Никој не ти вика тебе или некој друг да ја продадеш колата, туку само возиш со осет и према сите останати.
Што е побезбедно, да ја газиш средната лента и да не ја пушташ и да направиш колона возила и рачунај дека шансите да почнат како камикази од позади сите насобрани коли да те престигнуваат или пак само се потргнуваш подесно или возиш цело време до крајната десна линија и тој што е позади тебе за 2 секунди те престигнува.
Јас бирам да се потргнам подесно и за 2 секунди тој што е побрз од мене да ме престигне, да си продолжи он со негово темпо, јас со мое, а не да изигравам шериф, возам со левите тркала точно на средна лента и на очигледен правец да ги држам сите позади пошто нема ја што да се тргам.
Да не збориме дека со возењето скрос подесно на таков експресен пат и широк пат е далеку побезбедно него да си точно на средина, бидејки ќе престигнува некој од спротива и ти што ќе правиш, и на камиказата што иде директно на тебе со можеби 120-130+ брзина ќе му докажуваш дека не е крал на патот ?
Ќе загинеш и ти покрај него "пробувајќи'' да му докажеш, ама џабе ќе ти биде 2 метри под земја.
Скоро 3 години наназад сум по патиштава и одговорно тврдам дека колку камиказите, толку и инаетчиите да воведуваат ред по патиштата се криви подеднакво за сите срања и сообраќајки.
Лично сум бил сведок особено Штип-Кочани каде ја газел точно средната линија, од спротива престигнува возило (дозволено оти е испрекината) и овој не се трга, како намерно да сака да се судрат.
Јас позади она што го направив е закочување, бегање скрос десно бидејки реално очекував да имаат удар, за среќа немаше.
Затоа и реално има толку сообракајки на тој пат нажалост.
Така да не водете инат, нека ви биде мил животот, тргајте се подесно, никому нема да докажете нешто

Вчера и друга ситуација, на делот каде што треба новиот експресен пат Градско-Прилеп да се спои со постоечкиот од каде што почнуваат трите ленти

Возиме према Градско и пред мене Лагуна караван со радовишки таблици.
Не знам зошто, веројатно нешто го збуни оти новиов пат тука е веќе спремен и тунелите се осветлени и човеков наеднаш премина во спротивната лента (а од спротива се две ленти за према Плетвар).
Почнав да му блендирам да сфати што прави, дека одеднаш од нигде никаде без некоја особена причина е преминат во спротивна насока и гледам се задржува.
Да наидеа возила од спротива ќе беше заебано за него.