ќе го забележат знакот. После знакот малку време има за реагирање.

Стариот пат Куманово - Страцин (поточно Куманово - Ранковце) го трасирало магаре. Му удриле тежок товар и каде тоа поминало, некој зад него поставал маркери. Сега такви се последните километри пред Крива Паланка. Ги лапнал некој парите, го скратиле патот за неколку километри, морале нагло да се спуштаат кон градот.

За пет дена пет тешки сообраќајки, премногу е.
Опаа, значи не си толку млад чим ти е познат стариот пат.
Сигурно се сеќаваш на "големата кривина", автобус на Пролетер мораше да се враќа во рикверц за да ја фати од втор обид.
ЈугТурист го немаше тој проблем, воведе помали ТАМ автобуси.

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
« Одговори #3758 на: 27 Март 2025, 20:45:05 pm »
Не сметаш се додека било кој од нас не почне да покажува некултура, а некултурата е кога очигледно е дека на пат 110 ограничување, ако возиш 70-80 и притоа си точно до средна лента, тоа не е е само почитување, туку и водење инат.
Јас редовно се тргнувам најдесно штом воочам позади мене дека вози некој побрзо, а ако не е експресен пат, туку обичен двосмерен и тргнал да ме престигнува, само одземам гас чисто да ме помине побрзо, да не се задржува човекот непотребно во спротивна лента.

И секогаш на тие што се потргнале подесно откако ќе ги одминам им пуштам 4 жмигавци бидејки со нивниот потег јас сум немал потреба да преминувам во спротивната лента за да ги престигнам.

И на Прилеп-Битола тие што возат 60 со обична кола најчесто им прават проблеми на шлеперите, често се случува и шлепер да престигнува обична кола пошто тој одлучил да вози 60 на магистрала каде што очекувано темпо е барем 100 км/ч, а притоа го има и стариот пат да го вози со 60 км/ч.

Затоа пишав возење по пропис. Возење упола од брзината на знак може да е подеднакво опасност како и возење дупло. На сите ни има улетано трактор или мотокултиватор на некоја непрегледна кривина со некое чиче шо лабави со 10 на саат.

Ако памтам точно, некој што знае нека ме поправи, има член у закон што вика дека има и мин брзина или нешто слично.

Не е култура ако возам 100ка по знак да му постелам црвен тепих на локалниот сељак што сака да ги истегне своите 105 тди коњи возејќи 180. Тоа е self-preservation, ја да се заштитам, он нека крши глава.

Културата е да се третираме сите еднакво. Ако дадеш жмигавец да те пуштам во лента, да те пуштам ако се се вклучуваш од Макпетрол на Гологанов додека семафотор е црвен. Култура е да се почитуваат правила колку и некогаш да немаат логика. Јебига, повеќето се од бивша Југославија, јбг.

« Последно менување: 27 Март 2025, 20:52:34 pm andov »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3759 на: 27 Март 2025, 21:14:06 pm »
Ќе мора да се постават и неколку митралезки гнезда,за да ги решат овие шо неќат да се тргаат.
Сте се тргнале или не,ние пак ќе поминиме. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен andov

• Јуниор
  • **
« Одговори #3760 на: 27 Март 2025, 21:26:11 pm »
Ќе мора да се постават и неколку митралезки гнезда,за да ги решат овие шо неќат да се тргаат.
Сте се тргнале или не,ние пак ќе поминиме. ;D

Еве ја огласувам колата за да не ви сметам

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3761 на: 27 Март 2025, 22:29:30 pm »
Никој не ти вика тебе или некој друг да ја продадеш колата, туку само возиш со осет и према сите останати.

Што е побезбедно, да ја газиш средната лента и да не ја пушташ и да направиш колона возила и рачунај дека шансите да почнат како камикази од позади сите насобрани коли да те престигнуваат или пак само се потргнуваш подесно или возиш цело време до крајната десна линија и тој што е позади тебе за 2 секунди те престигнува.

Јас бирам да се потргнам подесно и за 2 секунди тој што е побрз од мене да ме престигне, да си продолжи он со негово темпо, јас со мое, а не да изигравам шериф, возам со левите тркала точно на средна лента и на очигледен правец да ги држам сите позади пошто нема ја што да се тргам.

Да не збориме дека со возењето скрос подесно на таков експресен пат и широк пат е далеку побезбедно него да си точно на средина, бидејки ќе престигнува некој од спротива и ти што ќе правиш, и на камиказата што иде директно на тебе со можеби 120-130+ брзина ќе му докажуваш дека не е крал на патот ?
Ќе загинеш и ти покрај него "пробувајќи'' да му докажеш, ама џабе ќе ти биде 2 метри под земја.

Скоро 3 години наназад сум по патиштава и одговорно тврдам дека колку камиказите, толку и инаетчиите да воведуваат ред по патиштата се криви подеднакво за сите срања и сообраќајки.

Лично сум бил сведок особено Штип-Кочани каде ја газел точно средната линија, од спротива престигнува возило (дозволено оти е испрекината) и овој не се трга, како намерно да сака да се судрат.
Јас позади она што го направив е закочување, бегање скрос десно бидејки реално очекував да имаат удар, за среќа немаше.
Затоа и реално има толку сообракајки на тој пат нажалост.

Така да не водете инат, нека ви биде мил животот, тргајте се подесно, никому нема да докажете нешто :)

Вчера и друга ситуација, на делот каде што треба новиот експресен пат Градско-Прилеп да се спои со постоечкиот од каде што почнуваат трите ленти

Возиме према Градско и пред мене Лагуна караван со радовишки таблици.
Не знам зошто, веројатно нешто го збуни оти новиов пат тука е веќе спремен и тунелите се осветлени и човеков наеднаш премина во спротивната лента (а од спротива се две ленти за према Плетвар).
Почнав да му блендирам да сфати што прави, дека одеднаш од нигде никаде без некоја особена причина е преминат во спротивна насока и гледам се задржува.
Да наидеа возила од спротива ќе беше заебано за него.
« Последно менување: 27 Март 2025, 22:39:48 pm FiLo »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3762 на: 27 Март 2025, 23:38:17 pm »
Почитувај правила ама не глуми полиција и не пробувај да ги опаметиш тие што не почитуваат правила.

Непишано правило е на експресен пат да возиш пола на помошна пола на главна лента, што за тие позади тебе да претицаат, што за тие карши тебе да претицаат.

Ако некој тргнал да вози 200 по експресен, тргни му се, нека изгине ако се разбудил дента со самоубиствени мисли.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1239
« Одговори #3763 на: 27 Март 2025, 23:45:26 pm »
Почитувај правила ама не глуми полиција и не пробувај да ги опаметиш тие што не почитуваат правила.

Непишано правило е на експресен пат да возиш пола на помошна пола на главна лента, што за тие позади тебе да претицаат, што за тие карши тебе да претицаат.

Ако некој тргнал да вози 200 по експресен, тргни му се, нека изгине ако се разбудил дента со самоубиствени мисли.

Нека изгине тој, да не те собере и тебе, пошто дали си ти лево до средна лента или си се поместил надесно, тој ќе те претица. Поарно да се поместиш и ти да контролираш колку можеш шансата да направи сообраќајка тој во спротивна додека е покрај тебе.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3764 на: 27 Март 2025, 23:55:09 pm »
Од 8:30 па до крај во видеово, целата поента со докажувањата "нема што јас да се тргам"