Автор Тема: Алати,клучеви,машински алати(искуства и препораки)  (Прочитано 28485 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4016
Одг: Алати,клучеви,машински алати(искуства и препораки)
« Одговори #105 на: 05 Октомври 2025, 19:05:13 pm »
Наједноставно маката ќе сеи ја решисш со преддупчење -  pilot holes.Ко што рече бургија број помала од шрафот за да да влезе во месо. Јас за специфична намена земав Spax шрафови од Новомак, ама тие се „златни“ по цена. Ако не ти е битна брзина поарно „буши“.

Мојата шупа има конструкција од челик со профили 10х10. Вклучувајки ги и и кровните носачи кои се од иста димензија и  се на 60 цм ставени. На кров имам босанка а под неа 10 цм стаклена волна и на таван гипс картон зашрафен на напречни CD профили, па наместо да го огбработувам гипскартонот на него заелпив стиропор обложен со фолија наменет за подно греење. Над босанката имам ребраст лим.

Sидовоите се со дрвена подконструкција, ОСБ 15 и паропропусна водонепропусна фолија обвиткани. Следно е од надвор летви 5х3 на 60см хоризонтално, помеѓу стиропор  и ламперија 18mm. Ос внате останува видлива конструкцијата на дрво и метал со ОСБ.
Реално најленсо е метлана конструкција со панел. Панелите ќе ти ги исечат по димензија каде што ќе ги набавиш твое е да ги урафиш пристојно. Се сечат лесно со рачен циркулар само треба да си земеш соодветен лист за сечење - комбиниран. Не е многу специфичен како тие за инокс.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6838
« Одговори #106 на: 05 Октомври 2025, 21:22:01 pm »
Вреди дигалкава ?: https://www.kupialat.mk/index.php?route=product/product&path=336_339_341&product_id=60372

Или од друго место ако има, ќе ја користам два пати годишно само при замена на гуми летни во зимски и обратно.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3239
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #107 на: 05 Октомври 2025, 22:01:56 pm »
Купи асална и проверена дигалка, немој од интернет. Комшија нарача дигалка, црвена, не сум сигурен дали беше како твојата скоро цела пластична. Ја подигна колата, попука, човек можеше да се повреди без зрно барут. Дигалка купи проверена, Алфаџија Симо ќе ти каже каква да земеш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44404
  • Il Moderatore
« Одговори #108 на: 05 Октомври 2025, 22:08:56 pm »
Купи асална и проверена дигалка, немој од интернет. Комшија нарача дигалка, црвена, не сум сигурен дали беше како твојата скоро цела пластична. Ја подигна колата, попука, човек можеше да се повреди без зрно барут. Дигалка купи проверена, Алфаџија Симо ќе ти каже каква да земеш.
Тешко да му кажам каква да земе, ама може да му кажам ваква да не зима.

Оваа повеќе ветува: https://combo.mk/product/%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-ingco-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B0-3-%D1%82-hfj304/

Јас имам ваква: https://combo.mk/product/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0-ingco-3-t-hfj302/

Брка работа, ама би земал како онаа погорната.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6838
« Одговори #109 на: 05 Октомври 2025, 22:32:49 pm »
Фала ти, штом е Инко, ќе тркнам и до ефтинија да видам дали ги имаат на залиха.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #110 на: 06 Октомври 2025, 08:01:17 am »
Имав 2 бита (подолги), и штрафев полици, дали 5 штрафчиња заштрафив, прво се скрши битот, а вториот бит самата глава округла му стана.

Фрли ги сите битови шо ги имаш такви, сумливи, треба попрво штрафот да се скини него битот да пукни или округ да стани, и попрво треба штрафот да се изеди, за во дрво тие што се.
Ако не го шлајфоваш битот, 500 штрафења ко ништо ќе истера.

Во дрво дирек за подолги штрафови е најдобро е дупка да се прави, јас користам бургија 2-ка за 4-ка штрафови пример, обично -1.5-2мм од дебелината на штрафот, зависи колку сакам штрафот да држи и типот на дрво/иверица.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20820
« Одговори #111 на: 06 Октомври 2025, 10:18:39 am »
Дечки, препорачајте квалитетни/најдобри битови за штрафилица. Лошиве битови ем се усукуваат, ем ја оштетуваат главата на штрафот.

Ако се наоѓаат, јас би препорачал Makita, Wera или Black & Decker.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55116
  • Махер
« Одговори #112 на: 08 Октомври 2025, 20:30:09 pm »
Милвоки оригинални.
https://www.youtube.com/watch?v=6-xOHQTT5tw
100-200 денари се.