Автор Тема: nova kola do 8500evra  (Прочитано 18344 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: nova kola do 8500evra
« Одговори #105 на: 03 Мај 2012, 11:07:38 am »
Еј, не зборите за повраток на ДДВ, ќе дое гОЈДО ќе ве брцне во солна киселина.
Мартинчо, кога двајца или повеќемина се ебат, немој да се гологазиш за да не плачеш потоа затоа што те боли газот. :D

Дискусијата за ДДВ-то беше за гориво: http://forum.carclub.mk/index.php/topic,72.2280.html
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
« Одговори #106 на: 03 Мај 2012, 16:53:44 pm »
неможе вака на физичко лице да му се одбие ддв . таткоми ке ја земе преку работа има право на купување коли без ддв и сите други вклучени давачки

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #107 на: 03 Мај 2012, 19:00:23 pm »
У МВР работи?

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #108 на: 03 Мај 2012, 19:20:28 pm »
ne ne u UN raboti

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #109 на: 03 Мај 2012, 19:29:00 pm »
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #110 на: 03 Мај 2012, 19:33:59 pm »
@NDark Kako moze be od UN da zeme kola bez DDV pojasni malce ? Sepak e gragjanin na MK neli ??
Ima li takva finta ?? Znam deka eden poznat od Sofija koga rabotese za OSCE na kosovo zema kola vo BG - nova i mu stavija OSCE-P tablicki. Pisi be kako e postapkata ?

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #111 на: 04 Мај 2012, 00:53:59 am »
@NDark Kako moze be od UN da zeme kola bez DDV pojasni malce ? Sepak e gragjanin na MK neli ??
Ima li takva finta ?? Znam deka eden poznat od Sofija koga rabotese za OSCE na kosovo zema kola vo BG - nova i mu stavija OSCE-P tablicki. Pisi be kako e postapkata ?
pa kako koordinator na kancelarijata na UN na kosovo mu sleduva taa beneficija, so sto kolata koga ke se zeme se registrira na diplomatski kosovski tablici i posle 6 meseci ke se prefrli na skopski
sega pred pola godina taka zema pajero za bagatelna cena

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #112 на: 04 Мај 2012, 00:55:39 am »

eve procitaj ovde
http://www.opel.com/vehicles-and-services/international_diplomaticsales/index.html

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #113 на: 04 Мај 2012, 10:15:10 am »
Aaaaaa која финта е таа. Ја знам.

Еден така куп пари направи, со коли. Купуваше по багателна цена и после 5-6 месеци, ја шиткаше. Почна од Голф, па стигна до Q7.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7274
« Одговори #114 на: 04 Мај 2012, 10:25:04 am »
pa kako koordinator na kancelarijata na UN na kosovo mu sleduva taa beneficija, so sto kolata koga ke se zeme se registrira na diplomatski kosovski tablici i posle 6 meseci ke se prefrli na skopski

Како може кола која е купена во Косово, да ја префрлиш на Мак табли без да платиш царина, данок, акциза?

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #115 на: 04 Мај 2012, 10:31:31 am »
незнам ни јас точно како е процедурата дипломатска кола може да се префрли без разлика какви таблици има да се врати таткоми од косово ке прашам точно како е процедурата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #116 на: 04 Мај 2012, 10:46:41 am »
Aaaaaa која финта е таа. Ја знам.

Еден така куп пари направи, со коли. Купуваше по багателна цена и после 5-6 месеци, ја шиткаше. Почна од Голф, па стигна до Q7.

Не ќе да е таа финта.

Како може кола која е купена во Косово, да ја префрлиш на Мак табли без да платиш царина, данок, акциза?

Не може.
Во законот за ДДВ стои дека колата може да ја купи без данок и да ја користи САМО ЗА сопствена употреба. Што значи дека ако сака да ја продаде, купувачот ќе мора да го плати ДДВ-то. А царината мора да ја плати иако е лице со дипломатски имунитет, односно царината ја плаќа увозникот. Е сега замислете случај, купуваш кола за 10.000 евра нова и не плаќаш ддв. Ти следат таблици со ознака C9 од зади. После 3-4 години сакаш да ја продадеш колата за 5000 евра или уште пониско пошто си дипломат нели и не сакаш да трошиш време на тоа, тогаш купувачот на колата нема да плати ДДВ на цената од 5000 евра туку на цената од 10.000 евра, како кога би била нова. Е сега да плаќаш 1800 евра за ДДВ за кола која вреди 4000 или 5000 нема смисла.

Јас можев да купам Форд Фокус од мој пријател кој беше американски дипломат, ми ја даваше за 3000 евра (1.8 TDCI 5 години стар со 11.000км поминати) бидејќи го прекомандуваа во Сараево. Кога видов дека треба уште повеќе од 3000 евра за ДДВ да платам не се сложив. Проверено. ДДВ трбаше да се плати како за кола до 18.000 евра ако не се лажам. Тоталка според тарифа.

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #117 на: 04 Мај 2012, 10:55:00 am »
Falanga муабетот за законот за ддв ти држи вода . ја ке прашам поубаво да ми објаснат како иде тоа. до сега сите коли што сме ги купувале не сме ги префрлале на обични таблици сите биле на дипломатски таблици.
ама никој дипломат не ја продава колата онака на оглас туку се продава на друго дипломатско претставништво.
така у 2004 таткоми купи паџеро спорт без царина ддв акциза и незнам што и пред 1,5години го продаде на UNDP без никаков проблем. е сеа како точно ке иде ова незнам . кога бев у мицубиши пошто колтот е произведен во холандија не се плаќа ништо повеке освен ддв

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #118 на: 04 Мај 2012, 10:55:58 am »
и да колата ке се вози за сопствени потреби нема да биде на мое име .
има доста примери низ скопјево што така возат коли

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #119 на: 04 Мај 2012, 10:59:03 am »
Јас колку што знам дипломатските центри не смеат да купат користено возило и користени компјутери (исто така не смеат да купуваат користени алармни системи, за видео надзор, персонални GPS системи и едно чудо други работи) освен ако не ги преземаат од некоја нивна подрачна единица или слично. А царината секако не може да се заобиколи. Мора да се плати иако се работи за дипломати. Ова пред 6-7 месеца беше така со гаранција а не сум слушнал дека се смениле работи во врска со царините во последно време.

и да колата ке се вози за сопствени потреби нема да биде на мое име .
има доста примери низ скопјево што така возат коли

Абе кога-тогаш ќе сака да ја продаде :) Ама колку повеќе време минува толку потешко ќе биде да се продаде. Замисли да сакаш утре да ја продадеш за 200 евра како за стари делови а ќе мораш да платиш 5000 евра ДДВ (на пример Паџерото). :)