Автор Тема: Мајстории по дома....  (Прочитано 155484 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4088
Одг: Мајстории по дома....
« Одговори #1065 на: 23 Јануари 2026, 09:44:46 am »
Кај нас во влез годинава два сигурносни вентили во ормарчињата попуштија и направија беља низ заедничку простории. Не знам како ја подобрија сигурноста ваљда со тоа што не попушти цевка некаде...

А за санација акое се гледа во ормарчетто треба да е брза интерванција не мора да се прави голем циркуз, со оглед дека секој стан има своја линија. Ама да не зборувам многу пошто може да е пред вентилите за твојот стан.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2062
« Одговори #1066 на: 23 Јануари 2026, 10:47:51 am »
Чистејки ја туш кабината по кошевите на едно место отпадна мало парче од фугата и после х денови почна да ми влажни фугата на другиот крај кај вратата од вц то, го проверив планот нема цевки никакви работи водомерот стои не врти чим пуштиш чешма да капе одма врти што елиминирав дека е нешто такво, исто кај комшијата нема никакво капење, по што најверојатно од фугата влага вода и понира тука на спојот со другите две плочки, прашањето ми е дали да купам фуга и да пополнам дали силикон, ако ставам фуга мора да е суво све и дали да ископам од старата фуга или има некое сретство за премачкување како да го санирам?

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #1067 на: 23 Јануари 2026, 11:06:39 am »
Во некои земји препорачуваат силикон по ќошовите, по сите. Јас истото го направив кај туш кабината и кај кадата. Ставив силикон врз фугата.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2062
« Одговори #1068 на: 23 Јануари 2026, 11:14:40 am »
Во некои земји препорачуваат силикон по ќошовите, по сите. Јас истото го направив кај туш кабината и кај кадата. Ставив силикон врз фугата.
Што силикон користеше цересит или некој друг, во боја или не бидејќи нејкам да поцрне, знам кај мајками на цв школката кога и ја монтираа ставија некој рандом цел фати црно од вода кондензација исто и на други места имам видено и изгледа многу грдо за мене.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #1069 на: 23 Јануари 2026, 12:27:54 pm »
Прописен санитарен силикон треба помалце да поцрнува. Јас кај мене сив силикон употребував од Mapei https://baucentar.com.mk/product/%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%bb-%d0%b0%d1%86-100-310%d0%bc%d0%bb/

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15241
« Одговори #1070 на: 23 Јануари 2026, 15:42:35 pm »
Кај нас во влез годинава два сигурносни вентили во ормарчињата попуштија и направија беља низ заедничку простории. Не знам како ја подобрија сигурноста ваљда со тоа што не попушти цевка некаде...

А за санација акое се гледа во ормарчетто треба да е брза интерванција не мора да се прави голем циркуз, со оглед дека секој стан има своја линија. Ама да не зборувам многу пошто може да е пред вентилите за твојот стан.

Дојдоа од ЕСМ. Течело од „колендер“. Затвориле. Барај си чаре :)

Можеле и тие, ама ќе сум чекал долго време. Ама веќе иам мајстор така што ајде да видиме што понатаму.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6180
« Одговори #1071 на: 23 Јануари 2026, 17:54:19 pm »
Кај познаник во викендица видов дека на немалтарените ѕидови/тула, лепеле гипс картони со пурпена вероватно. Завршените соби изгледаат стакло.
Прашањето ми е дали може вака да се лепи директ гипс картон директ на ѕидот ?
Јас тоа што имам видено за со гипс обично ставаат л профили пароропусна хартија и тервол па штрафат гипс. Или ова е само ако сакаш додатна изолација !?
Трето прашање, ако првата или вторта опција е возможна, зошто уопште се малтарат внатрешните ѕидови, кои се уствари придобивките ?
Фат на рацете имам за некои работи, меѓутоа уште поголем лаик сум за некои други.
Ако има некој школован работно училишно или практично со ова,  би ценел збор два :d
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2405
« Одговори #1072 на: 23 Јануари 2026, 19:05:24 pm »
Скроз сум лаик, ама да не ти се јави влага ако лепиш директ?

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 262
« Одговори #1073 на: 23 Јануари 2026, 19:31:14 pm »
Кај познаник во викендица видов дека на немалтарените ѕидови/тула, лепеле гипс картони со пурпена вероватно. Завршените соби изгледаат стакло.
Јас тоа што имам видено за со гипс обично ставаат л профили пароропусна хартија и тервол па штрафат гипс. Или ова е само ако сакаш додатна изолација !?
Трето прашање, ако првата или вторта опција е возможна, зошто уопште се малтарат внатрешните ѕидови, кои се уствари придобивките ?
Фат на рацете имам за некои работи, меѓутоа уште поголем лаик сум за некои други.
Ако има некој школован работно училишно или практично со ова,  би ценел збор два :d

Кај мене е ова испробано во подрум само лепењето го направив со радикол на камени внатрешни ѕидови, ако го направев истото и од внатрешната страна на надворешните ѕидови ќе паднеше гипсот од влага за 2/3 месеци. Така да за подрум или викендица може да се изведе ама не е по пропис и нема начин како да го изнивелираш ѕидот ако е криво заѕидан.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6180
« Одговори #1074 на: 23 Јануари 2026, 20:55:41 pm »
Скроз сум лаик, ама да не ти се јави влага ако лепиш директ?
Не знам, видов местено затоа и мњ заинтересира. Од надвор ѕидот веќе има фасада, заштитен е или еве фасада со изолација, ваљда ако има влага ќе се јави и на нормално изработен ѕид.
Вака оди ултра брзо работата, шо се вели сам можиш да сработиш, еден куп кичма се уштедува.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #1075 на: 24 Јануари 2026, 06:38:33 am »
„Суво малтерисување“ е топ ама тоа лепењто не сум сигурен дека е прав избор. Кај мене го извдував прописно со изолација како на видеово, и супер е затоа што не се копа канали за електрична инсталација и подобар потенцијал за изолација као сакаш да фрлиш екстра пара која ќе ти се врати како намален трошок за греење.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 372
« Одговори #1076 на: 24 Јануари 2026, 09:25:56 am »
Каде може да се најде EPDM дихт трака 15х10мм, проверив по продавнициве секаде беа мали 9х6 најголемата

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #1077 на: 25 Јануари 2026, 09:33:10 am »
Пробај со Wurth ако има. Мене кога ми требаше нарачував, и ко за бељa ми стигна нелеплива, па ја лепев со полиуретански лепак што беше доста макотрпно но надворшно сите прозори ги задихтував со мебраната под фасада.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 372
« Одговори #1078 на: 26 Јануари 2026, 19:47:23 pm »
Пробај со Wurth ако има. Мене кога ми требаше нарачував, и ко за бељa ми стигна нелеплива, па ја лепев со полиуретански лепак што беше доста макотрпно но надворшно сите прозори ги задихтував со мебраната под фасада.
Немаат, порачав од амазон

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #1079 на: 26 Јануари 2026, 23:22:21 pm »

@vladic3110 сличен лаик сум, но можам од искуство да ти пренесам дека кај нас на викендица е исто буквално вака - врз бетонски блокови лепевме гипс картони, внатре е џам, досега никакви проблеми сме немале.
Колку е паметно за самиот дом да се прави, не сум баш сигурен, али ете веројатно е пракса тоа по викендици да се прави изгледа.