Автор Тема: Работи кои не ви требаат или ви се за давање  (Прочитано 627840 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Работи кои не ви требаат или ви се за дав
« Одговори #2025 на: 04 Јуни 2014, 20:51:40 pm »
UPS-oт за мене, и за него давам три црни Лашки!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Работи кои не ви требаат или ви се за давање
« Одговори #2026 на: 04 Јуни 2014, 20:57:30 pm »
Повели majestic кога сакаш.
Трите црни ладни да бидат, по едно да мавнеме на лице место а третото ќе си го носам дома ;D

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #2027 на: 04 Јуни 2014, 21:02:04 pm »
Има држачи тоа свичот за во rack?

Таман си купив па да го поднапунам. И следен пат кога ќе имаш некој UPS за давање пиши во инбокс какво пиво и колку литри.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2028 на: 04 Јуни 2014, 21:03:58 pm »
Трите црни ладни да бидат, по едно да мавнеме на лице место а третото ќе си го носам дома ;D

Још боље, ќе фрлам и скуша на скара, па винце ќе пиеме... Пивцата ќе си ги ладиш сам, бива?   :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2029 на: 04 Јуни 2014, 21:43:47 pm »
Има држачи тоа свичот за во rack?

Таман си купив па да го поднапунам. И следен пат кога ќе имаш некој UPS за давање пиши во инбокс какво пиво и колку литри.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Нема свичот држачи за во рак ебаго 8 портен е.
Али имам 16 портен нов неупотребуван свич Д-линк со држачи за во рак. Може да ти го дадам за 800 денари или слично.

Још боље, ќе фрлам и скуша на скара, па винце ќе пиеме... Пивцата ќе си ги ладиш сам, бива?   :)

Важи. Нареднава недела сум на одмор, може да праиме нешто ако си слободен.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2030 на: 04 Јуни 2014, 21:47:25 pm »

Ќе ја наредиме...

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #2031 на: 04 Јуни 2014, 22:00:19 pm »
@Falangasaurus

Имам јас еден 8 портен со додатни држачи за во rack, затоа мислев и овој да не има. Ќе ми требаат уште портови, ама ќе се стрпам дур соберам пари. За другиот што го имаш ќе видиме, или тој или скроз ќе преминам на гигабит.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2032 на: 04 Јуни 2014, 22:20:05 pm »
Паметна работа е премин на гигабит, под услов да ти се исплати разликата во цена.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
« Одговори #2033 на: 04 Јуни 2014, 22:26:59 pm »
Сите уреди ми поддржуваат само што rack-от сакам да ми е во подрум, а не дома во соба. Е сега како да однесам gigabit од 4 спрат во зграда на -1 под зграда :D. Оптика ми е најубаво решение, само колку ќе ме кошта...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2034 на: 04 Јуни 2014, 22:27:54 pm »
CAT 6 до 100 метри.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
Одг: Работи кои не ви требаат или ви се за дав
« Одговори #2035 на: 04 Јуни 2014, 22:32:19 pm »
Најверојатно и тоа ќе биде. Кај има поквалитетни? Со сајла, подебели, не од оние шалабајзерскине за меѓу заби.

Едит: Може и муабетиве во Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари... да се префрлат, па да продолжиме таму.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2036 на: 04 Јуни 2014, 22:34:19 pm »
Шоќети оптика. Категорија 6 кабел ќе ти заврши работа. Само да не ти се поплави подрумот :)
Иначе обично категорија 6 (не обично туку постандард) се подебели и поробустни. Држат и повеќе од 100м. Имаш на разни места, во Дигит на пример карши центар за странски јазици, во Кабтел имаш Nexans, во Fibernet имаш Richle & DeMassari и слично

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2037 на: 04 Јуни 2014, 22:48:03 pm »
Cat5 квалитетен кабел е доволен за gigabit. Ако се води сметка за правилно терминирање, нема да има проблем. Ако разликите во цена се минимални помеѓу cat5(e) i cat6 кабел, тогаш, оној со поголема категорија. Фиксното каблирање низ зградата, да оди со  за тоа наменет кабел (моја препорака SFTP AWG 26 со правилно заземјување кај рекот, да заврши на вградени ѕидни утичници, а во рек директно на печ шини, без никакви прекини помеѓу. Каблите е убаво да се положат во црева, и да се избегнуваат прекршувања и оштри агли (изгледа смешно, ама мрежниве сигнали не сакаат оштри кривини ;) ). Од печ шина до свич, кратки купечки печ кордови, (20цм-30цм), а од штекер на ѕид до компјутери флекс UTP, исто така купечки може да се искористат, или по потреба да се направат со соодветна должина. Квалитетни кабли, (Panduit, Alcatel и слични) се многу побитна работа, отколку самата категорија. Често пати, квалитетните кабли ги надмниуваат категориите за кои се цертифицирани, додека оние неквалитетните, едвај ги задоволуваат.

1000BASE-T (also known as IEEE 802.3ab) is a standard for gigabit Ethernet over copper wiring. Each 1000BASE-T network segment can be a maximum length of 100 meters (330 feet), and must use Category 5 cable or better (including Cat 5e and Cat 6).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2038 на: 04 Јуни 2014, 22:50:24 pm »
Потпис

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #2039 на: 04 Јуни 2014, 23:40:06 pm »
CAT 6 до 100 метри.

А со CAT5 или CAT5e нема да му работи гигабитот?
:D :D :D
Бидете озбилни...
До 100 метра и со жица за пружање веш ке му работи гигабитна мрежа...

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.